Saeima nolemj neierosināt lietu pret Rancānu par iespējamu ētikas kodeksa pārkāpumu (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija balsojumā lēma neierosināt lietu pret deputātu Juri Rancānu (JKP) par iespējamu ētikas kodeksa pārkāpumu.

Komisijā pret lietas ierosināšanu balsoja seši deputāti, savukārt par - trīs.

Rancānam tika pārmesta izteikšanās brīvības ierobežošana deputātiem,

piemēram, izslēdzot viņu mikrofonus. Lietu ierosināt piedāvāja deputāti Māris Možvillo ("Neatkarīgie"), Raimonds Bergmanis (ZZS) un Ivans Klementjevs (S). Možvillo komisijas sēdē sacīja, ka pēc dabas ir "pacietīgs cilvēks" un "ļoti uzmanīgi klausās un ievēro arī subordināciju", taču, viņaprāt, komisijās notiekošais "iziet ārpus jebkādiem normāliem darba rāmjiem".

Tāpat deputāts skaidroja, ka, neskatoties uz komisijas locekļu vai speciālistu iebildumiem, likumprojekti Rancāna vadītajā komisijā izskatīti pārlieku ātri, tādējādi vecinot "nekvalitatīvu likumdošanas aktu tālāku virzīšanu uz Saeimu".

"Ir pāris situācijas, kad [Rancāns] liedza komisijas deputātiem balsot,

konkrēti Raimondam Bergmanim neļaujot paust savu balsojumu un izteikties," atzīmēja Možvillo, piebilstot, ka turklāt "mikrofonu atslēgšana ir ļoti tipiska".

Iesniegumā deputāti norādījuši, ka "vairākkārt komisijas deputāti ir saskārušies ar sistemātiskiem pārkāpumiem, kas izpaužas kā mikrofona atslēgšana deputātam, kurš pauž savu viedokli, vai vēlas saņemt skaidrojumus no speciālistiem, kuri piedalās komisijās sēdē".

Tāpat tajā pausts, ka sēdes gaitā "ir novēroti gadījumi, kad komisijas vadītājs vienpersoniski pieņem lēmumus par to, kurš speciālists atbildēs vai neatbildēs uz deputāta uzdotu jautājumu, interpretē uzdoto jautājumu un izsaka savu viedokli par to". Šie pārkāpumi, pēc iesniegumā minētā, tiekot turpināti, lai gan komisijas deputāti vairākkārt esot norādījuši uz šādas rīcības nelikumību.

Komisijas vadītāja Janīna Kursīte-Pakule (NA) par iespēju ierosināt ētikas pārkāpuma lietu bija skeptiska. "Tas, kas ir norādīts, neviens no punktiem neļauj, manuprāt, mums to vērtēt, ierosināt lietu attiecībā uz ētikas kodeksu," sacīja Kursīte-Pakule.

Rancāns savukārt norādīja, ka "Saeimas komisiju sēdes nekad un nevienā normatīvajā aktā nav iecerētas kā, tā saucamais, brīvais mikrofons, kur jebkura persona var izteikties par jebkuru tēmu, kas vien ienāk prātā", piebilstot, ka katrai komisijas sēdei ir konkrēta darba kārtība.

"Komisiju sēdes arī nav iecerētas kā atsevišķu deputātu vispārējas izglītības robu aizpildīšanas pasākums, kurā deputāts nav ar kaut ko iepazinies, kas viņam būtu principā jāzina," atzīmēja politiķis.

Runājot par komisijas sēdēm, deputāts sevi raksturoja kā "diezgan demokrātisku un ļoti pacietīgu".

Savukārt par mikrofonu atslēgšanu Rancāns skaidroja, ka tas darīts divu iemeslu dēļ - deputātu pašmērķīgas izrādīšanās vai atkārtošanās dēļ.

"Ja bija pārmetums par nekvalitatīviem normatīvajiem aktiem, kas ir pieņemti, tad es palūgtu nākamajā reizē sagatavot uzskaitījumu, kurš konkrēti likums un kādā veidā izpaužas "nekvalitāte"," sacīja Rancāns.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu