Kā aizritējusi pirmā diena ar jaunajiem ierobežojumiem tirdzniecībā? (34)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: LETA

Pirmo dienu lielajiem tirdzniecības centriem sākot strādāt tikai "zaļajā" režīmā, tajos ielaižot iedzīvotājus tikai ar derīgu Covid-19 sertifikātu, vairums apmeklētāju pret prasībām izturējušies ar sapratni.

"Galerijas Centrs" vadītāja Iveta Priedīte pauda, ka tirdzniecības centrs ir priecīgs atsākt darbu ar lielāku jaudu. "Šī brīža izmaiņas ir ievērojamas - "zaļajā režīmā" strādā arī pārtikas un citi pirmās nepieciešamības preču veikali, līdz ar to ir jāpārbauda daudz lielāks apmeklētāju skaits," teica Priedīte.

Viņa norādīja, ka pirmā dienas daļa jaunajā režīmā pagājusi mierīgi. "Jāteic, ka vēl jo projām ne visiem ir skaidri ieejas noteikumi, bet, izskaidrojot, apmeklētāji ir saprotoši, uzrāda sertifikātus, personu apliecinošus dokumentus un dodas iepirkties," stāstīja "Galerijas Centrs" vadītāja.

Vienlaikus viņa atzina, ka joprojām ir iedzīvotāji, kas nav pietiekami informēti par ierobežojumiem, īpaši par normu, ka ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu nepietiek, bet ir jāuzrāda arī personu apliecinošs dokuments.

"Pozitīvi ir tas, ka ir iespēja strādāt garāku darba laiku, cerēsim, ka pie pārtikas veikala neveidosies rindas. Šobrīd rūpējamies par veikalu apmeklēšanu stingrā uzraudzībā un drošā epidemioloģiskā vidē," teica Priedīte.

Pēc viņas sacītā, "Galerijā Centrs" ir gan papildus apsardze, kas uzrauga drošības noteikumu ievērošanu, gan iekārtas kvadrātkodu skanēšanai. "No savas puses esam izdarījuši visu, lai ievērotu ārkārtas stāvokļa ietvaros izvirzītās prasības epidemioloģiskās drošības nodrošināšanai. Un pēc iespējas ātri to esam izrunājuši arī ar nomniekiem," uzsvēra Priedīte.

Tikmēr "Origo" pārstāve - “Linstow Baltic” un t/c “Origo” komercdirektore Evija Majevska norādīja, ka tirdzniecības centrā apmeklētāju plūsma pirmdien ir lielāka, salīdzinot ar pēdējām nedēļām, taču novērojam, ka cilvēki ir apzinīgi un drošības prasības ievēro - vairums ir jau pieraduši pie papildu piesardzības publiskās vietās.

"Origo" no pirmdienas drīkst apmeklēt, uzrādot Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu kopā ar personu apliecinošu dokumentu. Savukārt B ēkā un dzelzceļa stacijas daļā pirmās nepieciešamības preču veikali un pirmās nepieciešamības pakalpojumi darbosies sarkanajā režīmā, pārējie - "zaļajā" režīmā.

Savukārt "Akropoles" vadītāja Zane Kaktiņa sacīja, ka tirdzniecības centrs novērojis, ka lielākā daļa sabiedrība ir informēta par jaunajiem ierobežojumiem un izturas saprotoši.

Tomēr, pēc viņas teiktā, ir arī daļa personu, kuri vai nu nav dzirdējuši jaunākos noteikumus vai arī aizmirsuši mājās personu apliecinošu dokumentu vai kvadrātkodu, kas apliecina sertifikāta esamības faktu. "Šādos gadījumos, kad diemžēl tiek liegta ieeja iepirkšanās centrā, esam saskārušies ar cilvēku neapmierinātību," teica Kaktiņa.

Jau vēstīts, ka no pirmdienas līdz ārkārtējās situācijas beigām nākamā gada 11.janvārī "nedrošajā režīmā" jeb bez Covid-19 sertifikātu uzrādīšanas turpinās darboties tikai nelieli pirmās nepieciešamības veikali, pagājušajā nedēļā nolēma valdība.

Bez Covid-19 sertifikātiem būs pieejami tirdzniecības pakalpojumi iekštelpās, ja kopējā apmeklētājiem publiski pieejamā telpu platība nav lielāka par 1500 kvadrātmetriem un ja ir atsevišķa ieeja. Šādi varēs darboties pārtikas veikali, medicīnas preču veikali, optikas veikali, dzīvnieku barības veikali, preses tirdzniecības vietas, higiēnas preču veikali.

Šajās tirdzniecība vietās, izņemot aptiekas, jānosaka tāds maksimālais apmeklētāju skaits, lai nodrošinātu ne mazāk kā 25 kvadrātmetri no publiski pieejamās iekštelpu platības uz apmeklētāju. Savukārt aptiekās, kas veic vakcināciju pret Covid-19 vai izsniedz testēšanas sertifikātus, noteikta prasība vienai personai nodrošināt ne mazāk kā 15 kvadrātmetrus no publiski pieejamās telpu platības.

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu