Padomi vecākiem: bērnistaba, kurā bērni labprāt pavada laiku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Mācības, tumšie vakari un lietainas nedēļas nogales – daudz laika pavadot mājās, bērnistabai būtu jābūt tādai, kas atbilst mājokļa jaunāko iedzīvotāju daudzveidīgajām vajadzībām. Izveidot istabu, kurā bērni varētu gulēt, mācīties, atpūsties un glabāt visas savas mantas, ir izaicinājums. Interjera dizainere Linda Ribaka-Orlova dalās ar idejām, kā padarīt bērnistabu funkcionālāku un izklaidējošāku.

“Bērniem un jauniešiem sava istaba ir daudz vairāk nekā tikai vieta, kur gulēt. Vieta mājās, ko var saukt par savu, ir svarīga labsajūtai. Bērnistabas videi jābūt tādai, kas atbalsta un motivē bērnus mācīties – ar piemērotu aprīkojumu un mēbelēm, kas nav nedz pārāk lielas, nedz pārāk mazas, ir ērtas un ergonomiskas. Turklāt nav nepieciešams pirkt visu uzreiz – vispirms var iegādāties primārās mēbeles: gultu, krēslu, galdu un mēbeles mantu glabāšanai, un ar laiku pievienot citas detaļas,” akcentē IKEA interjera dizainere Linda Ribaka-Orlova.

Padomi, kas noderēs vecākiem, iekārtojot bērnistabu:

Padomā, kā pielāgot

Bērnu un pusaudžu istabas iekārtojumam, kā arī izmantotajiem risinājumiem, ir jābūt elastīgiem, regulējamiem un daudzfunkcionāliem. Tiem ir “jāaug” līdzi ar bērniem un jāatbalsta viņu mainīgās vajadzības. Laba izvēle būs minimālistiski ergonomiskas un regulējamas mēbeles: maināma garuma gulta, regulējama augstuma galds un krēsli, viegli saliekami skapji, kam pēc vajadzības var pielikt vairāk plauktu vai atvilktņu, ko var pielāgot un kas neizskatās pārāk bērnišķīgi, lai patiktu arī pēc vairākiem gadiem.

Uzdrīksties

“Galvenās mēbeles izvēlieties neitrālās krāsās. Pēc tam izvēlieties rotaļīgas sienu krāsas, tekstilizstrādājumus un citus interjera priekšmetus. Krāsas, kas atkārtosies, un tām pieskaņoti elementi palīdzēs radīt vienotu interjeru. Aizkari, paklāji, gultas pārklāji, spilvendrānas, dažādi mantu uzglabāšanas risinājumi un citi nelieli aksesuāri ir viegli maināmi. To izmaksas ir nelielas, taču telpas koptēls pilnīgi mainīsies,” skaidro dizainere.

Sadali istabu

Ja brāļi vai māsas dzīvo vienā istabā, katram vajadzētu savu telpas daļu, kas, ja viņi tā vēlas, vismaz simboliski jānodala, piemēram, ar drēbju skapi vai aizkariem. Telpu var personalizēt, nokrāsojot sienas dažādās krāsās, pieskaņojot attiecīgo istabas daļu bērna mīļākajai krāsai. Tādējādi neviens no bērniem nejutīsies atstumts, un viņiem būs sajūta, ka tā ir arī viņu vieta.

Izmanto organizatorus

Plašajās atvilktnēs un plauktos var salikt daudz drēbju, taču organizatori un kastes palīdzēs nosargāt kārtību. Bērniem augot, mantas un apģērbu var glabāt augstāk, efektīvi izmantojot brīvo vietu līdz pat griestiem. Lai istabu uzturētu kārtīgu, netīro veļu var likt veļas grozā, kas novietots pa rokai, bet lielākus priekšmetus (sporta vai hobiju inventāru) – kastēs zem gultas.

Izgaismo

Daudzi jaunieši ir pieredzējuši tehnoloģiju lietotāji, tāpēc vieta nepieciešama arī gadžetiem, lādētājiem un mūzikas ierīcēm. Turklāt istabai ir jābūt pietiekami labi izgaismotai. Papildus jau esošajai griestu lampai un galda lampai noskaņai var pievienot arī sezonālās lampiņu virtenes vai LED apgaismojuma sloksnes. Dizainere atgādina, ka bērnistabā vienmēr būtu jāizmanto tikai bērniem piemērota stipruma un veida gaismekļi.

Parādi

Bērnu intereses atspoguļo viņu personību, tāpēc ieteicams interjerā izmantot viņu mīļākos priekšmetus. Piemēram, uz āķiem un stangas var pakarināt viņu mīļākos apģērbus vai medaļas, bet atvērtajos skapjos un plauktos var izkārtot lietas, ko bērni kolekcionē, vai piekārt pie sienas tāfeli vai perforēto dēli, kur pielikt attēlus.

Atvadies no liekā

Vēl viens vienkāršs padoms ir laiku pa laikam izrevidēt visas mantas, atvadoties no tā, kas vairs nav vajadzīgs. “Pastāvīgi pārskatot apģērbus, rotaļlietas un citas lietas, var saprast, kuras lietas vēl tiek lietotas un kuras vairs nav aktuālas. To, kas kļuvis lieks, var kādam uzdāvināt vai ziedot. Tā ne vien dosi mantām otro dzīvi, bet arī iegūsi vairāk brīvas vietas,” piebilst dizainere.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu