Pfizer izpilddirektors Alberts Burla nav arestēts (18)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Arī Latvijas Facebook vidē populārs kļuvis apgalvojums, ka kompānijas Pfizer izpilddirektors Alberts Burla esot arestēts par kukuļdošanu un datu viltošanu par Covid-19 vakcīnām. Tam nav nekādu pierādījumu. Tajā pašā dienā, kad internetā parādījās šī viltus ziņa, Burla vairākkārt uzstājās televīzijā saistībā ar jaunajām zālēm pret Covid-19, kuras izstrādājis Pfizer.

Ierakstā, ar kuru dalījušies teju trīs tūkstoši Facebook lietotāju, kāda sieviete video stāsta, ka piektdienas vakarā esot arestēts Alberts Burla. Viņa pauž, ka tas esot publicēts tikai “krievu ziņās” – vietnē Livejournal.com. Taču tas nav ziņu portāls, bet gan blogs, kurā jebkurš cilvēks var rakstīt, ko vēlas.

Sieviete video saka: “Tas ir krievu ziņās, un te ir viena tāda Diāna Mihailova livejournal.com, kura raksta par šo arestu, un, protams, ka viņš ir arestēts par to, ka viņš ir maldinājis klientus par Pfizer vakcīnām, ka viņas ir efektīvas.

Viņš ir maksājis lielus kukuļus valdībai un medijiem, lai viņi klusētu, kā arī, ja es te palasu, pētniecības grupa, kas piedalījās vakcīnu izmēģinājumos, viltoja datus, un lēnām izsekoja dažādas blakusparādības vakcīnai.”

Viltus ziņa, ka Burla esot arestēts par krāpšanu, parādījās kādā Kanādas vietnē ar nosaukumu The Conservative Beaver 5.novembrī. Tā vēstīja, ka ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) arestējis Pfizer izpilddirektoru Albertu Burlu; ka viņš tiekot apsūdzēts klientu maldināšanā par Covid-19 vakcīnas efektivitāti; un ka uzņēmums Pfizer tiekot apsūdzēts datu viltošanā un kukuļdošanā, melošanā par vakcīnu efektivitāti un maldināšanā par to blakusparādībām. Vietnē arī teikts, ka Pfizer it kā maksājis valdībām un galvenajiem plašsaziņas līdzekļiem, lai tie klusētu. Jāpiebilst, ka vietnē netika norādīts, kurš ir šīs viltus ziņas autors.

Ārzemēs šī viltus ziņa ātri guvusi lielu popularitāti. Taču nevienam no ziņā paustajiem apgalvojumiem nav pierādījumu. Faktu pārbaudītāji no Snopes ziņoja, ka vietnē The Conservative Beaver publicē ziņu komentāru un sazvērniecisku viltojumu sajaukumu. Piemēram, iepriekš tajā tika publicēts fiktīvs stāsts, ka aktieris Alekss Boldvins esot arestēts bērnu pornogrāfijas lietā. Arī tā nebija taisnība.

Turklāt 5.novembrī, kad internetā parādījās šī viltus ziņa par Burlas arestu, viņš vairākkārt uzstājās televīzijā, stāstot par jaunu medikamentu, kuru izstrādājis Pfizer, lai cīnītos pret Covid-19.

Pēc dažām dienām šī viltus ziņa nonākusi arī līdz Latvijai. Taču Latvijā populārā video autore, kā pati stāsta savā video, informāciju ņēmusi vietnē Livejournal.com – krievu portālā, kurā jebkurš var izveidot kontu un rakstīt, ko vēlas.

Livejournal.com nav ziņu portāls. Par to, ka ziņa par Burlas arestu ir nepatiesa, jau rakstījuši faktu pārbaudītāji no citām valstīm, piemēram, Forbes, Snopes un citi.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu