Merkeles ēra cauri: Vācijā par kancleru ievēlēts Olafs Šolcs (30)

Papildināts
TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Vācijas Bundestāgs trešdien par jauno kancleru ievēlējis sociāldemokrātu (SPD) līderi Olafu Šolcu, kurš šajā amatā nomanīs 16 gadus pie varas bijušo Angelu Merkeli.

Aizklātajā balsojumā 736 vietu parlamentā Šolcs saņēma 395 no 707 nobalsojušo deputātu balsīm. Viņa ievēlēšanai bija nepieciešamas 369 balsis.

Šolcs pēc balsojuma Bundestāgā devās pie prezidenta Franka Valtera Šteinmeiera, kur viņš īsā ceremonijā oficiāli tika iecelts par Vācijas devīto kancleru. Pēc tam viņš atgriezās Bundestāgā, kur nodeva amata zvērestu.

Zvērestu deva arī jaunās valdības 16 ministri.

63 gadus vecais Šolcs vadīs SPD, zaļo un liberālās Brīvo demokrātu partijas (FDP) koalīcijas valdību.

Trīs partiju apvienība Vācijā tiek dēvēta par luksofora koalīciju partijas tradicionāli simbolizējošo krāsu dēļ.

Jaunajā Vācijas valdībā SPD ir septiņi ministri, zaļajiem pieci, bet FDP četri. Vīriešu un sieviešu skaits valdībā ir teju vienāds.

Šolcs iepriekš paziņoja, ka jaunā valdība sāks darbu nekavējoties, norādot, ka cīņa pret pandēmiju prasīs visus jaunās koalīcijas spēkus.

SPD, FDP un zaļajiem kopā ir 416 vietas jaunajā Bundestāga sastāvā, kas tika ievēlēts septembrī. Partijas amatpersonu aprēķini liecina, ka vismaz 15 koalīcijas biedri nav balsojuši par Šolcu.

Merkele balsojumu Bundestāgā vēroja klātienē, apsēžoties vietās, kas rezervētas Bundestāga viesiem.

Viņu sagaidīja Bundestāga prezidents un visi deputāti piecēlās kājās, lai aplaudētu, izņemot 83 Vācijas labējās eiroskeptiķu partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) deputātus.

Jaunajā valdībā zaļajiem tikuši galvenie amati, kas saistīti ar vidi un klimatu, kā arī vicekanclera amats un ārlietu ministra amats, bet FDP tikusi pie finanšu ministra posteņa.

Vācijas zaļo līdzpriekšsēdētāja Annalēna Bērboka kļuvusi par pirmo sievieti šīs valsts ārlietu ministra amatā.

SPD Vācijas valdības vadībā atrodas pirmo reizi, kopš Merkele pirms 16 gadiem nomainīja kanclera amatā Gerhardu Šrēderu.

Šrēders bija klāt balsojumā Bundestāgā un pēc tam pauda pārliecību, ka Šolcam ļoti labi veiksies kanclera amatā.

"Man ir liela pārliecība par viņu, un šī iemesla dēļ esmu laimīgs," sacīja Šrēders.

Jaunā koalīcija ir izvirzījusi sev mērķi cīnīties pret koronavīrusa pandēmiju un samazināt siltumnīcefekta gāzu emisiju, padarot

Vāciju oglekļa neitrālu līdz 2045.gadam. Plānots ievērojami palielināt arī minimālo algu.

Pretrunīgāks ir koalīcijas līgumā iekļautais ierosinājums apbruņot armijas bezpilota lidaparātus, lai aizsargātu Vācijas karavīrus ārvalstu misijās.

Šolcu ar stāšanos kanclera amatā jau apsveikuši vairāki ārvalstu līderi, tostarp Ķīnas augstākās amatpersonas, kas pauda cerību uz plašāku sadarbību abu valstu starpā, un Francijas prezidents Emanuels Makrons, kurš tviterī izteicās, ka nākamo nodaļu francūžiem, vāciešiem un eiropiešiem viņš uzrakstīs kopā ar Šolcu.

Jau ziņots, ka Šolcs savā pirmajā oficiālajā vizītē piektdien dosies uz Parīzi, kur tiksies ar Makronu, un uz Briseli.

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu