Lūdz sākt kriminālvajāšanu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un "aplokšņu" algu izmaksu (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde novembrī Nodokļu un muitas lietu prokuratūrai un Dienvidkurzemes prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nosūtīja divus kriminālprocesus pret trīs personām par "aplokšņu algu" izmaksu un izvairīšanos no nodokļu nomaksas, informēja VID pārstāvji.

Vienā no kriminālprocesiem pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka uzņēmumā, kas nodarbojās ar pārtikas produktu, alkohola un tabakas izstrādājumu piegādi kuģiem, valdes loceklis laika posmā no 2018. gada augusta līdz 2021. gada aprīlim darbiniekiem izmaksāja grāmatvedības uzskaitē neuzrādītu darba samaksu 157 248 eiro apmērā, nenomaksājot iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, tādējādi nodarot kaitējumu valsts budžetam 83 269 eiro apmērā.

Kriminālprocesā 2021. gada novembrī arī nolemts uzsākt procesu par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskajai personai.

Otrajā kriminālprocesā pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka kravu pārvadājumu uzņēmumā divas amatpersonas laika posmā no 2016. gada maija līdz 2019. gada jūnijam izmaksāja darbiniekiem grāmatvedības uzskaitē neuzrādītu darba samaksu 80 606 eiro apmērā, kā arī izvairījās no nodokļu nomaksas 98 823 eiro apmērā, tostarp nenomaksājot aktuālos nodokļu maksājumus 34 484 eiro apmērā.

Kriminālprocesi nosūtīti kriminālvajāšanas uzsākšanai pēc Krimināllikuma 217.1. un 218.panta par grāmatvedības uzskaitē neuzrādītas darba samaksas izmaksāšanu, ja tas izdarīts ievērojamā apmērā, un par izvairīšanos no nodokļu vai tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas, ja ar to nodarīti zaudējumi valstij vai pašvaldībai lielā apmērā.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19. pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu