Ārkārtas stāvoklis Lietuvas-Baltkrievijas pierobežā (23)

Jānis Vingris
, Žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X

Pie Baltkrievijas robežas dzīvojošie lietuvieši nekautrējas diktatoram Aleksandram Lukašenko veltīt skarbus vārdus – šizofrēniķis, muļķis, ar galvu slimais. Ja salīdzina ar Latgalē valdošo noskaņojumu, kur nereti vietējie Lukašenko uzskata par stingru, bet labu valsts vadītāju, tā ir fundamentāla atšķirība valdošajos uzskatos.

Lietuva visā savā 679 kilometrus garajā robežā ar Baltkrieviju ir izsludinājusi ārkārtas stāvokli, migrantu centros Lietuvā pašlaik atrodas vairāk nekā 4 tūkstoši migrantu. Tagad gan robežpārkāpēji vairs netiek aizturēti, bet sūtīti atpakaļ uz Baltkrieviju.

Viena no aktīvākajām migrantu robežas šķērsošanas vietām Lietuvā ir Druskininku reģions. Tūristu iecienītā pilsētiņa atrodas tieši pie Baltkrievijas robežas. 30 kilometrus tālāk uz rietumiem ir par Baltijas valstu aizsardzības vājo posmu sauktais Suvalku koridors, kas savieno Baltkrieviju ar Kaļiņingradu.

Arī pie Polijas robežas pašlaik notiekošā migrantu krīze atrodas tuvu - vien 40 kilometri pa gaisa līniju. Pirms dažām dienām militārajā poligonā uzreiz aiz robežas desantējās 250 Krievijas desantnieki, vietējie ir saklausījuši arī militārās mācības ar tanku piedalīšanos.

Automašīnu rinda uz Lietuvas-Baltkrievijas robežas
Automašīnu rinda uz Lietuvas-Baltkrievijas robežas Foto: Jānis Vingris

Migrantu krīze pie robežšķērsošanas punktiem Lietuvā un Polijā ir radījusi garas kravas automašīnu rindas. Pie Druskininkiem tā ir aptuveni 5 kilometru gara, bet citos punktos stiepjas pat 40 kilometrus. Rindā pie Druskininkiem stāv kravas vilcēji ar Baltkrievijas, Krievijas, Ukrainas, Polijas numuriem. Negribot palaist savu vietu rindā, šoferi naktīs neguļ, pulcējas bariņos pie savām mašīnām un gaida. Kāds šoferis no Ukrainas stāsta, ka rindas galā iestājies pusnaktī, nākamajā rītā – deviņas stundas vēlāk – viņa auto bija pavirzījies vien 800 metrus. Citi šoferi spriež, ka iespējama robežpunkta slēgšana, kā tas jau ir noticis Kuzņicas punktā Polijā.

Lietuvas-Baltkrievijas pierobeža
Lietuvas-Baltkrievijas pierobeža Foto: Jānis Vingris

Kristīna, pa kuras mājas logiem var redzēt Baltkrievijas ainavu 500 metru attālumā, stāsta, ka situācija ir nepatīkama. Naktīs, kad ierejas suns, viņas ģimeni māc bažas, ka pagalmā varbūt ir ienākuši migranti. Pastaigās uz mežu ar bērniem viņa vairs nedodas, “Kaut kas virmo gaisā,” viņa nervozi iesmejas un saka, ka, tiklīdz jutīs situācijas saasināšanos, ar ģimeni bēgs uz Šveici pie radiem.

Pirms Lietuvā tika iekārtoti lielie migrantu centri, notvertie robežpārkāpēji tika izmitināti teltīs robežkontroles punktos. Citkārt klusajā Druskininku tuvumā esošajā ciemā vakaros varēja dzirdēt, kā migranti nometnē spēlē futbolu un bļaustās, rīko nemierus.

Lietuvas-Baltkrievijas pierobeža
Lietuvas-Baltkrievijas pierobeža Foto: Jānis Vingris

Mana atrašanās pierobežas zonā ir iespējama tikai pēc speciālas atļaujas saņemšanas. Ik pa laikam armijas, zemessargu vai robežsargu izveidotajos blokposteņos tieku apturēts. Pārbaudīts tiek mašīnas bagāžnieks un dokumenti. Gan Druskininkos, gan apkārtnē var redzēt armijas transportu, Frontex un Lietuvas robežsardzes un policijas mašīnas.

Gandrīz visi sastaptie vietējie iedzīvotāji ir redzējuši migrantus savām acīm. Pie dažu namdurvīm ir klauvējuši robežpārkāpēji un lūguši telefonu zvanīšanai. Bez pieskatīšanas atstātās mājās ir iekļuvuši un uzturējušies migranti.

Kādā nomaļā mežmalas namiņā, kuru no divām pusēm ieskauj robeža, sastopu iemītniekus jau krietni gados. Mājīgajā priekšnamā ar sildošo kamīnu un vīraka aromātu, tikko pamodušies no nakts miega pidžamās pārsteigti mani sagaida senioru pāris. Marija ar savu vīru, vācieti, uz šejieni pārvācās pirms dažiem gadiem, lai dzīvotu mežā pie dabas. Tik pa reizei uz veikalu pilsētā un ar mašīnu cauri Polijai uz Vāciju pie vīra dakteriem. Nu viņu miera idilli ir izbojājusi migrantu krīze. Telefona sakari šeit ir apgrūtināti, internetu noķert grūti, toties satelīta šķīvis ķer Vācijas televīzijas kanālus. Arī četrus Baltkrievijas kanālus, bet viņus tie neinteresē. Tepat, pāri robežai, apmēram aptuveni 4 kilometru attālumā, regulāri notiekot militārās mācības. Tā, ka visa māja dreb. Kundze pa logu rāda uz garām tekošo Nemunu, kurai otrā pusē jau ir Baltkrievija. Agrāk naktīs abi gulējuši pie atvērtiem logiem un neslēgtām durvīm. Tagad tie laiki ir beigušies.

Tads, kura māja arī atrodas tieši Nemunas upes krastā, pa saviem logiem var redzēt Baltkrieviju. No sava pagalma viņš pa reizei redz ar automātiem bruņotus baltkrievu robežsargus. Arī migrantu grupiņas, kas, meklējot ceļu pāri upei, klīst pa apkārtni. Tādos gadījumos viņš zvana robežsargiem. Bailēs no ielaušanās viņš visiem mājas un klēt logiem ir piestipirnājis armatūras restes. Viņš apgādājis īpašumu ar divām interneta antenām un novērošanas kameru, kas sūta signālu uz viņa telefonu.

Lietuvas-Baltkrievijas pierobeža
Lietuvas-Baltkrievijas pierobeža Foto: Jānis Vingris

Rokam pierobežā pieder naturālā saimniecība un Skotijas govju ganāmpulks. Pirms dažiem gadiem viens no ganāmpulka buļļiem aizbēga pāri robežai uz Baltkrieviju. Pēc kārtīgas meklēšanas Rokam izdevās sadzīt bullim pēdas un pēc pamatīgiem birokrātiskiem papīrdarbiem atdzīt bēgli atpakaļ uz mājām. Pēc šā atgadījuma buļļa vārds Kolumbs tika nomainīts uz Koļu.

Roks stāsta, ka migrantu krīze ir liela bēda visiem. Gan pašiem migrantiem, gan Lietuvas robežsargiem. Un zaudētāji tajā visā būs visi. Arī Baltkrievijas puse. Reiz, redzot aizturētos migrantus, Roks savāca siltās drēbes, visus mājās atrodamos konservus (izņemot cūkgaļas), ābolus, uzvārīja tēju un aizveda migrantiem. Roks cer, ka pie Polijas notiekošā krīze nenokļūs līdz Lietuvai un tas neizvērtīsies par bruņotu konfliktu.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu