Golubeva: mēs esam gatavi visiem scenārijiem (25)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TVNET

Notikumi uz Polijas un Baltkrievijas robežas izraisījuši plašu rezonansi Eiropā un pasaulē, līdz ar to īpaši aktuāls kļuvis jautājums par Latvijas robežas drošību. Kamēr cilvēktiesību aktīvisti uzsver, ka migranti ir jāuzņem un tos nedrīkst atstāt uz robežas, valsts iestādes norāda, ka šāda rīcība varētu apdraudēt valsts drošību. Uz diskusiju par situāciju uz Baltkrievijas robežām un Latvijas robežas drošību ceturtdien pulksten 16:00 portāls TVNET aicināja iekšlietu ministri Mariju Golubevu, Latvijas Ārpolitikas institūta asociēto pētnieku Artūru Bikovu un PROVIDUS domnīcas vadošo pētnieci patvēruma un migrācijas jomā Ievu Raubiško. 

Kā raidījumā norādīja Golubeva, Latvija ir gatava visiem scenārijiem. "Robežsardze kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem šobrīd aktīvi gatavojas tam, ka cilvēku skaits, kas nelikumīgi censtos šķērsot robežu, varētu strauji pieaugt," norāda ministre.

Vaicāta, vai pierobežā novērojama migrantu pulcēšanās, Golubeva atbildēja noraidoši. Runājot par infrastruktūras izveidi uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, Golubeva sacīja, ka pašlaik tiek būvēts pagaidu žogs, kas veidots no dzelzs stieplēm, kura pašreizējais garums ir aptuveni 28 kilometri. Kopējais žoga plānotais garums būs 37 kilometri. Pēc tam, kad Saeima otrajā lasījumā apstiprinās likumu par robežas izbūvi, Iekšlietu ministrija varēs ātrāk virzīties uz patstāvīgas infrastruktūras izbūvi.

Ministre atzina, ka robežsardzei, iespējams, nāksies nosargāt robežas arī vietās, kur fiziska šķēršļa nebūs.

Jau vēstīts, pirmdien, 8.novembrī, internetā izplatījās video fragmenti, kuros bija redzams, kā milzīgs cilvēku pūlis pa šoseju Baltkrievijā dodas Polijas robežas virzienā. Jau dienas vidū cilvēki sasniedza Polijas robežu un kopš tā laika uzturas turpat ierīkotā nometnē. Polijas varasiestādes ziņo, ka pašrocīgi ierīkotajās nometnēs varētu atrasties līdz pat 4000 migrantu. 

Eiropas Savienība (ES) vēsta, ka drīzumā varētu tikt ieviestas sankcijas pret 30 indivīdiem, kā arī pastiprinātas sankcijas pret Baltkrievijas nacionālo aviokompāniju "Belavia". Tajā pašā laikā Eiropas un pasaules iedzīvotāju vidū noris asas diskusijas par krīzes iespējamiem atrisinājumiem.

Cilvēktiesību aktīvisti norāda, ka Polijai būtu jāuzņem migranti un tos nedrīkst atstāt "slazdā" starp divu valstu robežām, kamēr Polijas un citu valstu varasiestādes pauž bažas, ka šāda rīcība ir potenciāls valsts iekšējās drošības apdraudējums. Vairāku Eiropas valstu, tai skaitā arī Latvijas, līderi ir pauduši atbalstu Polijai un nosoda Baltkrievijas līdera Aleksandra Lukašenko īstenoto hibrīdkaru.

Tikmēr ES iekšlietu komisāre Ilva Jūhansone norādījusi, ka Eiropas Komisija (EK) Polijai, Lietuvai un Latvijai, visticamāk, pieprasīs grozīt likumus, kas ir pamats migrantu atspiešanai un nelaišanai valsts teritorijā. 

Latvijas iekšlietu ministre Marija Golubeva pirmdien pavēstīja, ka Latvijas-Baltkrievijas robeža tiek apsargāta pastiprinātā režīmā, taču tajā pašā laikā Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts norādīja, ka pagaidām situācija uz robežas ir stabila. Par situāciju uz Baltkrievijas robežām un Latvijas robežas drošību raidījumā "Pasaule kabatā" TVNET žurnāliste Linda Anna Dāldere diskutēs ar Latvijas iekšlietu ministri Mariju Golubevu, Latvijas Ārpolitikas institūta asociēto pētnieku Artūru Bikovu un PROVIDUS domnīcas vadošo pētnieci patvēruma un migrācijas jomā Ievu Raubiško.

Plašāk par raidījumā apspriestajiem tematiem lasi piektdien TVNET tiešsaistes žurnālā "Klik"!

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu