Atsāk akciju, kas ļauj mediķiem kaut nedaudz atvilkt elpu un atpūsties no skarbās ikdienas (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Gaiļezers"  Bīstamo infekciju nodaļa kurā ārstē Covid-19 pacientus .
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Gaiļezers" Bīstamo infekciju nodaļa kurā ārstē Covid-19 pacientus . Foto: Edijs Pālens/LETA

Lai atbalstītu mediķus, kuri pārstrādājušies un izdeguši Covid-19 nodaļās, sabiedriskā labuma organizācija "Hospiss.lv" atsākusi līdzekļu vākšanu akcijai "Atelpa mediķiem". Latvijas viesu nami izmitinās ārstus, māsas un māsu palīgus. Tas ļaus viņiem kaut nedaudz atvilkt elpu un atpūsties no skarbās ikdienas, piektdien vēsta Latvijas Televīzija.

Dainis Laugalis ir feldšeris un strādā vienā no karstākajiem punktiem – Stradiņa slimnīcas Neatliekamās medicīnas centrā. Viņš liek katetrus, ņem asinsanalīzes, dod zāles, veic kardiogrammas. Nereti jāaprūpē 17 pacienti reizē. Izmisums šausmīgs.

Laugalis stāstīja: "Tu aizej pie ordināciju galda – vēl divi ievesti.

Un brīžiem dakteris prasa: "Kur ir Bērziņš?" Es saku: "Nezinu, vēl Kalniņu neesmu redzējis." Tie pacienti krājas. Un viņi ir ķīlnieki!"

Kovida pacientu aprūpe notiek pilnā aizsargtērpā, kas traucē darbam un sviedrē. "Tu svīsti, tu visas atlikušās stundas, kas jāpavada darbā, tu smirdi, es atvainojos, tu smirdi blakus tam pacientam. Tu gānies pats pie sevis. Manā uztverē vislielāko diskomfortu rada tas, ka tu nevari realizēt visas pacientu vajadzības pēc tā, kā esam mācīti," viņš norādīja.

Tāpat pakausī elpo bailes neaiznest vīrusu uz mājām.

Tā mēnesī tiek nostrādātas 240, 250 stundas. Piedāvāto iespēju – atpūtu laukos – feldšeris gaida un atzīst, ka iespēju uz trim dienām izrauties prom no darba labprāt izmantos.

"Hospiss.lv" apzinājis pirmos 30 mediķus, kuriem piedāvās doties uz kādu no viesu namiem. Prioritāte – tie, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem.

Vairāk skaties sižetā!

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu