"Grimstošā" Monopola mājiņa Eivonas upē - uzmanības signāls klimata pārmaiņām (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Instagram/Tom Bright

Arhitektūras studija "Stride Treglown" ir uzstādījusi spilgti sarkanu skulptūru grimstošas mājas veidolā, lai pievērstu uzmanību klimata pārmaiņām.

Lai izveidotu skulptūru, "Stride Treglown" pirms "COP26" klimata konferences sadarbojās ar dizaineriem "Format Engineers".

"Sinking House" jeb "Grimstošā māja" ir 5,5 x 3,5 metrus liela spilgti sarkana koka skulptūra, kas veidota universāli atpazīstamā formā - kā ģimeņu un draugu lokos iemīļotās galda spēles "Monopols" mājiņas figūra.

Māja atrodas Eivonas upē Bātā, kur garāmgājēji var to aplūkot no Pulteneju tilta augšas.

Māja ir novietota leņķī tā, lai skulptūra šķietami grimtu ūdenī, un uz tās skursteņa sēž cilvēkam līdzīga figūra, kas turas pie virves un pie tilta piestiprināta reklāmkaroga, uz kura rakstīts "COP26".

Instalācijas mērķis ir atspoguļot ideju, ka "COP26" — 2021. gada Apvienoto Nāciju Organizācijas Klimata pārmaiņu konference – piedāvā pasaulei glābšanas riņķi, lai pasaules līderi varētu rīkoties un risināt klimata pārmaiņu problēmas.

“Projektu iedvesmoja Grētas Tūnbergas runa “Mūsu māja deg” 2019. gada Pasaules ekonomikas forumā,” atklāj "Stride Treglown" ilgtspējības nodaļas vadītājs Robs Deliuss.

"Mēs vēlējāmies izmantot šo atsauci, lai uzsvērtu, ka "mūsu māja" ir ļoti apdraudēta."

"Liela ietekme bija arī šīs vasaras katastrofālajiem plūdiem Eiropā. Mēs redzējām attēlus ar cilvēkiem, kuri bija iesprostoti uz savu māju jumtiem. Pēkšņi klimata pārmaiņu sekas šķita ļoti tuvu mājām," piebilda Deliuss.

Inženieri sadarbojās ar vietējo tēlnieci Annu Gilespiju un galdnieku Fīldu Mosu, lai uzstādītu skulptūru.

Grimstošās mājas spilgti sarkanā krāsa ne tikai atspoguļo ārkārtas situāciju un klimata pārmaiņu draudus, bet arī tika veidota tā, lai kontrastētu ar tilta vēsturisko fonu.

"Pastiprinot mūsu krāsu izvēli, ANO ģenerālsekretārs nesenajā Klimata pārmaiņu starpvaldību padomes ziņojumā par klimata pārmaiņām teica, ka pasaule tagad ir sarkanā koda režīmā un ka mums ir nepieciešama plaša, tūlītēja un būtiska rīcība," skaidroja Deliuss.

Deliuss piebilst, ka tā ir arī atsauce uz "Monopola" māju "un to, kā mūsu vadītāji ir prioritizējuši ekonomikas izaugsmi, nevis ilgtspējīgākas pieejas, kas ir novedis mūs šajā bīstamajā situācijā".

""Sinking House" jeb "Grimstošā māja" tika izvēlēta, lai attēlotu to, kā mūsu māja, mūsu planēta, grimst katastrofā, bet, ja mēs rīkosimies tagad, mums joprojām ir iespēja to izglābt no pilnīgas katastrofas."

Konstrukcija tika uzbūvēta, izmantojot kokmateriālus, kas, pēc "Stride Treglown" teiktā, tiks ziedoti tuvējam Bristoles koksnes pārstrādes projektam, tiklīdz instalācija tiks demontēta.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu