Rīgā Lāčplēša dienā svētkus atzīmēs tiešsaistē; iedzīvotājus aicina palikt mājās

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju valstī un izsludināto mājsēdi, Rīgā šogad nenotiks Lāčplēša dienai veltīti klātienes koncerti, taču par godu 11.novembrim pašvaldība ir atbalstījusi vairāku kultūras pasākumu norisi tiešsaistē, informē Rīgas domes Komunikācijas pārvalde.

Lāčplēša dienas rīts pilsētā sāksies ar baznīcu zvanu skaņām, kad Rīgas dievnami piepulcēsies visas Latvijas baznīcu skandētajiem zvaniem, kas plkst.9 būs dzirdami arī Latvijas Televīzijas tiešraidē.

Savukārt Lāčplēša dienai veltīti koncerti iedzīvotājiem būs vērojami kultūras iestāžu sociālo tīklu kontos.

11.novembrī Rīgas Svētā Pētera baznīcā skanēs koncerts "Tālavas taurētājs", kurā piedalīsies Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra klarnešu kvartets "Quattro Differente", pianiste Helēna Laukmane un sitaminstrumentālists seržants Arturs Krivoručko, diriģents un mākslinieciskais vadītājs Andis Karelis.

Koncerta programmā skanēs Baltijas valstu komponistu mūzika, kas simboliski atgādina, ka vienotībā ir spēks un tā nemainīgi nepieciešama arī šodien brīvības un miera sargāšanai valstī un pasaulē.

Šajā dienā tiešsaistes koncertā "Latviešu karavīru dziesmas" no VEF Kultūras pils klausītājus iepriecinās Orķestris "Rīga", Latvijas Nacionālās operas kora vīru grupa, kā arī solisti Inese Romancāne un Ivars Cinkuss, akardeonists Marko Ojala un Ģirts Ķesteris.

Līdztekus orķestra izpildījumam skatītāji varēs vērot arī dejotāju Egijas Abarovičas un Reiņa Rešetina māksliniecisko sniegumu.

Koncertā atskaņos latviešu karavīru patriotiskās un sadzīves dziesmas,

un, pieminot Latvijas brīvības cīnītājus, izskanēs Emīla Dārziņa un Jāņa Norviļa dziesmas korim.

No kultūras centra "Mazā ģilde" tiešsaistē raidīs koncertu "Sveču liesmu atspulgos". Skatuves mākslinieki klausītājiem piedāvās improvizācijas par atpazīstamām latviešu estrādes dziesmām, kā arī latviešu tautas dziesmu apdares. Koncertā uzstāsies ansamblis "Brokastis četratā" - pianists Mārtiņš Zilberts, kontrabasists Jānis Stafeckis, flautists Andis Klučnieks un sitaminstrumentālists Aivars Krastiņš.

Patriotiskas noskaņas Lāčplēša dienā raisīs tiešsaistes koncerts "Brīvības cīnītāju gars cauri visiem laikiem", kas tiks raidīts no Rīgas Latviešu biedrības nama. Klausītāji varēs dzirdēt latviešu tautas dziesmas, strēlnieku un brīvības cīnītāju dziesmas.

Rīgā iedzīvotāji aicināti valsts svētkus pavadīt veselībai drošā veidā - ģimenes lokā savās mājās, baudot kultūru bez maksas tīmeklī, vai pastaigās pa pilsētu tuvinieku lokā, aplūkojot svētku noformējumu Rīgas pilsētvidē. Šogad pilsētas noformējumā ierasto sarkanbaltsarkano karogu izvietojumu papildina laikmetīgā māksla un gaismas instalācijas.

Kā ziņots, Lāčplēša dienu Latvijā atzīmē par godu neatkarīgās Latvijas armijas uzvarai pār Rietumu brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku 1919.gada 11.novembrī.

Latvijas armija izšķirošo uzbrukumu bermontiešiem sāka 9.novembrī un, lai gan cīņas bija grūtas, jau 11.novembrī Bermonta karaspēks tika padzīts no Rīgas. Bermontiādes laikā Latvija zaudēja 743 karavīrus, no kuriem 57 bija virsnieki.

Latvijas Neatkarības karš ilga no 1918.gada 18.novembra, kad tika proklamēta Latvijas Republika, līdz 1920.gada 11.augustam, kad tika noslēgts Latvijas - Krievijas miera līgums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu