COP26 uzmanības centrā: palīdzība nabadzīgajām valstīm cīņā ar klimata pārmaiņām (6)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

ANO klimata konferencē (COP26) šonedēļ galvenā uzmanība būs vērsta uz atbalstu nabadzīgākajām valstīm cīņā ar klimata pārmaiņām.

Lielbritānija, kur notiek COP26, paziņojusi, ka plāno atvēlēt gandrīz 300 miljonus mārciņu (350 miljonus eiro) palīdzībai nabadzīgākajām valstīm cīņā ar globālo sasilšanu.

Lielbritānijas starptautiskās tirdzniecības ministre Anna Marija Treveljana vadīs tikšanās, kurās piedalīsies ministri vismaz no 26 valstīm un reģioniem un Eiropas Komisijas (EK) pārstāvji.

Jaunattīstības valstis pieprasa, lai bagātās valstis nākamgad pārskata savus plānus cīņā ar klimata pārmaiņām, lai reāli spētu novērst bīstamu globālo sasilšanu virs 1,5 grādiem pēc Celsija, salīdzinot ar līmeni pirms rūpnieciskās rezolūcijas.

Tas ir viens no jautājumiem, kas tiks apspriests ministru sesijā, kur tiks debatēts arī par atbalstu nabadzīgākajām valstīm, lai tās spētu attīstīties "zaļākā" vaidā un labāk tikt galā ar klimata pārmaiņa sekām.

ANO pagājušajā nedēļā paziņoja, ka jaunattīstības valstīm nepieciešams līdz pat desmit reizēm lielāks finansējums klimata pārmaiņu arvien postošāko seku novēršanai, nekā bagātās valstis šobrīd ir gatavas atvēlēt.

Ministriem Glāzgovā ir jāizstrādā pēdējās Parīzes vienošanās detaļas, lai vienošanās būtu darbotiesspējīga.

Saskaņā ar šo vienošanos valstis 2015.gadā ANO klimata konferencē Parīzē apņēmās ierobežot globālo sasilšanu krietni zem diviem grādiem pēc Celsija, salīdzinot ar līmeni pirms rūpnieciskās rezolūcijas, un, ja iespējams, līdz 1,5 grādiem pēc Celsija.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu