Latviju atstās 35 nelegālie imigranti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Savās mītnes zemēs jau atgriezušies vai vēl atgriezīsies 35 no Latvijā iekļuvušajiem imigrantiem, trešdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā atzina Valsts robežsardzes priekšnieka vietnieks Ivars Ruskulis.

Daļa no līdz šim Latvijā iekļuvušajām personām ir pieprasījusi patvēruma statusu, bet vēl pret daļu sākts izraidīšanas process. Vēlēšanos atgriezties savās mītnes zemēs izteikušas 35 personas, no kurām 25 jau devušās prom, bet vēl desmit to darīs.

Ruskulis arī atgādināja, ka vidēji diennaktī Valsts robežsardze novērš 20-25 cilvēku mēģinājumu nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu.

Latvijā par patvēruma piešķiršanu lemj Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP). Šajā iestādē aģentūra LETA noskaidroja, ka patlaban izskatīšanā ir aptuveni 200 patvēruma lietas.

Šogad līdz 31. oktobrim alternatīvais statuss piešķirts 24 personām, bēgļu statuss - 65 personām. Visbiežāk šie statusi piešķirti Baltkrievijas un Afganistānas valstspiederīgajiem. Jau vēstīts, ka vēl pirms vasarā sākušās nelegālās imigrācijas krīzes uz robežas patvērumu pieprasīja vairāki desmiti Baltkrievijas pilsoņu.

PMLP pārziņā esošajā patvērumu meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki" patlaban izmitinātas 152 personas. Patlaban "Mucenieku'' kapacitāte ir vairāk nekā pietiekama, jo ierasti "Muceniekos" var izmitināt līdz 400 personām.

Sadzīve un ikdiena ''Muceniekos'' patlaban rit mierīgi un bez incidentiem.

Jau ziņots, ka kopš ārkārtējās situācijas ieviešanas humānu apsvērumu dēļ valsts robežas šķērsošana nav liegta 68 cilvēkiem, savukārt kopumā šogad aizturēti 420 valsts robežu nelikumīgi šķērsojuši trešo valstu pilsoņi.

Ņemot vērā pastiprinātu nelegālās imigrācijas spiedienu, Latvijas valdība Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpilī izsludinājusi ārkārtējo situāciju. Vasarā valdība to izsludināja no 11. augusta līdz 10. novembrim, bet vēlāk tā pagarināta līdz 10.februārim.

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu