Baltkrievijas opozicionārs Cepkalo: mums jābūt gataviem visu veidu provokācijām (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Baltkrievu opozīcijas politiķis Valērijs Cepkalo
Baltkrievu opozīcijas politiķis Valērijs Cepkalo Foto: Adam Stepien/Agencja Gazeta/via REUTERS

Pašpasludinātā Baltkrievijas līdera Aleksandra Lukašenko režīma hibrīduzbrukumā pēdējo nedēļu un mēnešu laikā notika mēģinājumi Latvijā, Lietuvā un Polijā iesūtīt tūkstošiem bēgļu. Šonedēļ konflikts pārvērtās par masveidīgu uzbrukumu Eiropas ārējai robežai. Notika atkārtoti vardarbīgi mēģinājumi ielauzties Polijas teritorijā. Aizejošās Vācijas kancleres zvans Lukašenko Minskā iztulkots kā rietumu ilgi gaidīta atzīšana, ka viņš tomēr ir leģitīms valsts vadītājs. Vienlaikus pie Ukrainas robežām Krievija savilkusi gandrīz simts tūkstošus karavīru. Par to uztraukts ir NATO ģenerālsekretārs. Ukrainas vēstnieks Lielbritānijā brīdina, ka šis visaptverošais konflikts var izvērsties par trešo pasaules karu.

Polija pārkāpj cilvēktiesības. Bēgļi salst, bērni ir badā. Caurkrituši politiķi no Varšavas, Rīgas, Tallinas un Viļņas rīkoties nespēj. Tikmēr Lukašenko runā ar Vācijas līderi un visu sarunā. Tā paša Lukašenko režīma izplānotā un izraisītā bēgļu krīze atspoguļota viņa kontrolētajos medijos.

Viens no Lukašenko oponentiem Valērijs Cepkalo intervijā Nekā personīga uzskata, ka Vācijas kancleres zvans Lukašenko bijusi stratēģiska kļūda. Un ja Minskas mērķis bijis sašķelt Eiropu, tad ar šo zvanu Lukašenko specoperācija esot izdevusies.

Par Lukašenko mākslīgi veidotu bēgļu krīzi pētnieki runā kopš pavasara. Ārvalstu žurnālisti izskaitļoja valsts struktūras un atsevišķus uzņēmumus, kas Baltkrievijā piedalījās bēgļu transportēšanā. Kā uzskata agrākais Latvijas armijas komandieris, Krievija no šīs krīzes iegūs jebkura iznākuma gadījumā.

Tomēr līdzās bēgļu krīzei šobrīd saspīlējums sācies arī pie Ukrainas robežas. Par to skaļi runā NATO ģenerālsekretārs un ASV amatpersonas.

Ukrainas iekšlietu ministrs brīdinājis - ja Baltkrievija migrantus mēģinās iestumt Ukrainas teritorijā, tikšot izmantoti visi līdzekļi, tostarp šaujamieroči. Uz robežas ar Baltkrieviju izvietoti tūkstošiem robežsargu un drošības dienestu darbinieku. Un nav izslēgts, ka bēgļu masas var tikt izmantotas arī šajā pierobežā.

Šonedēļ TV3 ziņām viens no opozicionāriem Pāvels Latuško brīdinājis, ka ar militārajām lidmašīnām uz Baltkrieviju atvesti ieroči, ko varētu izdalīt speciālo dienestu bāzēs apmācītiem bēgļiem.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu