2,1% valsts pārvaldē nodarbināto līdz 15.decembrim varētu nebūt Covid-19 sertifikāta (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Līdz 15.decembrim Covid-19 sertifikāta varētu nebūt 2,1% jeb 1901 valsts pārvaldē nodarbinātajam, prognozē Valsts kancelejā.

Saskaņā ar iestādei sniegtajiem datiem uz 22.novembri prognozējamā vakcinācijas aptvere visos resoros kopumā svārstās no 96% līdz 100%. Skatoties tādā pašā griezumā vakcinācijas aptveri nozaru ministrijās, tā ir no 97% līdz 100%, to padotības iestādēs decembra vidū plānotā vakcinācijas aptvere varētu būt 94,6% - 99,3%. Savukārt valsts kapitālsabiedrībās un valsts augstskolās - no 94,9% līdz 100%.

Valsts kancelejā iesniegta informācija par 90 792 nodarbinātajiem valsts pārvaldes iestādēs, valsts kapitālsabiedrībās, valsts augstskolās, institūtos.

Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis norāda, ka ir gandarīts par vakcinācijas ļoti labo aptveri valsts pārvaldē, jo tas sniedz epidemioloģiski drošu vidi gan iedzīvotājiem pakalpojumu saņemšanā, gan pašiem nodarbinātājiem darba vidē.

"Aicinu visus iedzīvotājus sekot pozitīvajam piemēram pandēmijas uzvarēšanai - vakcinēties ar atbilstoši pārbaudītām un drošām vakcīnām. Šobrīd katra cilvēka izlēmīga rīcība, vakcinējoties un ievērojot ikdienas drošības pasākumus, virza mūsu sabiedrību tuvāk normālam dzīves ritmam," atzīmē Valsts kancelejas direktors.

Līdz 15.novembrim atstādināts vai ir dīkstāvē 1% no visos valsts pārvaldes resoros nodarbinātajiem jeb 857 cilvēki. Katrs no viņiem pēc vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta iegūšanas var atgriezties darbā, ja tas tiek uzrādīts triju mēnešu laikā no atstādināšanas vai dīkstāves noteikšanas. Neskatoties uz atstādināšanas vai dīkstāves faktu, valsts pārvalde turpina darbu, funkciju izpilde un pakalpojumu sniegšana iedzīvotājiem turpinās, uzsver kancelejā.

Nozaru ministriju griezumā potenciālais cilvēku skaits, kam decembra vidū varētu nebūt sertifikāts, ir 38 nodarbinātie jeb 1,1% no 3317 nodarbinātajiem. Padotības iestādēs šis rādītājs, iespējams, varētu būt 2,6% jeb 1015 nodarbinātie no 39 489.

Savukārt valsts kapitālsabiedrībās, valsts augstskolās 15.decembrī bez sertifikāta potenciāli varētu būt 1,8% no 42 610 nodarbinātajiem jeb 747 cilvēki. Atsevišķās izglītības iestādēs Kultūras ministrijas (KM) un Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) resoros, kas vēsturiski iekļautas valsts pārvaldes iestāžu statusā, no 5376 darbiniekiem 101 jeb 1,9%, iespējams, nebūs Covid-19 sertifikāta decembra vidū.

Pašlaik un līdz 15.decembrim prognozējamo atstādināto nodarbināto skaitu veido cilvēki, kuri nav sākuši vakcināciju līdz 15.novembrim vai tie, kuri vakcinācijas procesu sākuši pēdējā brīdī un zināms, ka vakcinācijas sertifikāts netiks iegūts līdz 15.decembrim.

Valsts kanceleja saņēma datus arī no pašvaldībām un to iestādēm, taču tie nav pilnīgi. Iesniegtie dati par 91 084 nodarbinātajiem liecina, ka prognozējamā vakcinācijas aptvere pašvaldībās 15.decembrī varētu būt vidēji 97,8%.

Līdz šā gada 15.novembrim atstādināti kopskaitā 6809 nodarbinātie jeb 7,5%. Savukārt prognoze par pašvaldībās un to iestādēs un kapitālsabiedrībās nodarbināto skaitu, kuriem nebūs Covid-19 sertifikāta šā gada 15.decembrī, ir 2,2% jeb 1975 nodarbinātie.

Kā ziņots, Ministru kabinets iepriekš paredzēja, ka publiskajā sektorā nodarbinātie, kuri līdz 15.novembrim būs sākuši vakcinācijas kursu, taču vēl nav saņēmuši Covid-19 vakcinācijas sertifikātu, varēs turpināt pildīt darba pienākumus attālināti vai klātienē. Šīm personām vakcinācijas sertifikāta iegūšanas gala termiņš ir šā gada 15.decembris. Līdz tam nodarbinātie klātienē turpina darbu, uzrādot testēšanas sertifikātu, kas ir ne vecāks par 72 stundām, turklāt testēšana jāveic par saviem līdzekļiem, ja nav citas vienošanās ar darba devēju.

Tādi paši nosacījumi attiecas arī uz privātajā sektorā nodarbinātajiem, kuri darba pienākumus privātajā sektorā veic klātienē un nonāk tiešā saskarsmē ar klientiem, ir pakļauti inficēšanās riskam vai nodrošina uzņēmuma darbības nepārtrauktību. Nodarbinātajiem, kurus darba devējs, izvērtējot riskus, informēja par pienākumu vakcinēties, ir jānoslēdz vakcinācijas kurss un sertifikāts jāsaņem līdz 15.decembrim, līdz tam turpinot pildīt darba pienākumus klātienē ar testēšanas sertifikātu.

Pienākums vakcinēties un 15.decembrī uzrādīt Covid-19 sertifikātu attiecas arī uz tiem nodarbinātajiem, kuri nav tiešā saskarsmē ar klientiem un kuriem ir mazāks risks inficēties, taču, kuri strādā klātienē jeb ārpus savas dzīvesvietas.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu