Kipra vēlas apturēt patvēruma pieteikumu pieņemšanu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Kipra trešdien paziņoja, ka tiecas apturēt patvēruma pieteikumu pieņemšanu, lai tiktu galā ar neregulāro migrantu pieplūdumu, kurā Kipra vaino Turciju.

Dati rāda, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstij Kiprai draud "demogrāfiskas pārmaiņas" un "akūti sociāli ekonomiski efekti" kā migrantu krīzes rezultāts, sacīja valdības preses sekretārs Marijs Pelekans.

"Eiropas Komisijai tiks iesniegts pieprasījums rīkoties Kipras Republikas labā, tostarp piešķirot tai tiesības apturēt patvēruma pieteikumu pieņemšanu no cilvēkiem, kas valstī ierodas nelegāli," viņš sacīja reportieriem.

Kipra ir paziņojusi, ka tai ir ES lielākais pirmreizējo patvēruma pieteikumu skaits attiecībā pret iedzīvotāju skaitu.

Tā apsūdz Turciju migrantu krīzes organizēšanā, ļaujot neregulārajiem migrantiem ierasties Kipras Republikā no starptautiski neatzītās Ziemeļkipras Turku Republikas.

Kiprā šogad reģistrētais migrantu pieplūdums ir par 38% lielāks nekā visā 2020.gadā, sacīja Pelekans. Šī gada pirmajos 10 mēnešos Kiprā ieradās 10 868 neregulārie migranti, no kuriem 9270 nelegāli šķērsoja līniju starp Kipras turku un grieķu daļām.

"Patvēruma meklētāju īpatsvars pārsniedz 4% no iedzīvotājiem, kamēr pārējās ES piefrontes valstīs tas nepārsniedz 1%," sacīja Pelekans.

Saskaņā ar valdības datiem 15 000 cilvēku patvēruma pieteikumi ir noraidīti, bet viņus nevar izraidīt, jo nav sakarīgas ES politikas vai vienošanās ar migrantu izcelsmes valstīm par viņu atpakaļsūtīšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu