"Sliktās" dāvanas jeb ko māņticība neļauj dāvināt otram

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Asi naži - strīds, tukšs maks uz nabadzību, pulkstenis uz īsu dzīvi - eksistē daudz dažādu pieņēmumu, kāpēc mēs tuvajiem nedāvinām tieši šīs lietas kā dāvanas. Bet kur šī māņticība ir radusies un vai tiešām šādas dāvanas nav labas?  

Neskatoties uz to, ka dzīvojam 21. gadsimtā, daudzi no mums joprojām tic sliktām zīmēm un māņticībai. Tāpēc nav pieņemts dāvināt pulksteņus, kabatlakatiņus, tukšus makus, baltas čības un daudz ko citu, kas neko labu dāvanas saņēmējam nenesīs.

Kopumā ir ļoti daudz dažādu uzskatu un māņu, kas veidojās, pateicoties mūsu senču māņticībai, taču vairumam no tiem ir arī saprātīgs pamatojums.

Foto: Shutterstock

Vispirms apskatīsim sarakstu ar to, ko nedrīkst dot. Pēc māņticības kabatlakatiņu dāvināšana ir asaru pazīme,

sveces, dvieļi un čības simbolizē bēres, bet spoguļi, pērles un auskari – nepatikšanas. 

Apakšveļa ir laulības sānsoļa pazīme, ja to, piemēram, uzdāvini vīram vai sievai.

Alkohola pudele liecina par sliktu veselību, bet tukšs naudas maks vēsta par to, ka šajā naudas makā tā arī naudu nekad neatradīsi.

Slikti ir arī dāvināt dzīvniekus – tiek uzskatīts, ka tie ilgi nedzīvos, un putnu figūriņas ir visa ļaunākā vēstneši.

Tradicionāli nevajadzētu dāvināt traukus, grāmatas, zeķes un dzeltenus ziedus - tas viss piesaista šķiršanos. Tiek uzskatīts, ka uzdāvināts pulkstenis pat saīsina dāvanas saņēmēja mūžu.

Foto: Shutterstock

Bet no kurienes radušies visi šie pieņēmumi par sliktām dāvanām?

Patiesībā šeit nav nekā mistiska. Šīs māņticības radās, kad parastajiem cilvēkiem nebija ne naudas, ne iespējas nopirkt kaut ko dārgu, un tāpēc jebkura manta tika uztverta kā kaut kas nelabs. Tā vienkārši bija izdevīgi! 

Turklāt šo dāvanu "tulkojums" atšķiras arī dažādās valstīs un zemes kultūrās. Piemēram, saņemt nazi un jebkuru citu asu šāda veida priekšmetu kā dāvanu austrumos un Eiropā uzskatīja par spēka un cieņas zīmi, bet Krievijā tas solīja nepatikšanas, jo seno slāvu izpratnē šādi priekšmeti bija saistīti ar karu.

Tāpat kabatlakatiņi tikai slāvu vidū bija saistīti ar bērēm, jo, piemēram, Francijā kabatlakatiņi tika uzskatīti par luksusa precēm un pret tiem bija pavisam cita attieksme.

Ko darīt, ja saņem nevēlamo dāvanu?

Tātad, ja jums tiek uzdāvināts kaut kas no "slikto dāvanu" saraksta (skaists nazis, pulkstenis, kucēns, zeķes, čības, pērļu kaklarota), jums par to vienkārši jāiedod nauda - citiem vārdiem sakot, "jāizpērk" savu dāvanu. Tāpēc ir, piemēram, pieņemts naudu likt dāvināmā makā vai pret asu nazi iedot monētu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu