Plešs: Latvijai līdz 2030.gadam jāveic visaptveroša tautsaimniecības digitālā transformācija (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Publiskā un privātā sektora pārstāvjiem jāveido arvien ciešāka sadarbība, lai, efektīvi izmantojot digitālās vides radītās iespējas, uzlabotu iedzīvotāju dzīves kvalitāti, celtu valsts konkurētspēju un vairotu gan digitālo līderību, gan neatkarību, ceturtdien Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) ikgadējās konferences atklāšanā uzsvēra vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP).

Viņš noradīja, ka Eiropas Komisija šo desmitgadi ir pasludinājusi par digitālo dekādi, izvirzot ambiciozus mērķus un paredzot investīcijas to sasniegšanā.

"Tas faktiski nozīmē, ka arī Latvijai līdz 2030.gadam jāveic visaptveroša un iekļaujoša tautsaimniecības digitālā transformācija, centralizējot digitālos resursus un optimizējot to izmantošanu," teica Plešs.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka iespējas arī līdz šim nav ierobežotas, taču patlaban Latvija vistiešākajā veidā esot izvēles priekšā - "uzņemt apgriezienus, lai izmantotu digitālo paātrinājumu, vai paiet malā, lai noskatītos sacensības no skatītāju tribīnēm".

Plešs atzina, ka arī viņš kā ministrs jūt lielu atbildību gan valsts, gan nozares priekšā, jo pašreiz, vadot digitālās transformācijas politikas veidošanu, pavisam tiešā veidā tiek definēts digitālās desmitgades kurss Latvijā.

Viņš uzsvēra, ka ambiciozu mērķu sasniegšanai ir jārīkojas gudri, ilgtspējīgi un tālredzīgi.

"Mūs sagaida mākslīgā intelekta un automatizācijas uzvaras gājiens, kas sevī ietver datu ekonomiku ar jauniem, datu apstrādē balstītiem, pakalpojumiem. Tāpat sagaidām autonomo, attāli vadāmo tehnoloģiju, tai skaitā robotizēto ierīču, strauju attīstību, un tepat aiz stūra ir radikāla un iepriekš nebijusi joma ekonomiskās izaugsmes veicināšanā - paplašināta un virtuāla realitāte. Šie un citi tehnoloģiskie risinājumi paver jaunas iespējas minētās digitālās līderības sekmēšanai, taču, cerot, ka tās materializēsies pašas no sevis, varam laist garām izdevību kļūt par pirmrindniekiem inovāciju radīšanā," teica Plešs.

Jau vēstīts, ka ceturtdien notiek LIKTA ikgadējā konference, kuras tēma šogad ir "Digitālais kompass - kā gudri pārvaldīt IKT investīcijas prasmēs, pārvaldē, infrastruktūrā un biznesā".

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu