Būtu plašāk jāskaidro atļauja PSKUS vadītājam strādāt LVM padomē, norāda Irklis (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

No amatpersonām, kas piekritušas Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīcas (PSKUS) valdes priekšsēdētāja Rinalda Muciņa iecelšanai VAS "Latvijas valsts meži" (LVM) padomē, būtu nepieciešama plašāka informācija par šādu lēmumu, trešdien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē norādīja valsts kontrolieris Rolands Irklis.

Apzinoties Muciņa slodzi darbā PSKUS, rodas jautājums, ar kādu ieguldījumu no viņa rēķinās LVM vadība vai šī uzņēmuma kapitāldaļu turētājs, kas šajā gadījumā ir Zemkopības ministrija (ZM), norādīja Irklis.

"Atļaujas devējam ir ļoti rūpīgi jāizvērtē tas, kā otrs darbs, blakus darbs, ietekmē šo pamata darba veikšanu," atzīmēja valsts kontrolieris.

Tāpat Irklis norādīja, ka šādu gadījumu risināšanai varētu palīdzēt pētījums par privātā sektora padomēm - cik liela slodze tajās ir padomes locekļiem un vai to ir iespējams apvienot ar citu amatu.

"Tas varētu palīdzēt lēmumu pieņēmējiem - piešķirt vai nepiešķirt atļauju, vai drīkst vai nedrīkst konkrētajā gadījumā šādus amatus savienot," teica valsts kontrolieris.

Pārresoru koordinācijas centra (PKC) pārstāvis Vladislavs Vesperis piekrita Irklim, norādot, ka Muciņa gadījumā, īpaši Covid-19 krīzes apstākļos, darba slimnīcā noteikti ir daudz, organizējot visus procesus, tādēļ ir jautājums, kā vēl var atlicināt laiku darbam LVM padomē.

"Iespējams, uz amatu savienošanu ir jāskatās vēl stingrāk, nekā tas tiek darīts pašlaik," teica Vesperis.

PKC pārstāvis skaidroja, ka šādiem gadījumiem risinājumu, iespējams, varētu rast ar grozījumiem interešu konflikta novēršanas likumā, jo valsts kapitālsabiedrību pārvaldē ir novērotas situācijas, kas neatbilst labas pārvaldības principiem, kad kāds personu loks, kas nonāk amatos, ir tuvs valsts pārvaldei vai tuvs valsts kapitālsabiedrībām.

Tāpat Vesperis norādīja uz nepietiekamo privātā sektora pārstāvju iesaisti valsts kapitālsabiedrību padomēs un valdēs, kas tuvākajā laikā būtu jācenšas palielināt.

Jau ziņots, ka novembrī iecelta jauna LVM padome, kurā darbojas arī Muciņš. LVM padomē apstiprināts arī Kaspars Ozoliņš, Aivars Tauriņš un Edmunds Beļskis, savukārt valdē darbosies Arnis Melnis, Gints Bumbieris, Edvīns Zakovics un Jānis Lapiņš, bet valdes priekšsēdētājs arī turpmāk būs Roberts Strīpnieks.

Iepriekš LVM padomes priekšsēdētājs bija Jurģis Jansons, bet viņa vietnieks - Arnis Muižnieks, savukārt valdē strādāja Bumbieris, Lapiņš, Melnis un Strīpnieks.

Mēneša atlīdzība LVM padomes locekļiem pirms nodokļu nomaksas paredzēta līdz 3429 eiro.

Jau vēstīts, ka LVM apgrozījums 2020.gadā bija 349,693 miljoni eiro, kas ir par 6,8% mazāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa saruka par 40,7% un bija 62,286 miljoni eiro. LVM vienīgais īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja ir ZM.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu