VUGD: Augšdaugavas novads arī bez ārkārtējās situācijas izsludināšanas var pieprasīt valsts kompensāciju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ivars Soikāns/LETA

Augšdaugavas novads arī bez ārkārtējās situācijas izsludināšanas var prasīt valsts kompensāciju par dūņu avārijas likvidēšanu, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Agrita Vītola.

Ņemot vērā Augšdaugavas novada pašvaldības lēmumu lūgt izsludināt ārkārtējo situāciju trijos pagastos, VUGD aicina pašvaldību atbilstoši VUGD rekomendācijām izvērtēt, vai ir pamats pieprasīt ārkārtējās situācijas izsludināšanu, jo pašvaldība arī bez ārkārtējās situācijas izsludināšanas var pieprasīt valsts kompensāciju.

Kā skaidro Vītola, lai pieprasītu valsts kompensāciju par zaudējumiem, kas radušies SIA "Daugavpils ūdens" dūņu laukos "Križi" notikušās avārijas dēļ, jāpiesakās budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" līdzekļu saņemšanai. Pašvaldībai vispirms ir jāvēršas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā un jārīkojas atbilstoši Ministru kabineta (MK) noteikumiem "Kārtība, kādā veic gadskārtējā valsts budžeta likumā noteiktās apropriācijas izmaiņas".

VUGD tīmekļa vietnē Civilās aizsardzības sadaļā ir pieejamas rekomendācijas valsts un pašvaldību institūcijām, tai skaitā arī par pamatprincipiem, kas ievērojami, pieprasot MK izsludināt ārkārtējo situāciju.

Rekomendācijās norādīts, ka pieprasīt MK izsludināt ārkārtējo situāciju nav pamatoti, ja spēkā esošā tiesiskā regulējuma ietvaros ir iespējams novērst vai pārvarēt konkrēto valsts apdraudējumu, kā arī likvidēt tā sekas. Pieprasījums MK izsludināt ārkārtējo situāciju ir uzskatāms kā vienīgais iespējamais tiesiskais instruments nacionālās drošības nodrošināšanai konkrētajā valsts apdraudējuma gadījumā, skaidro Vītola.

Savukārt likumā "Par ārkārtējo situāciju un izņemuma stāvokli" ir noteikts, ka ārkārtējo situāciju var izsludināt tāda valsts apdraudējuma gadījumā, kas saistīts ar katastrofu, tās draudiem vai kritiskās infrastruktūras apdraudējumu, ja būtiski apdraudēta valsts, sabiedrības, vides, saimnieciskās darbības drošība vai cilvēku veselība un dzīvība.

Kā vēstīts, noplūdušo dūņu dēļ Augšdaugavas novada domes ārkārtas sēdē pieņemts lēmums lūgt valdību izsludināt ārkārtējo situāciju trijos Augšdaugavas novada pagastos.

Pašvaldība pieprasīs MK izsludināt ārkārtējo situāciju Naujenes, Maļinovas un Līksnas pagastos saistībā ar būtisku apdraudējumu cilvēku veselībai, vides un saimnieciskās darbības drošībai, pašvaldības infrastruktūrai, ko rada no "Daugavpils ūdens" dūņu laukiem "Križi" vidē noplūdušās dūņas.

Kā skaidro pašvaldība, šāds lēmums nepieciešams, lai varētu turpmāk pieprasīt no valsts kompensāciju par zaudējumiem, kas radušies avārijas dēļ.

Kopš pagājušās sestdienas notiek avārijas seku novēršana, kurā iesaistīts uzņēmums "Daugavpils ūdens", SIA "VentEko", kas specializējas vides sanācijas un revitalizācijas jomā, vietējais uzņēmums SIA "Meliors krauja" un VUGD.

Vaļņa nobrukuma rezultātā no dūņu laukiem vidē nonākuši vismaz 14 000 kubikmetru dūņu. Būtiskākā dūņu daļa ir noplūdusi blakus esošajā purvainā meža teritorijā. Tomēr piesārņojums pa grāvju sistēmu un pēc tam pa Stropes upi ieplūdis Līksnas upē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu