Krievija izbeidz krimināllietu pret ieslodzīto spīdzināšanas videoarhīva nopludinātāju (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Krievijā izbeigta krimināllieta pret baltkrievu programmētāju Sergeju Saveļjevu, kurš nodeva atklātībā videoierakstus, kuros redzama ieslodzīto spīdzināšana un izvarošana Krievijas cietumos, ziņo Krievijas medijs “Meduza”.

Krimināllieta pret Saveļjevu tika ierosināta par nelikumīgu piekļuvi informācijai.

Oktobra sākumā ieslodzīto cilvēktiesību aizsardzības organizācijas “Gulagu.net” rīcībā nonāca videoarhīvs, kas atklāj plaši izplatītu ieslodzīto spīdzināšanu un pazemošanu Krievijas ieslodzījuma vietās.

Videomateriālus “Gulagu.net” nodeva programmētājs Sergejs Saveļjevs, kurš pats iepriekš izcieta cietumsodu Krievijā. Pēc videoarhīva nodošanas aktīvistiem Saveļjevs pameta Krieviju un lūdza patvērumu Francijā.

To, ka krimināllieta izbeigta, trešdien pavēstīja “Gulagu.net”.

Saistībā ar šo krimināllietu Saveļjevam oktobra beigās tiesa aizmuguriski noteica arestu. Toreiz arī izskanēja informācija, ka Saveļjevs tiks izsludināts starptautiskajā meklēšanā.

Saveļjevam iepriekš tika piespriests deviņu gadu cietumsods par narkotisko vielu sūtīšanu. Sākumā viņš tika nogādāts kolonijā Saratovā, bet 2015.gada beigās viņš saslimis un ticis nogādāts Federālā sodu izpildes dienesta pārvaldītajā (FSIN) Saratovas apgabala tuberkulozes slimnīcā. Slimnīcā viņš divus gadus bija nodarbināts ieslodzījuma vietu videoreģistratoru apkalpošanā.

Viņš izveidoja arhīvu no videomateriāliem, kuros redzama ieslodzīto spīdzināšana un pazemošana ieslodzījuma vietās, un nodeva šos materiālus “Gulagu.net”.

Projekts “Gulagu.net” specializējas ieslodzīto cilvēktiesību aizsardzībā un vāc materiālus par nelikumīgām darbībām Krievijas ieslodzījuma vietās.

Šā gada vasarā “Gulagu.net” paziņoja, ka projekts pārtrauc savu darbību Krievijā un izved visus darbiniekus no valsts, bažījoties par viņu drošību. Tomēr projekta autori uzsvēra, ka “Gulagu.net” darbību turpinās.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu