Piecu nevakcinētu deputātu dēļ pieņems speciālu likumu par pienākumu parlamentāriešiem potēties (32)

CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas ēka.
Saeimas ēka. Foto: Edijs Pālens/LETA

Šobrīd darba devējs ir tiesīgs atstādināt darbinieku, ja līdz novembra vidum nebūs sākta vakcinācija vai nevarēs uzrādīt pārslimošanas sertifikātu. Arī valsts un pašvaldības iestādēs strādājošie pēc nedēļas varēs iet uz darbu tikai ar sadarbspējīgu sertifikātu, vēsta Nekā Personīga.

Ierobežojumi attiecas arī uz Saeimas deputātiem, taču joprojām nav potējušies pieci tautas kalpi. Deputātus ievēl tauta, un viņus nav tik vienkārši atstādināt no pienākumu pildīšanas.

Šajā nedēļā deputāti vienojās par atsevišķu likumu, kurā, solidarizējoties ar pārējiem, kā obligāts pienākums potēties un sankcijas būs noteiktas arī viņiem. Pēdējo nedēļu drūmā aina slimnīcās ir likusi mainīt domas arī dažiem rūdītiem šo ierobežojumu pretiniekiem.

Prasību Saeimas deputātu obligāto vakcinēšanos noteikt ar likumu parlamentā neapspriež pirmo reizi.

Augustā, lemjot par triju profesiju pārstāvju obligātu potēšanu, Krišjānis Feldmanis no Jaunās konservatīvās partijas iesniedza priekšlikumu, ka arī Saeimas deputātiem darbā jāuzrāda derīgs sertifikāts. Ierosinājumu atbalstīja aizsardzības komisijā, taču līdz otrajam lasījumam Saeima nenonāca. Sākās protesti. Arī opozīcija draudēja, ka neļaus likuma grozījumus izsludināt,

un koalīcijas partijas ieslēdza atpakaļgaitu.

Rudenī situācija mainījās. Kā prognozēts, pieauga saslimušo un mirušo skaits, slimnīcās veidojās pārslodze un obligātu pienākumu potēties pret Covid 19 noteica kā privātajam, tā publiskajam sektoram.

Valdības rīkojums nevar atstādināt Saeimas deputātu vai tiesnesi, tāpēc Saeimas prezidijs vērsās pēc padoma pie konstitucionālo tiesību ekspertiem.

Latvijas universitātes Juridiskās fakultātes docents Jānis Pleps uzskata, ka jau esošās normas paredz, ka deputāts rāda priekšzīmi: ievēro likumus un Satversmi. To pašu deputāts apņemas, nododot zvērestu.

Saeimas deputātam mandātu piešķir tauta vēlēšanās, un likums nevar būt instruments, kas to atņem. Izņēmums var būt vienīgi notiesājošs spriedums vai citi ārkārtēji gadījumi.

Eksperti uzskata, ka nevakcinēšanās nevar kļūt par pamatu Saeimas deputāta mandāta atņemšanai, tomēr tas var būt par apstākli, pie kura deputātu atstādina no dalības Saeimas sēdēs.

Arī citi konstitucionālo un cilvēktiesību eksperti uzskata, ka Saeimas vairākums ir tiesīgs izlemt, kā rīkoties ārkārtējos apstākļos, ja nevakcinētais apdraud Saeimas darbu.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti uzklausīja dažādu juristu viedokļus un pēc ilgām pārrunām vienojās izstrādāt īpašu likumu Saeimas deputātiem.

Par speciālo likumu aizsardzības komisijā nobalsoja visi koalīcijas deputāti. Opozīcija - ZZS pārstāvis balsojumā nepiedalījās, bet pret bija Māris Možvillo no frakcijas “Neatkarīgie” un “Saskaņas” deputāts Ivans Klementjevs. Saskaņas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs “Nekā personīga” sacīja, ka Klementjevs nepārstāv visu frakcijas viedokli, un personīgi Urbanovičs balsošot par šo likumprojektu. Vēl pirms trim mēnešiem ideju par vakcināciju kā obligātu pienākumu skolotājiem, sociālajiem darbiniekiem un policistiem Saskaņas deputāti nobremzēja.

Toreiz balsojumā nepiedalījās arī daži koalīcijas deputāti, pamatā no Nacionālās apvienības.

Patlaban nevakcinēti ir pieci Saeimas deputāti. “Attīstībai/Par!”, zaļzemniekos, “Jaunās konservatīvās partijas” un “Jaunās vienotības” frakcijā potēti pret Covid-19 ir visi parlamentārieši.

Arī tiesnešiem ir saistoša vakcinācijas sertifikāta iegūšana. Proporcionāli tiesneši gan ir vairāk potēti nekā Saeimas deputāti. Piemēram, Augstākajā tiesā tikai viens tiesnesis nav vakcinēts. Tomēr AT priekšsēdētājs Aigars Strupišs nosūtījis vēstuli Saeimas priekšsēdētājai, vēršot uzmanību uz vairākiem starptautiskajiem dokumentiem par tiesnešu neatceļamību. Starp Strupišu un tieslietu ministru Jāni Bordānu pagājušajā nedēļā izcēlās asa vārdu apmaiņa. Ministrs pārmeta, ka Augstākās tiesas vadība neaicina vakcinēties tiesnešus un pārējo sabiedrības daļu, un tas nākot par labu dezinformācijas izplatītājiem.

Konstitucionālo tiesību eksperts Jānis Pleps uzsver, ka tiesnešiem arī ir pienākums pakļauties tām normām, kas pastāv sabiedrībā. Tomēr līdzīgs speciāls likums kā Saeimas deputātiem diez vai attiecībā uz tiesnešiem tiks pieņemts.

Jau nākamnedēļ Saeimas aizsardzības komisijā iecerēts skatīt redakciju jaunajam likumam par pienākumu parlamentāriešiem vakcinēties. Saeimā par to plāno nobalsot līdz šī mēneša beigām.

Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu