TVNET skaidro: kas līdz šim zināms par bērnu vakcinēšanu pret Covid-19 no 5 gadiem (16)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Imunizācijas valsts padome (IVP) kopumā atbalsta bērnu vakcināciju pret Covid-19 vecuma grupā no 5 līdz 11 gadiem, un tiek pieļauts, ka vakcināciju varētu sākt decembra beigās vai janvāra sākumā. TVNET apkopoja informāciju, kas līdz šim ir zināms par bērnu vakcināciju šajā vecuma grupā. 

Bērnus no 12 gadu vecuma sāka vakcinēt 2. jūnijā, bet par bērnu vakcināciju pret Covid-19 vecuma grupā no 5 līdz 11 gadiem tiek runāts jau ilgi. Vēl šī gada augustā veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) pieļāva, ka līdz 12 gadu vecu bērnu vakcinācija pret Covid-19 varētu būt iespējama no oktobra beigām. Taču ministra prognozes nepiepildījās. Tika gaidīti pētījumi, kā arī "zaļā gaisma" no Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) Zāļu reģistrācijas komitejas (CHMP), Zāļu valsts aģentūras (ZVA) un Imunizācijas valsts padomes (IVP) u.c. Tagad tapis zināms – bērnu vakcināciju Latvijā, visticamāk, varētu sākt decembra beigās vai janvāra sākumā. 

Kā intervijā Latvijas Radio 2. decembrī uzsvēra Nacionālā veselības dienesta (NVD) Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča, ir sākts aktīvs sagatavošanās posms, lai, saņemot bērniem paredzētās vakcīnas, vakcinēšanu varētu sākt nekavējoties. Tajā skaitā – šobrīd tiek papildināta vakcinācijas rokasgrāmata, kas ir galvenais mediķu pamatdokuments vakcinācijas veikšanai.

NVD pārstāve Vakcinācijas projekta nodaļas pārstāve Zaiga Barvida TVNET pastāstīja, ka decembra beigās ražotājs – "Pfizer"/"BioNTech" – bērniem paredzētās vakcīnas plāno piegādāt visām Eiropas valstīm vienā laikā, tajā skaitā arī Latvijai. Vaicāta par to, vai būs zināms, cik daudz bērniem paredzēto vakcīnu tiks piegādātas Latvijai, viņa norādīja, ka tas vēl nav zināms. "No ražotāja mēs pagaidām neesam saņēmuši detalizētu informāciju nedz par piegāžu laikiem, nedz apjomiem," tā Barvida.

Kad vakcinēs?

Precīzs datums pašlaik nav zināms. Kā jau minēts iepriekš, visticamāk, bērnu vakcināciju Latvijā varētu sākt decembra beigās vai janvāra sākumā.

Vai arī bērniem ir tā sauktās prioritārās rindas?

Nē, vakcināciju ar reģistrēto vakcīnu varēs saņemt ikviens bērns, kurš ir 5 gadus vecs. IVP vadītāja un profesore Dace Zavadska jau iepriekš uzsvēra, ka IVP pašlaik īpaši to rekomendē sākt visiem tiem bērniem, kas ietilpst kādā no riska grupām nopietnai Covid-19 gaitai, piemēram, tie ir bērni ar onkoloģiskām slimībām, aptaukošanos, cukura diabētu, kardiovaskulārām fona slimībām un citām hroniskām orgānu slimībām.

Kur vakcinēs?

Plānots, ka bērnus pret Covid-19 vakcinēs ģimenes ārstu praksēs un ārstniecības iestāžu vakcinācijas kabinetos.

Ar kādu vakcīnu vakcinēs?

5 līdz 11 gadus veci bērni tiks vakcinēti ar "Pfizer"/"BioNTech" Covid-19 vakcīnu "Comirnaty". To lietošanai bērniem ir reģistrējusi Eiropas Zāļu aģentūra (EZA). Ar "Pfizer"/"BioNTech" Covid-19 vakcīnu "Comirnaty" vakcinē bērnus arī no 12 gadu vecuma. Vakcīnu EZA reģistrējusi, pamatojoties uz izvērtējumu no pētījuma datiem, kur šajā populācijā ieguvumi no Covid-19 vakcinācijas pārsniedz risku. Pētījumā piedalījušies 3082 bērni. Vakcīna "Comirnaty", kā iepriekš skaidroja ZVA, tiek izmantota vakcinācijas kampaņās visās Eiropas Savienības dalībvalstīs, šīs vakcīnas drošumu un efektivitāti gan bērniem, gan pieaugušajiem pastāvīgi uzraudzīs arī turpmāk gan ES Farmakovigilances sistēmā, gan farmācijas uzņēmuma un Eiropas atbildīgo iestāžu veiktajos papildu pētījumos. 

Cik liela būs deva?

5 līdz 11 gadus veciem bērniem deva būs mazāka, salīdzinot ar to devu, kas tiek lietota cilvēkiem no 12 gadu vecuma. 5 līdz 11 gadus veciem bērniem būs 10 µg liela deva, bet pārējiem ir 30 µg. Devu ievadīs augšdelma muskulī. "Tā ir pavisam cita deva un cits flakons. Nebūtu pieļaujami no pieaugušo devas izvilkt mazāku tilpumu – jo mazāku tilpumu izvelkam, jo lielāka kļūdas iespējamība," iepriekš norādīja Zavadska.

Kā varēs atšķirt bērnu devu no pieaugušo?

Tā būs fasēta speciālos flakonos ar oranžu vāciņu.

Cik devas bērniem būs nepieciešamas?

Sākumā bērni tiks vakcinēti ar vienu devu. Kā iepriekš uzsvēra IVP, tā būtu pietiekama primārās imūnās atbildes iniciācijai. Savukārt otro devu IVP rekomendē bērniem saņemt trīs mēnešus pēc pirmās devas. Augstas imūnsupresijas bērniem primārās vakcinācijas kursa pabeigšanai, kā norādīja IVP, būs nepieciešamas trīs devas.

Ja nu netīšām vakcinētājs iedod pusaudžu/pieaugušo devu?

Kā teikts Veselības ministrijas mājaslapā, ja 5 līdz 11 gadus vecs bērns kā pirmo saņem 30 μg devu (ne viņam paredzēto 10 µg), tad otrajai devai jāsaņem viena vecumam atbilstoša 10 μg deva ne ātrāk kā pēc 21 dienas vai ar intervālu 3 mēneši, kā to šobrīd rekomendē IVP, un jāuzskata, ka primārā vakcinācija ir pabeigta.

Taču, ja viņš kā otro devu netīši saņem 30 μg (pusaudžu/pieaugušo) devu, tad arī jāuzskata, ka viņam ir pabeigta primārā imunizācija.

Bērns ir pārslimojis Covid-19. Vai viņš ir jāvakcinē?

Veselības ministrijas mājaslapā norādīts, ka vakcinācija ir veicama, neraugoties uz antivielu rādītājiem.

Vai ar Covid-19 pārslimojušam bērnam pietiek tikai ar vienu vakcīnas devu?

Kā skaidroja IVP vadītāja, ja bērnam ir notikusi inficēšanās ar Covid-19 un ir bijis pozitīvs vīrusa tests, tad šī informācija ir saglabāta arī NVD, un pēc vienas vakcīnas devas saņemšanas arī bērnam ģenerēsies derīgs sertifikāts. "Jo medicīniski bērniem ar iepriekš izslimotu Covid-19 viena deva ir pietiekoša pilnvērtīgai aizsardzībai," tā Zavadska.

Vai bērni Covid-19 vakcīnu var saņemt vienlaikus ar citām vakcīnām?

Jā, var saņemt. Kā teikts VM mājaslapā, to var ievadīt vienlaicīgi ar citām vakcīnām tajā pašā dienā vai jebkādā intervālā pirms un pēc Covid-19 vakcīnas saņemšanas.

Kādas ir biežāk novērotās blakusparādības 5 līdz 11 gadus veciem bērniem?

Kā iepriekš ziņoja ZVA, blakusparādības ir līdzīgas tām, kas novērotas cilvēkiem no 12 gadu vecuma – sāpes injekcijas vietā, nogurums, galvassāpes, apsārtums un pietūkums injekcijas vietā, muskuļu sāpes un drebuļi. Šīs blakusparādības, kā norādīja ZVA, parasti ir vieglas vai vidēji smagas un pāriet pāris dienu laikā pēc vakcinācijas. Tāpat ZVA, atsaucoties uz CHMP, norāda – vakcīnas "Comirnaty" sniegtie ieguvumi bērniem vecuma grupā no 5 līdz 11 gadiem atsver riskus.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu