Nevakcinēti Saeimas un pašvaldības deputāti turpmāk nedrīkstēs piedalīties sēdēs (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Ābele, Saeima

Pirmdien stājas spēkā Saeimas pieņemtais likums "Par pagaidu papildus prasībām Saeimas deputātu un pašvaldību domju deputātu darbam", kas nosaka, ka nevakcinētiem vai Covid-19 nepārslimojušiem Saeimas deputātiem ir aizliegts piedalīties Saeimas, tās komisiju un parlamenta citu institūciju sēdēs.

Tāpat no šodienas var strādāt tikai vakcinēti vai Covid-19 pārslimojuši pašvaldības deputāti.

Ierobežojumi Saeimas deputātiem noteikti pēc koalīciju veidojošo "Attīstībai/Par!", "Jaunās vienotības", Jaunās konservatīvās partijas un Nacionālās apvienības Saeimas frakciju priekšlikuma.

Likumā noteikts, ka no šodienas Saeimas darbā ir tiesīgs piedalīties tikai tāds Saeimas deputāts, kurš šajā likumā noteiktajā kārtībā ir uzrādījis Covid-19 sertifikātu, kas apliecina vakcinācijas vai pārslimošanas faktu, kā arī deputāts, kurš saņēmis klīniskās universitātes slimnīcas speciālista vai konsīlija atzinumu par vakcinācijas atlikšanu uz noteiktu laiku un uzrādījis sertifikātu par negatīvu veiktā testa rezultātu.

Deputātam Covid-19 sertifikāts būs jāuzrāda Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai, ja vien deputāts informāciju par sertifikātu nav jau iepriekš iesniedzis Saeimas Administrācijā. Mandātu komisijai tuvākajā Saeimas sēdē būs jāziņo par deputātiem, kuri nav uzrādījuši sertifikātu un līdz ar to nav tiesīgi piedalīties Saeimas darbā.

Šodien par šo jautājumu plkst.8 Mandātu komisija sanāks uz sēdi, lai konstatētu, kuri Saeimas deputāti nav uzrādījuši Covid-19 sertifikātu.

Deputātam, kurš nebūs tiesīgs piedalīties Saeimas darbā, tiks pārtraukta mēnešalgas un kompensācijas izmaksa. Saeimas deputāta mēnešalgas un kompensācijas izmaksa tiks atjaunota ar dienu, kad deputāts Mandātu komisijai būs uzrādījis Covid-19 sertifikātu.

Ja deputāts sertifikātu būs ieguvis un uzrādījis pēc šodienas, Mandātu komisijai par to būs jāziņo tuvākajā Saeimas sēdē.

Pēc koalīcijas frakciju priekšlikuma noteikts, ka likuma mērķis ir noteikt pagaidu papildus prasības Saeimas deputātu dalībai Saeimas, Saeimas komisiju, speciāli izveidoto komisiju, apakškomisiju, deputātu grupu, deputātu darba grupu, Frakciju padomes un Saeimas Prezidija sēdēs, citos Saeimas vai Saeimas struktūrvienību organizētos pasākumos, kā arī Saeimas ārpolitiskajā darbībā, kā arī pagaidu prasības pašvaldības deputātiem.

Izmaiņu autoru skatījumā, šīs prasības tiek noteiktas, lai nodrošinātu sabiedrības veselības un drošības interesēm atbilstošu rīcību Covid-19 infekcijas izplatības apstākļos, sekmētu uzticēšanos valstī īstenotajai Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības politikai, solidarizētos ar pārējām valsts un pašvaldību institūciju, tajā skaitā kapitālsabiedrību amatpersonām un darbiniekiem, nodrošinot taisnīgu attieksmi Covid-19 infekcijas izplatības mazināšanas pasākumu īstenošanā, kā arī vairotu uzticēšanos valsts un pašvaldību institūciju, tajā skaitā Saeimas darbībai.

Likums būtu spēkā līdz 2022.gada 1.jūlijam, bet Saeimas Prezidijs ne retāk kā reizi divos mēnešos izvērtētu šādu ierobežojumu saglabāšanas nepieciešamību.

Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Dina Meistere iepriekš Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā uzsvēra, ka šie grozījumi nav atbilstoši Satversmei un "neiztur samērīguma testu", jo no amatu pienākumu izpildes tiks atstādināti veseli, darbspējīgi deputāti. Šāds regulējums nav nevienā Eiropas Savienības dalībvalstī, uzsvēra Meistere.

Tāpat šodien atbilstoši Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārā sekretāra, Saeimas deputāta Gata Zamura (AP) virzītajiem priekšlikumiem stājies spēkā regulējums, ka pašvaldības domes deputāta pilnvaras īstenot ir tiesīgs tikai tāds deputāts, kurš līdz šodienai ir ieguvis un uzrādījis pašvaldības vēlēšanu komisijai Covid-19 sertifikātu, kas apliecina vakcinācijas vai pārslimošanas faktu, kā arī deputāts, kurš saņēmis klīniskās universitātes slimnīcas speciālista vai konsīlija atzinumu par vakcinācijas atlikšanu uz noteiktu laiku un uzrādījis sertifikātu par negatīvu veiktā testa rezultātu.

Pašvaldības vēlēšanu komisija tuvākajā domes sēdē ziņotu par deputātiem, kuri nav uzrādījuši sertifikātu.

Ja deputāts nebūs ieguvis un uzrādījis sertifikātu, deputāta pilnvaras apturēs, pieņemot attiecīgu domes lēmumu. Par deputāta pilnvaru apturēšanu atbilstoši domes lēmumam domes priekšsēdētājam būs nekavējoties jāpaziņo pašvaldības vēlēšanu komisijai.

Uz deputāta pilnvaru apturēšanas laiku viņa vietā Pašvaldības domes vēlēšanu likumā noteiktajā kārtībā stāsies nākamais kandidāts, kurš ieguvis sertifikātu.

Ja aizvietotais deputāts iegūs Covid-19 sertifikātu, viņš nedēļas laikā uzrādīs to pašvaldības vēlēšanu komisijai un iesniegs domes priekšsēdētājam iesniegumu par deputāta pienākumu pildīšanas atsākšanu. Pēc tam, kad domes priekšsēdētājs būs saņēmis iesniegumu par deputāta pienākumu pildīšanas atsākšanu, domes priekšsēdētājs nekavējoties par to paziņo pašvaldības vēlēšanu komisijai un informē deputātus nākamajā domes sēdē.

Ar brīdi, kad tiks sniegta informācija domes sēdē, izbeigsies uzaicinātā deputāta pilnvaras un deputāta pienākumus atsāks pildīt aizvietotais deputāts. Ja aizvietotais deputāts bijis domes priekšsēdētājs vai priekšsēdētāja vietnieks, viņš atsāks pildīt domes priekšsēdētāja vai priekšsēdētāja vietnieka amata pienākumus, ja dome nebūs viņu atbrīvojusi no amata.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Arturs Toms Plešs (AP) iepriekš skaidroja, ka jau atbilstoši iepriekš pieņemtajiem lēmumiem tie pašvaldību deputāti, kas pēc šodienas nespēs uzrādīt sertifikātu, domes darbā nevarēs piedalīties arī attālināti.

Plešs novembra sākumā norādīja, ka līdz ar šodienu visu pašvaldību vadītājiem būs Covid-19 sertifikāts. Līdz ar to visi pašvaldību vadītāji varēs turpināt pildīt savus pienākumus.

Zamurs iepriekš atbildīgās komisijas sēdē norādīja, ka nevakcinēti ir apmēram 4% no pašvaldības deputātiem.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu