Nīderlandē omikrons konstatēts nedēļu agrāk, nekā uzskatīts iepriekš (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Nīderlandes institūcijas otrdien paziņoja, ka jaunais Covid-19 paveids valstī konstatēts nedēļu agrāk, nekā iepriekš uzskatīts, un tiek pārbaudīts, cik plaši tas ir izplatījies.

Nacionālais Veselības un vides institūts RIVM paziņoja, ka "koronavīrusa omikrona paveids atklāts divos testēšanas paraugos, kas Nīderlandē noņemti jau" 19.un 23.novembrī.

RIVM norādīja, ka pagaidām nav skaidrs, vai abi inficētie cilvēki arī bijuši Āfrikas dienvidos, kur reģistrēti agrākie jaunā Covid-19 paveida gadījumi. Nīderlandē sākta inficēto personu kontaktu apzināšana, kā arī tiks pētīta omikrona varianta izplatība Nīderlandē.

Institūts veikšot atkārtotas pārbaudes jau iepriekš testētiem Covid-19 analīžu paraugiem.

Līdz šim tika uzskatīts, ka pirmie valstī reģistrētie omikrona paveida gadījumi bija 14 pasažieriem, kuri ar diviem lidsabiedrības KLM reisiem 26.novembrī Amsterdamā ieradās no Dienvidāfrikas Republikas.

Tādējādi agrākie omikrona paveida inficēšanās gadījumi bijuši vēl pirms 24.novembrī Dienvidāfrikas Republika pirmo reizi ziņoja Pasaules veselības organizācijai par jaunatklāto vīrusa variantu.

Kopumā Nīderlandē saslimšana ar jauno Covid-19 paveidu konstatēta 16 gadījumos, kas ir viens no augstākajiem rādītājiem Eiropā.

Zinātnieki uzskata, ka jaunais variants var būt lipīgāks par Covid-19 delta jeb Indijas variantu, kā arī rezistentāks pret pašreizējām Covid-19 vakcīnām. Jaunā vīrusa paveida apzīmēšanai piešķirts grieķu alfabēta 15.burts - omikrons.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu