Ikgadējā LIKTA konferencē tiks pasniegti "Platīna peles" apbalvojumi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Šogad Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) ikgadējai balvai “Platīna pele” iesniegti 49 pieteikumi piecās nominācijās. Žūrija ir izvēlējusies finālistus, ar kuru iesniegtajiem darbiem iespējams iepazīties arī video pieteikumos.

Balva “Platīna pele” tiks pasniegta š. g. 2. decembrī LIKTA ikgadējā konferencē, kuras tēma šoreiz ir “Digitālais kompass – kā gudri pārvaldīt IKT investīcijas prasmēs, pārvaldē, infrastruktūrā un biznesā”.

Balva “Platīna pele” tiek pasniegta piecās kategorijās.

Kategorija “Uzņēmuma digitālā transformācija”

Balva tiek pasniegta partnerībā ar Ekonomikas ministriju un projektu DINNOCAP.

Kategorijā “Uzņēmuma digitālā transformācija” varēja pieteikties uzņēmumi, kuri veiksmīgi īstenojuši digitālo transformāciju, ieviešot IKT risinājumus preču vai pakalpojumu ražošanā, piedāvāšanā klientiem un/vai uzņēmuma organizatoriskajā darbībā, procesu un kompetenču pārveidē. Īpaša uzmanība tika pievērsta tam, vai IKT risinājumi un procesi ir pielāgoti darbam attālināti.

Projekts: “Būves informācijas modelēšana” sistēma

“Būves informācijas modelēšana” jeb BIM sistēma sniedz kvalitatīvus, digitālus būvniecības projektu vadības pakalpojumus Valsts nekustamo īpašumu klientiem. Pakalpojumu veido: BIM prasību izvirzīšana, informācijas vadība un 3D BIM modeļu kvalitātes kontrole, 3D lāzerskēnēšanas un VR tehnoloģiju pakalpojuma sniegšana, ēku digitālo dvīņu izveide.

Projekta pieteicējs: Valsts akciju sabiedrība “Valsts nekustamie īpašumi”

Projekta izstrādātājs: Valsts akciju sabiedrība “Valsts nekustamie īpašumi”

Projekts: “VR LAB” sistēma

TietoEVRY sadarbībā ar Pusaudžu un jauniešu psihoterapijas centru

TietoEVRY sadarbībā ar Pusaudžu un jauniešu psihoterapijas centru izstrādājis “VR LAB” (Virtuālās Terapijas Laboratorija) sistēmu, kas nodrošina psihoterapijas konsultācijas virtuāli paplašinātajā realitātē. Risinājums ļauj veikt attālinātu psihodiagnostiku un sniegt psihosociālās intervences, kas parastā attālinātā formātā nav iespējamas.

Projekta pieteicējs: SIA “Tieto Latvija” (TietoEVRY grupas uzņēmums)

Projekta izstrādātājs: SIA “Tieto Latvija” (TietoEVRY grupas uzņēmums) Vairāk par projektu šeit.

Projekts: Modulāra informācijas sistēma Rīgas starptautiskās autoostas (RSA) darbības uzlabošanai

Modulārā informācijas sistēma nodrošina reisu uzskaites un dispečeru darbības procesu automatizēšanu, maksimāli novēršot cilvēciskā faktora kļūdas. Sistēma izstrādāta atbilstoši Autotransporta direkcijas prasībām, paredzot iespēju nākotnē atjaunināt katru moduli atsevišķi.

Projekta pieteicējs: Akciju sabiedrība “Rīgas starptautiskā autoosta”

Projekta izstrādātājs: SIA “Latvijas Mobilais Telefons” Vairāk par projektu šeit.

Projekts: DVS “Namejs”

Dokumentu vadības sistēma “Namejs” veicina uzņēmuma digitalizāciju administratīvajos, grāmatvedības un personāla procesos. Rezultātā būtiski samazinās papīra patēriņš, tiek nodrošināta dokumentu izcila izsekojamība, lielisks E-paraksta risinājums. Sistēma ir brīnišķīgs palīgs attālinātajam darbam, pakāpeniski piedāvājot pāriet uz bezpapīra ofisu modeli.

Projekta pieteicējs: SIA “Lesjofors Springs LV”

Projekta izstrādātājs: Akciju sabiedrība “RIX Technologies” Vairāk par projektu šeit.

Kategorija “Valsts digitālā transformācija”, sadaļa “Pakalpojumi”

Kategorijas “Valsts digitālā transformācija” sadaļā “Pakalpojumi” varēja pieteikt projektus, kas nodrošina valsts pārvaldes pakalpojumu pārveidi/digitalizāciju, izmantojot IKT rīkus un tehnoloģijas, uzsvaru liekot un konkrētiem E-pakalpojumiem un risinājumiem gala saņēmējiem.

Projekts: Mobilā lietotne “Liepājas pilsēta”

Mobilajā lietotnē “Liepājas pilsēta” patlaban nodrošina četras funkcijas iedzīvotāju ērtākai ikdienai un saziņai ar pašvaldību: informēt par nepieciešamajiem uzlabojumiem pilsētvidē, izplānot braucienu pilsētas sabiedriskajā transportā, iepazīties ar gaidāmajiem pasākumiem, saņemt svarīgākos paziņojumus no pašvaldības.

Projekta pieteicējs: Liepājas valstspilsētas pašvaldība

Projekta izstrādātājs: SIA “ZZ Dats”

Projekts: “ViVaT”

Vienotais vakcinācijas tīkls “ViVaT” nodrošina iespēju kartē apskatīt pieejamās vakcinācijas vietas, atrast sev ērtāko un pieteikties vakcinācijai, kā arī turpmāk sekot līdzi vakcinācijas gaitai. Nodrošināta integrācija ar ārstniecības iestāžu IS, dodot iespēju iesūtīt kalendārus vakcinācijas pierakstiem.

Projekta pieteicējs: SIA “ZZ Dats”

Projekta izstrādātājs: SIA “ZZ Dats” sadarbībā ar partneriem

Projekts: Elektronisks tiešsaistes vēlētāju reģistrs 2021. gada pašvaldību vēlēšanās

Vēlēšanu iecirkņos pieejams elektronisks tiešsaistes vēlētāju saraksts, kurā iekļauti visi konkrētās pašvaldības balsstiesīgie. Šis reģistrs nodrošina vēlēšanu iecirkņa komisijas darbiniekam iespēju ar viedierīci noskenēt vēlētāja personu apliecinošo dokumentu un elektroniskajā tiešsaistes vēlētāju reģistrā pārliecināties, ka personai ir tiesības balsot, kā arī atzīmēt, ka vēlētājs ieradies balsot.

Projekta pieteicējs: Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde sadarbībā ar Centrālo vēlēšanu komisiju

Projekta īstenotājs: SIA “SOAAR”

Kategorija “Valsts digitālā transformācija”, sadaļa “Sistēmas”

Kategorijas “Valsts digitālā transformācija” sadaļā “Sistēmas” varēja pieteikt projektus, kas nodrošina valsts pārvaldes sistēmu pārveidi/digitalizāciju, izmantojot IKT rīkus un tehnoloģijas, uzsvaru liekot uz sistēmām un platformām, kas ļauj darbināt konkrētus E-pakalpojumus un risinājumus gala saņēmējiem.

Projekts: Digitālā Covid-19 sertifikāta risinājums

DCS risinājums paredzēts Eiropas Savienības sadarbspējīgo DCS izveidei un to darbošanos vienotajā Eiropas Savienības Digitālā Covid-19 sertifikātu sistēmā. Risinājums nodrošina integrāciju ar nacionālajām datu avotu sistēmām portālu DCS pārvaldībai un verifikācijai, kā arī mobilās verifikācijas lietotnes.

Projekta pieteicējs: SIA “ZZ Dats”

Projekta īstenotājs: SIA “ZZ Dats” ar sadarbībā ar partneriem Vairāk par projektu šeit.

Projekts: Valsts un pašvaldību iestāžu tīmekļvietņu vienotā platforma

Šajā platformā pēc vienotiem principiem var veidot mūsdienīgas, piekļūstamas valsts iestāžu un pašvaldību mājaslapas. Visām vietnēm platformā tiek nodrošināts pilns serviss – uzturēšana, izmitināšana, atjaunināšana un drošības pārvaldība.

Projekta pieteicējs: Valsts kanceleja

Projekta īstenotājs: SIA “SOFTIKOM” sadarbībā ar SIA “iConcept” Vairāk par projektu šeit.

Projekts: Elektroniskās deklarēšanas sistēmas servisa saskarne (EDS API)

API ir Elektroniskās deklarēšanas sistēmas servisa saskarne, ko izmanto datu apmaiņai starp nodokļu maksātāja lietoto informācijas sistēmu, ierīci un EDS. Nodokļu maksātāja informācijas sistēmā uzkrātie vai izveidotie dati tiešsaistē tiek nodoti VID un novietoti EDS datu bāzē vai saņemti no EDS. Lietojot EDS API, nav jāveic datu failu eksports un imports, ietaupot laiku un novēršot datu ievades kļūdas. VID darbiniekiem ir jāpavada mazāk laika, konsultējot klientus.

Projekta pieteicējs: Valsts ieņēmumu dienests

Projekta īstenotājs: Emergn Vairāk par projektu šeit.

Kategorija “Labākais E-skolotājs”

Kategorijas partneris – Baltijas vadošais tehnoloģiju lokalizācijas uzņēmums Tilde.

Kategorijā “Labākais E-skolotājs” varēja pieteikties pasniedzēji, kuri spējuši sistemātiski un efektīvi izmantot digitālo saturu, tā iespējas un risinājumus, tostarp integrēt attālinātā mācību procesā. Tāpat varēja pieteikties dažādu organizāciju pārstāvji un privātpersonas, kas ir rīkojuši IKT, digitālo prasmju un tehnoloģiju apmācību projektus, sniedzot būtisku ieguldījumu digitālo prasmju veicināšanā un speciālistu sagatavošanā un piesaistē nozarei.

Kandidāti vērtēti divās jomās:

· formālās izglītības jomā (piemēram, skolas);

· neformālās izglītības jomā (piemēram, bibliotekāri, mūžizglītības pedagogi, prasmju veicinātāji).

Kategorija “Labākais E-skolotājs”, sadaļa “Formālā izglītība”

Edgars Čerkovskis

Projekts: “Virtuālās realitātes ekonomikas kabinets” (RTV VR)

Skolotājs Edgars Čerkovskis ir izstrādājis starpdisciplināru risinājumu “Virtuālās realitātes ekonomikas kabinets”, kurā tiek apvienota ekonomikas un IT prasmju apguve. Izstrādātais risinājums “Virtuālās realitātes ekonomikas kabinets” (RTV VR) tiek pielietots gan vidusskolas, gan augstskolas posmā. Risinājums ir izvietots Google Play, kur to var lejupielādēt un lietot ikviens interesents. Tas ir starpdisciplinārs, apvienojot ekonomikas un IT prasmju apguvi un sekmējot izpratni abās jomās. Tas padara attālinātās mācības pieejamākas un nodrošina maksimālu klātieni šajā mācību formā.

Skola: Ekonomikas un kultūras augstskola un Rīgas Tālmācības vidusskola

Skolotājs: Edgars Čerkovskis, EKA Aprites ekonomikas un sociālās uzņēmējdarbības programmas direktors, RTV ekonomikas skolotājs

Natālija Karpenko

Natālijai Karpenko attālinātā mācību procesa ietvaros ir izdevies uzlabot mācīšanās procesu un kvalitāti, izmantojot projektu metodi un eTwinning projektu digitālo risinājumu. Rezultātā ir sasniegti augsti rādītāji valsts līmenī eTwinning projektos, par ko liecina arī nacionālie un Eiropas kvalitātes sertifikāti.

Skola: J. Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzija

Skolotājs: Natālija Karpenko, sākumskolas skolotāja

Līga Zālīte

Līga Zālīte attālināto mācību laikā uz katru matemātikas nodarbību sagatavojusi izsmeļošu, daudzveidīgu, saprotamu un vizuāli piesaistošu prezentāciju, kā arī nereti mācību vielas mācīšanai izmantojusi dažādas interaktīvas platformas. Visas starpekrāna (arī klātienes) stundas garumā skolotāja ir atvērta, mūsdienīga, nebaidās sasmīdināt skolēnus.

Skola: Rīgas Franču licejs, LU interešu izglītības skola “Prātnieku laboratorija”

Skolotājs: Līga Zālīte, vidusskolas klašu matemātikas skolotāja

Kategorija “Labākais E-skolotājs” , sadaļa “Neformālā izglītība”

Ģirts Edvarts Stepiņš

Ventspils Digitālā centra vadības komanda izvirzīja Ģirtu Edvartu Stepiņu apbalvojumam, jo vērtē viņu kā inovatīvu, radošu un ļoti daudzpusīgu interešu izglītības un pieaugušo neformālās izglītības nodarbību vadītāju, kurš regulāri papildina savu izglītību, ir atvērts arvien jaunu tehnoloģiju apguvē, koleģiāls un ļoti iecienīts pasniedzējs gan pieaugušo, gan skolēnu auditorijā.

Organizācija: Ventspils Digitālais centrs

Amats: IT kursu pasniedzējs

Sandris Artemjevs

Projekti: Bezmaksas trīs dienu programmēšanas nodarbības katru mēnesi Intensīvs trīs mēnešu programmēšanas kurss ar darba garantiju

Ir daudz dažādu vietu, kur mācīties par maksu, uzņēmumu organizētas apmācības un citas iespējas. Codelex ir vienīgā vieta, kurai nav kauns nosaukt absolventu vidējo atalgojumu nozarē un to, cik daudz absolventu ir uzsākuši darbu. Sandris Artemjevs izstrādājis un vada divus kursus:

- bezmaksas trīs dienu programmēšanas nodarbības katru mēnesi;

- intensīvs trīs mēnešu programmēšanas kurss ar darba garantiju.

Pēc kursiem vairāk nekā 90% absolventu uzsākuši darbu IT nozarē. Kas ir pilnīgs pretstats dažādu organizāciju, izglītības iestāžu, uzņēmumu bootcamp un līdzīgo reklamētajiem skaitļiem par absolventu skaitu, kur reāli darbu uzsāk ļoti maz cilvēku. Sandra Artemjeva video “Kā kļūt par programmētāju” – https://youtu.be/bjhbAns27tM

Organizācija: Codelex

Skolotājs: Sandris Artemjevs, izglītības iestādes vadītājs

Ilmārs Zučiks

Eiropas Tālmācības centrs jau otro gadu dažādām mērķauditorijām piedāvā apgūt kursu “Digitālās satura veidošana un izmantošana mācību procesā”, kā arī īsteno ES fonda projekta “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide” aktivitātes. Abās aktivitātēs Ilmārs Zučiks ir pamatelements, kas ļāvis piesaistīt lielu skaitu interesentu. Pēc kursa apguves tā dalībnieki izteikuši vēlmi turpināt pilnveidot digitālās prasmes ETC citās aktivitātēs. Īsā laikā tiek nokomplektētās ES projekta kārtējās grupas, kurās liela daļa dalībnieku reiz jau ir mācījusies. Pēc šo kursa apguves tā dalībnieki izteikuši vēlmi turpināt pilnveidot digitālās prasmes arī citās aktivitātēs, kas ir neapšaubāms Ilmāra Zučika nopelns.

Organizācija: Eiropas Tālmācības centrs

Amats: skolotājs, pasniedzējs

Kategorijas “Labākā kiberdrošības pratības iniciatīva”

Balva tiek pasniegta sadarbībā ar Aizsardzības ministriju.

Kategorijā “Labākā kiberdrošības pratības iniciatīva” varēja pieteikt projektus, iniciatīvas un kampaņas, kas izstrādāti ar mērķi veicināt sabiedrības izpratni par kiberdrošību un veidot drošākus digitālās telpas lietošanas paradumus. Kategorijas mērķis ir izcelt aktivitātes, kas sekmīgi notikušas Latvijas kibertelpā un ir sniegušas ieguldījumu sabiedrības kiberdrošības pratības veicināšanā.

Projekts: Informatīvā kampaņa “Viedpircējs”

Mastercard sadarbībā ar Finanšu nozares asociāciju, bankām un tirgotājiem Latvijā 2020. gada vasarā īstenoja informatīvu kampaņu #viedpircējs, kas mudināja iedzīvotājus un uzņēmējus aktīvi izmantot e-komercijas risinājumus, vienlaikus veicinot zināšanas par digitālo drošību.

Projekta pieteicējs: Finanšu nozares asociācija un Mastercard

Projekta izstrādātājs: VA Communications un Girzzly Riga Vairāk par kampaņu.

Projekts: Informatīvā kampaņa drošības attālināto finanšu pakalpojumu izmantošanā veicināšanai “Neuzķeries! Esi gudrāks par krāpniekiem”

Informatīvās kampaņas drošības attālināto finanšu pakalpojumu izmantošanā veicināšanai “Neuzķeries! Esi gudrāks par krāpniekiem!” mērķis ir celt finanšu pakalpojumu lietotāju izpratni par drošību internetā un citos elektroniskajos kanālos, kā arī finanšu pakalpojumu attālinātā izmantošanā. Informatīvajā kampaņā ar dažādiem materiāliem tika informēts, kā darbojas krāpnieki, piedāvāti padomi un pieredzes stāsti, lai palīdzētu cilvēkiem kļūt gudrākiem par krāpniekiem un neuzķerties.

Projekta pieteicējs: Finanšu nozares asociācija

Projekta izstrādātājs: SIA “Fox Consulting” sadarbībā ar SIA “Ozols IR”

Vairāk par kampaņu: https://neuzkeries.lv/; https://nepopadi.lv

Projekts: Informatīvi izglītojošā kampaņa “Esi reāls!”

Informatīvās kampaņas mērķis ir paaugstināt to patērētāju skaitu, kas spēj kritiski izvērtēt influenceru veidoto saturu un identificēt apmaksātus ierakstus, kā arī paaugstināt influenceru zināšanu līmeni par godīgu praksi un panākt, lai to komercprakse būtu godīga un caurspīdīga pret patērētāju.

Projekta pieteicējs: Patērētāju tiesību aizsardzības centrs

Projekta izstrādātājs: Komunikācijas aģentūra “A.W. Olsen &Partners” Vairāk par kampaņu www.esireals.lv

Speciālbalva par veiksmīgāko E-paraksta integrācijas risinājumu

Balva tiek pasniegta sadarbībā ar Latvijas Valsts radio un televīzijas centru (LVRTC)

Kategorijā “Veiksmīgākais E-paraksta integrācijas risinājums” speciālbalva tiks pasniegta pretendentam, kas vislabāk integrējis E-parakstu iestādes vai organizācijas sistēmā, E-pakalpojumā vai risinājumā, tādējādi radot iedzīvotājiem un organizācijām iespēju saziņā un darījumu kārtošana izmantot kvalificētus E-identitātes apliecināšanas rīkus un/vai parakstīt dokumentus ar E-paraksta rīkiem.

Projekts: Ieviesta jauna funkcija platformā – parakstīt saglabātos dokumentus ar nacionālajiem dokumentu parakstīšanas rīkiem eParaksts mobile un eID karti

Failiem.lv ir datu glabāšanas platforma, kas palīdz lietotājiem un uzņēmumiem glabāt, pārsūtīt un publicēt darbus un dokumentus. Failiem.lv platformā ir ieviesta jauna iespēja – parakstīt saglabātos dokumentus ar nacionālajiem dokumentu parakstīšanas rīkiem eParaksts mobile un eID karti.

Projekta pieteicējs: Failiem.lv

Projekta īstenotājs: Failiem.lv

Projekts: Tiesu administrācijas eZīmogs

Tiesu administrācijas eZīmogs ir iestādes dokumentam pievienots paraksts, kas apliecina parakstītā dokumenta aktuālo informāciju uz tā parakstīšanas brīdi.

Projekta pieteicējs: Tiesu administrācija

Projekta īstenotājs: VISMA Vairāk par projektu: www.zemesgramata.lv; https://www.ta.gov.lv/lv/media/1538/download

Projekts: Digitālizēta darba aizsardzības Sistēma Meemo E-work safety

Meemo E-work safety minūtes laikā uzņēmuma vadībai sniedz pārskatu par uzņēmuma atbilstību drošības prasībām, atbildīgajiem skaidri veicamo uzdevumu sarakstā un termiņus, bet darbiniekiem – ērtu un interaktīvu veidu, kā veikt periodiskās apmācības darba vietā.

Projekta pieteicējs: SIA “Miitech”

Projekta īstenotājs: SIA “Miitech”

Platīna peles apbalvojumus tradicionāli pasniedz LIKTA ikgadējā konferencē, kas šogad notiks 2. decembrī. Galvenie atbalstītāji – tehnoloģiju uzņēmumi LMT un Tet, partneri LVRTC un VISMA.

Informatīvais atbalstītājs – TVNET.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu