Ielu apgaismojuma elektrotīkls Rīgā noveco ātrāk, nekā to atjauno (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Laterna. Ilustratīvs attēls.
Laterna. Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

Ielu apgaismojuma elektrotīkls turpina novecot ātrāk, nekā pašvaldības aģentūra "Rīgas gaisma" to spēj atjaunot, Rīgas domes drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komitejas deputātus informēja aģentūras direktora pienākumu izpildītāja Agrita Klinklāva-Dimante.

Lai mazinātu bojājumu skaitu un to novēršanas izmaksas, kā arī lai novērstu nepieciešamību regulāri veikt ielu un ietvju asfalta seguma uzlaušanu un atjaunošanu, esot jānomaina vairāku apakšzemes kabeļu posmi, nemainot pārējās apgaismojuma komunikācijas.

Ņemot vērā kabeļu vecumu, bojājumu skaitu un to raksturu, apakšzemes kabeļu līniju pārbūve ir nepieciešama primārā kārtā objektiem, kuros kabeļu vecums ir lielāks par 60 gadiem.

Aģentūras vadītāja informēja, ka deviņas kabeļu līnijas ir izbūvētas 1940.gadā. Piemēram, Aspazijas bulvārī, Smilšu ielā, Aleksandra Čaka ielā no Blaumaņa līdz Lāčplēša ielai un citviet. Ir daudz līniju kuras būvētas līdz pagājušā gadsimta sešdesmitajiem un septiņdesmitajiem gadiem.

No 2018. līdz 2020.gadam visvairāk bojājumu fiksēts Maskavas ielā, kur elektrolīnija būvēta 1940.gadā. Divu gadu laikā meistari to bijuši spiesti labot 26 reizes.

Viņa arī norādīja, ka Rīgā ir liels skaits neapgaismotu ielu. Tie ir aptuveni 10% no kopējā izgaismoto ielu skaita. Starp 1. un 2.kategorijas ielām ar lielu satiksmes intensitāti, neizgaismota ir Maskavas iela no Taisnās ielas līdz pilsētas robežai, Krustpils iela, Jaunciema gatve no Jaunciema 10. šķērslīnijas līdz Baltezera kanālam un Daugavgrīvas šoseja.

Attīstot pilsētas apgaismojumu, aģentūra uzstāda modernus LED gaismekļus. Tas galvenokārt notiek, īstenojot dažādus projektus un nedaudz par aģentūras pašas līdzekļiem.

Notiek darbs arī pie luksoforu novecojušo kontrolieru nomaiņu pret mūsdienīgiem, nodrošinot attālinātu luksoforu objektu kontroli.

Kā aģentūru LETA informēja Rīgas domes Komunikācijas pārvaldē, līdzfinansētos projektos aizvadītajos desmit gados īstenoti deviņi projekti. To rezultātā uzstādīti LED gaismekļi, kas aprīkoti ar apgaismojuma līmeņa samazināšanas iespēju.

LED gaismekļi ar vadības sistēmu izmantoti Esplanādes parka, Ziedoņdārza un Grīziņkalna parka apgaismojuma rekonstrukcijai, gaismekļu maiņai uz Akmens un Salu tilta, 11.novembra krastmalā, Raiņa un Brīvības bulvārī, E.Smiļģa ielā un Klusā centra ielās, kā arī jauna apgaismojuma izbūvei AB dambī, Uzvaras parkā, Māras dīķa celiņos un Trīsciema apkaimē.

Rīgas apgaismes infrastruktūra sastāv no 50 644 gaismekļiem, tai skaitā 8124 LED gaismekļiem, 37 020 balstiem un 4118 sadales punktiem. Apgaismes elektrolīniju kopgarums ir 1906 kilometri (km), zemē guldīto kabeļu līnijas - 1325 km un gaisvadu līnijas - 581 km. Kopumā "Rīgas gaisma" izgaismo 1630 ielas, parkus, skvērus un dzīvojamos masīvus, kā arī uztur 50 elektriskos pulksteņus.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu