Vietnē "manavakcina.lv" informācija par balstvakcināciju parādīsies automātiski; brīvdienās bija aizkavēšanās (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Informācija par to, kam jāsaņem balstvakcinācija jeb trešā deva, vietnē "manavakcina.lv" parādīsies automātiski, jo katru pirmdienu tajā tiek augšupielādēti aktuālie dati par tiem iedzīvotājiem, kuriem aprit seši mēneši kopš otrās vakcīnas saņemšanas, portālam TVNET skaidroja Nacionālā veselības dienesta (NVD) Vakcinācijas projekta nodaļas pārstāve Inga Vasiļjeva.

"Šībrīža algoritms paredz, ka katru pirmdienu augšupielādējas dati par visiem, kam pienākas balstvakcinācija turpmākajai nedēļai uz priekšu, ņemot vērā gan periodu, pēc kura pienākas balstvakcinācija, gan gadījumus, ja ir bijis laboratoriski apstiprināts pārslimošanas fakts ar Covid-19 pirms, starp vai pēc vakcīnu saņemšanas," tā Vasiļjeva. "Šādos gadījumos balstvakcināciju veikt nav nepieciešams, līdz ar to arī nebūs iespējas pierakstīties "manavakcina.lv" uz balstvakcināciju."

Pagājušās nedēļas nogalē ne visiem gribētājiem izdevās pieteikties balstvakcinācijai vietnē "manavakcina.lv", to varēja izdarīt vien darba dienā, novēroja portāls TVNET. Kā informēja Vasiļjeva – vietni piemeklēja tehniskas problēmas, kas tagad jau ir atrisinātas. "Atvainojamies tiem iedzīvotājiem, kas vēlējās pierakstīties balstvakcinācijai iepriekšējās nedēļas nogalē, kad bija nelielas tehniskas problēmas ar datu augšupielādi. Problēma tika operatīvi atrisināta, un aicinām iet "manavakcina.lv" vēlreiz un veikt pierakstu uz balstvakcināciju," tā Vasiļjeva.

Kā teikts portālā "manavakcina.lv', balstvakcināciju šobrīd var veikt personas vecumā no 18 gadiem atbilstoši Imunizācijas valsts padomes noteiktajām rekomendācijām, kurām ir pagājuši ne mazāk kā 6 mēneši kopš 2. devas, kas veikta ar Pfizer-BionTecH (Comirnaty), Astra Zeneca (Vaxzevria) vai Moderna (Spikevax) vakcīnām, vai ne mazāk kā 8 nedēļas kopš 1. devas ar Johnson&Johnson ražotāja vakcīnu Janssen. Portālā paskaidrots, ka balstvakcinācija nav nepieciešama personām, kurām ir saņemtas divas vakcīnu devas un pirms, pēc vai starp abām vakcīnu devām ir bijis pozitīvs SARS CoV-2 PCR tests.

Imunizācijas valsts padome portālā "manavakcina.lv" atgādina, ka, izvērtējot riskus un ieguvumus, cilvēkiem, kas jaunāki par 30 gadiem, bez nopietnām blakusslimībām balstvakcinācija visā populācijā nebūtu rekomendējama.

Slimību profilakses un kontroles centrs ceturtdien, 25. novembrī, informēja, ka, saņemot balstvakcīnu jeb trešo devu, esošais Covid-19 sertifikāts joprojām būs spēkā un to varēs izmantot arī turpmāk. Trešās devas jeb balstvakcīnas digitālais sertifikāts kļūst derīgs 15 dienas pēc vakcinācijas.

Savukārt 25. novembrī NVD informēja, ka potēšanas apjoms ar trešo devu 24. novembrī pietuvojies trešdaļai no visa pošu skaita – trešdien 3041 cilvēks saņēma Covid-19 potes papildu devu imunitātes nostiprināšanai. Kopumā pirmajās trīs nedēļas dienās Latvijā sapotēti aptuveni 30 000 cilvēki, 5000 no kuriem saņēma pirmās potes, ap 17 000 pabeidza vakcināciju, bet ap 8000 saņēma trešo poti.  "Pēdējās divas dienas balstvakcīnu skaits ir lielāks nekā pirmo devu skaits. Balstvakcīnu struktūrā izteikti dominē gados vecāki iedzīvotāji," 25. novembrī tviterī rakstīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP). "Svarīga katra balstvakcinācija, jo īpaši riska grupās, kur patiešām prioritāri vajag. Bet vēl svarīgāk, lai atlikusī primārā vakcinācija būtu straujāka, īpaši [vecuma grupā] 60+. Pirmo devu apjoms ir būtiski samazinājies, un tā kāpināšana ir prioritāte Nr.1."

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu