Latvijā priekšroka tiek dota nelielām guļamistabām skandināvu, bohēmiskā un modernā stila tematikā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Pieaugot laikam, ko pavadām mājās, iedzīvotāji aktīvi pievēršas interjera atsvaidzināšanai, īpaši rūpējoties par sava miega kvalitāti un to, kā pareizi iekārtot guļamistabu, novērojusi interjera dizaina eksperte Anna Ilmere. Dizainere norāda, ka Latvijā lielākoties ir iecienīti trīs vadošie guļamistabas stili – skandināvu, bohēmiskais un modernais. Katram no tiem ir savi pamata likumi, kas jāievēro, lai atpūtas telpas iekārtošanā netiktu pieļautas kļūdas.

Miega kvalitāti ietekmē vairāki faktori, piemēram, istabas temperatūra, troksnis, gaisa un mitruma daudzums, un vēl citi. Šie faktori ir ļoti individuāli, tomēr viens ir skaidrs - jo piemērotāka gulta, jo kvalitatīvāks miegs. “Jāatceras ir arī tas, ka katrai lietai ir savs lietošanas laiks jeb derīguma termiņš, tāpēc jāseko līdzi, lai matracis nebūtu izgulēts, spilvens – saplacis. Reizi piecos gados būtu vērts nomainīt matraci un spilvenus, kas nodrošinās vislabāko miegu,” iesaka A.Ilmere.

Tomēr, kā norāda dizainere, pats būtiskākais ir jau sākumā izvairīties no kļūdām, piemēram, nepiesātināt telpu ar liekiem elementiem, neizvēlēties krāsu pēc sava noskaņojuma un neizvietot interjerā akcenta elementus tikai tāpēc, ka kāds tos ir atvedis no ceļojuma.

Kādas ir visbiežāk sastopamās kļūdas, kas ietekmē mūsu miegu?

Iekārtojot guļamistabu, galvenais nosacījums ir mēbeļu lietderīgums. Dizainere iesaka izvēlēties tikai funkcionālus priekšmetus – gultu, naktsskapīti, tualetes galdiņu, krēslu, skapi vai kumodi. Arī ar aksesuāriem aizrauties nebūtu ieteicams, lai telpu lieki neizraibinātu un nepārsātinātu. Labāk viena liela glezna, ziedu vāze un kāda aromātiska svece nekā vesela siena, kas aizpildīta ar ģimenes fotogrāfijām, un puķupodiem pārblīvēta palodze. “Guļamistaba ir izteikti intīma telpa, sava veida svētnīca un miera osta, kas paredzēta, lai mēs apstādinātu dienas skrējienu, domu virpuli un nomierinātos, tā uzkrājot enerģiju nākamajai dienai metoties jau jaunos izaicinājumos,” norāda A. Ilmere.

Ļoti spilgta un aktīva toņu gamma guļamistabā var radīt nemieru un trauksmainību, kas var traucēt iemigt. Ja ir vēlēšanās guļamistabā ieviest aktīvākus toņus, to var darīt, guļamistabas mierīgos pamata toņus papildinot ar spilgtākiem akcentiem. Kopumā guļamistabai piemērotāki būs maigi un nomierinoši vienas krāsas toņi. Piemēram, lavanda, liegi zilas nokrāsas un maigi zaļganie toņi ir relaksējoši gan acīm, gan mentālajai veselībai. Tāpat naktsmieru rosinoši būs dažādi brūnie zemes toņi, granātābola, baklažāna, ķirbja un topāza nokrāsas. Jo tuvāk dabai, jo labāks miegs.

Foto: Publicitātes foto

Latvijā visbiežāk guļamistabas ir visai nelielas un dažkārt – pārpildītas ar daudzām un dažādām lietām, kas ikdienā netiek izmantotas. Lai netiktu pārpildīta telpa, drīkst novietot veļas atvilktnes zem gultas un galdus ar atvilktnēm lietu organizēšanai. Skapja optimālai izmantošanai var izmantot dažādas kastes.

Svarīgs guļamistabas akcents ir pareizi izvēlēta gultasveļa, kur jāseko līdzi ne krāsu un faktūras izvēlei, bet arī materiālam. Dizainere iesaka dot priekšroku 100% kokvilnai, nevis sintētiskiem materiāliem, turklāt svarīgi, lai segas proporcijas atbilst gultas izmēriem, kā arī jāievēro kopšanas nosacījumus, lai tā nezaudētu kvalitāti un kalpotu pēc iespējas ilgāk.

Guļamistabā noteikti ir vērts ieviest tā dēvēto vairāku līmeņu apgaismojumu, proti, centrālo griestu lampu apvienojumā ar mazākām sienas vai stāvlampām un pavisam maziem gaismekļiem blakus gultai, piemēram, uz naktsskapīša, virs gultas, pie sienas u.tml. Kad no rīta mostamies, reizēm ļoti negribas slēgt iekšā lielo lampu, jo tās radītā gaisma apžilbinās acis un rīts var iesākties uz ne visai pozitīvas nots.

Foto: Publicitātes foto

Bohēmiskā stila guļamistaba - atvieglota un neformāla

Guļamistaba šajā stilā ir komforts un vieta radošumam. Galvenais stila kritērijs ir dažādu žanru apvienojums vienā veselā dekoru kompozīcijā, kurā ietilpst mēbeles, apdares materiāls, formas un krāsas. Guļamistabas interjers bohēmiskajā stilā ir vairāk līdzīgs radošam haosam. Jo vairāk attēlu būs uz guļamistabas sienām - jo labāk. Parasti guļamistabā bohēmiskais šiks atspoguļojas zilās, purpursarkanās un zaļās krāsas apvienojumā, savukārt telpas dizainā uz sienas - gaiši zilās nokrāsas. Bohēmisko stilu iespējams izcelt ar gultas pārklājiem uz gultas, koka parketu un vintage mākslas priekšmetiem, piemēram, spilveniem, suvenīriem un austiem paklājiem. Šādai guļamistabai ir nepieciešama koka vai dzelzs gulta ar kājām. Savukārt ar gultas pārklāju un aizkaru līnijām, kas nokrīt uz grīdas, ir ieteicams veidot efektu, kas rada vieglumu un relaksējošu atmosfēru, savā ziņā padarot katru dienu par nedēļas nogali. Kā papildinājumu noskaņai var izmantot dažādus augus dažādās formās, izmēros un augstumos. Augi darbojas kā neatņemama krāsu shēmas sastāvdaļa, kā arī rada mājīgumu un palīdz labāk gulēt.

Foto: Publicitātes foto

Skandināvu stila vienkāršums un miers

Mūsdienās lielākā daļa cilvēku guļamistabai cenšas izvēlēties skandināvu stilu, un tas nemaz nepārsteidz. Dabiskas izcelsmes materiāli, nedaudz mēbeļu jeb tikai nepieciešamākās, dekori pasteļtoņos ar nelielu akcentu skaitu - šāda atmosfēra var palīdzēt izjust šodien tik nepieciešamo mieru un klusumu. “Vēl viena skandināvu stila virziena priekšrocība ir tā, ka tas ir piemērots maziem dzīvokļiem ar nestandarta izkārtojumu. Visbiežāk šajā telpas iekārtojumā tiek ietverta dabiska krāsu gamma, dabiskas izcelsmes materiālu izmantošana apdarei, vienkāršas, bet funkcionālas mēbeles, maksimāls dabiskas gaismas daudzums un keramikas dekori. Kopumā visi dekoru priekšmeti var būt spilgti, piemēram, dekoru spilveni, istabas augi, gleznas. Taču jāņem vērā, ka, tā kā skandināvu stila guļamistabas balstās uz minimālismu, tam nav raksturīga greznība, savukārt dekorācijām jākalpo tā, lai tiktu uzlabots noskaņojums un izcelta galvenā dizaina ideja,” uzsver A. Ilmere.

Foto: Publicitātes foto

Modernā stila guļamistaba – drosmīgāk, bet nepārkāpjot robežas

Modernisms ir gana plašs dizaina termins, kas ietver virkni variāciju, bet pašos pamatos tas parasti attiecas uz mājokļiem ar taisnām, asām līnijām, vienkāršotu krāsu gammu un tādu materiālu izmantošanu, kas ietvert metālu, stiklu un tēraudu. “Katram objektam telpā ir jābūt funkcionālam un vienkāršam. Izvēloties dekorus uz sienām, mēbelēm un citiem priekšmetiem, jādod priekšroka vienai krāsu paletei. Ņemot vērā, ka telpa ir jāiekārto vienā krāsā, ieteicams izvēlēties spilgtu akcentu, kas piešķir istabai “odziņu”. Tas var būt sienas dekors, spilgti attēli vai fotogrāfijas, neparasta sega uz gultas. Īpaši iespaidīgs risinājums ir vairāku līmeņu griesti. Tāpat interesants akcents telpā būs spilgts paklājs, kas kontrastē vispārējo telpas toni, vai spilgti krāsu spilveni uz gultas. Dizainā var iekļaut arī laikmetīgās mākslas elementus, jo tā ir bagāta ar ģeometriskajām formām. Ideāls risinājums modernajā stilā būs liela lustra, lai izgaismotu istabu,” norāda A. Ilmere.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu