Sprūds: Migrantu krīzes organizatoriem ir svarīgi izdarīt spiedienu, lai panāktu konkrētus mērķus (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds.
Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds. Foto: Ieva Čīka/LETA

"Tie, kas to organizē, viņiem nav svarīgi nodrošināt migrantu plūsmas, viņiem ir svarīgi izdarīt spiedienu, lai panāktu konkrētus mērķus," raidījumā "Šodienas jautājums" atzina Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) profesors Andris Sprūds.

Lūgts sniegt vērtējumu par to, vai līdzīgs migrantu daudzums, kāds šobrīd novērojams pie Polijas robežas, neparādīsies arī pie Latvijas-Baltkrievijas robežas, Sprūds norādīja, ka pamats bažām noteikti ir. 

"Mēs nevaram justies imūni un pilnīgi aizsargāti. Mēs esam redzējuši indikācijas iepriekš, ka ir spiediens uz visām trīs robežvalstīm," viņš sacīja.

Tāpat Sprūds uzskata, ka Baltkrievijai būs jārisina šī situācija, un nevar izslēgt, ka migrantu masas, kas ir pietiekami lielas, ir arī Baltkrievijas problēma. "Šeit ir savi limiti, ko Baltkrievija ar to var iesākt."

"Šajā situācijā, protams, ja mēs to saucam par taktisku hibrīduzbrukumu, par hibrīdoperāciju, tad izslēgt to, ka migranti neparādīsies arī uz Latvijas robežas, nevar, jo jau šobrīd redzam, ka daļa šo migrantu parādās uz Lietuvas robežas," piebilda Sprūds.

Profesors norādīja, ka Latvijas priekšrocība ir tāda, ka tā neatrodas migrantu "ceļu un plūsmu krustcelēs", kā arī valsts robeža ir mazliet īsāka, salīdzinot ar Polijas-Baltkrievijas robežu. 

Jau ziņots, ka pēdējo dienu laikā simtiem migrantu mēģina no Baltkrievijas vardarbīgi ielauzties Polijas teritorijā. Otrdienas vakarā Polijas ziņu aģentūra PAP paziņoja, ka divām lielām migrantu grupām tomēr ir izdevies ielauzties Polijā no Baltkrievijas. "Visi Polijas teritorijā iekļuvušie nelegālie imigranti aizturēti," trešdienas rītā pavēstīja Polijas aizsardzības ministrs Marjušs Blaščaks.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu