Levits: Covid-19 mājsēde jāpārtrauc, bet jāsaglabā ierobežojumi nevakcinētajiem (123)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Valdībai jāpilda savs solījums un no 15.novembra stingrā mājsēde jāpārtrauc, pret Covid-19 vakcinētajiem ļaujot saņemt pakalpojumus "zaļajā režīmā", bet nevakcinētajiem saglabājot stingrus ierobežojumus, pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

Levits sacīja, ka mājsēde solītajā termiņā ir jāatceļ, taču ar vairākiem noteikumiem, piemēram, skolas atsāk darbu klātienē, "Zaļais režīms" būs pieejams tiem, kam ir sadarbspējīgs sertifikāts. Nevakcinētajiem iedzīvotājiem - turpinās ierobežojumi.

"Tāpat jāstrādā pie vakcinācijas aptveres palielināšanas pasākumiem un šeit vairāk būtu jāiesaista pašvaldības, jo tieši viņās ir tās, kas pazīst savus cilvēkus," saka Levits.

Viņš sacīja, ka Latgalē šī pandēmija izplatās daudz straujāk, jo vakcinēto procents tur ir mazāks nekā valstī. Tā nav tikai Latgales problēma, bet tā ir Latvijas problēma. Pašvaldībām un valstij ir jāpalīdz Latgales pašvaldībām.

Prezidents pauda, ka Latvijai ir jāpalīdz Latgalei pārvarēt Covid-19 pandēmiju. 

Viņš uzskata, ka valdībai jāpilda savs solījums un no 15.novembra stingrā mājsēde jāpārtrauc, pret Covid-19 vakcinētajiem ļaujot saņemt pakalpojumus "zaļajā režīmā", bet nevakcinētajiem saglabājot stingrus ierobežojumus. Taču vienlaikus, prezidenta skatījumā, būtu jāizvērtē iespēja noteikt atsevišķus ierobežojumus tām administratīvajām teritorijām, kurās saslimstība ar Covid-19 ir visaugstākā.

Levits atzina, ka īpaši smaga situācija patlaban ir izveidojusies Latgalē, un pie tās varētu būt vainojama konkrētā reģiona iedzīvotāju zemā vakcinācijas aptvere.

Taču šī situācija neesot tikai Latgales, bet gan visas Latvijas problēma.

"Tas nozīmē, ka mums, arī citur Latvijā, pašvaldībās ir jāsniedz palīdzība Latgales pašvaldībām. Tā ir nacionālā solidaritāte. Ir jādalās gan ar savu pieredzi, gan spēkiem cīņā ar šo pandēmiju," aicināja valsts pirmā persona.

Prezidents arī uzskata, ka pēc stingrās mājsēdes atcelšanas vajadzētu sarīkot valdības izbraukuma sēdi Latgalē, lai tur kopā ar vietējiem līderiem un pašvaldību pārstāvjiem apzinātu reģiona specifiskās problēmas un to iespējamos risinājumus Covid-19 krīzes pārvarēšanai.

Vienlaikus prezidents arī aicināja valdību turpmāk neturēt sabiedrību neziņā un jau laicīgi noteikt skaidrus un visiem saprotamus kritērijus, pie kādiem tiktu pastiprināti vai atjaunoti ar Covid-19 saistītie ierobežojumi, lai nebūtu tā, ka "valdība kaut ko lemj pēdējā brīdī".

Prezidents tic, ka Latvijas sabiedrībai izdosies pārvarēt Covid-19 pandēmiju, ja absolūti lielākā daļa iedzīvotāju vakcinēsies pret šo slimību.

Komentāri (123)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu