Kariņš pēc tikšanās ar Baltijas valstu premjeriem uzsver valstu veiksmīgu kopīgo sadarbību (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valsts kanceleja

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pēc tikšanās ar Baltijas valstu premjerministriem uzsvēra visu trīs valstu veiksmīgu kopīgo sadarbību dažādās nozarēs.

Pēc tikšanās ar Lietuvas premjerministri Ingrīdu Šimonīti un Igaunijas premjerministri Kaju Kallasu Kariņš pauda, ka šajā gadā Baltijas valstis apliecinājušas, ka, ja tās turas kopā, tad kļūst par reālu spēku arī starptautiski.

Ministru prezidents atzīmēja, ka Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko režīms šogad faktiski padarījis trešo valstu pilsoņus par ieročiem uz Eiropas Savienības (ES) ārējās robežas, un, lai gan tam sākotnēji nav bijusi gatava ES jurisdikcija, Baltijas valstis ar kopīgu darbu panākušas tās īstenošanu un atbalstu no ES kopumā.

Tāpat Kariņš atzīmēja, ka Baltijas valstis savus spēku parādījušas arī Krievijas izplatītās dezinformācijas noliegšanā, kad Austrumu kaimiņvalsts apgalvojusi, ka pie migrantu krīzes vainīga tieši ES un agresiju pret Krieviju izrādījusi Ukraina, nevis otrādi.

Vienlaikus premjers uzsvēra, ka Baltijas valstu sadarbība ir svarīga arī enerģētikas jautājumos, īpaši izceļot Baltijas elektrotīkla sinhronizāciju ar pārējo kontinentālo Eiropu. Reizē Kariņš izcēla sadarbības nozīmīgumu arī, īstenojot dzelzceļa projektu "Rail Baltica".

"Nākamie soļi, kas mums ir jāsper sadarbības ziņā, ko šodien arī pārrunājām, enerģētikas jomā, kur kopā strādājam, lai panāktu sinhronizāciju ar pārējās ES elektrotīkliem. Mums ir lieli infrastruktūras projekti, kas jau ir īstenoti Baltijas valstu iekšienē, un, lai mēs to varētu darīt, esam apņēmības pilni turpināt šo procesu līdz pilnai sinhronizācijai ar pārējo Eiropu," pēc tikšanās uzsvēra Kariņš.

Pēc viņa paustā, lielais projekts, kas Baltijas valstis vieno, ir dzelzceļa infrastruktūras projekts "Rail Baltica". "Ļoti svarīgi, ka mēs, katra dalībvalsts, turpinām pie šī projekta koordinēti kopīgi strādāt, lai to īstenotu un tas kalpotu visam mūsu reģionam, visiem iedzīvotājiem, uzņēmumiem kā nozīmīgs nākotnes ekonomikas stimuls," sacīja premjers.

Ministru prezidents sanāksmes gaitā pateicās Lietuvas premjerministrei Šimonītei par Lietuvas prezidentūru Baltijas ministru padomē un apliecināja gatavību turpināt iesākto nākamgad, kad Latvija pārņems padomes vadību no Lietuvas.

"Mēs esam brāļi un māsas un tādi arī paliksim nākotnē," teica Kariņš.

Kā ziņots, trešdien visu trīs Baltijas valstu premjeri tikās Lietuvas galvaspilsētā Viļņā, lai pārrunātu situāciju uz ES ārējās robežas ar Baltkrieviju un Krievijas militāro spēku koncentrēšanu Ukrainas tuvumā, infrastruktūras projektu attīstības gaitu, kā arī enerģētikas politiku, tostarp situāciju saistībā ar augstajām energoresursus cenām. Tāpat Baltijas valstu valdību vadītāji pārrunāja pāreju uz videi draudzīgu ekonomiku, cīņu ar Covid-19 pandēmiju un ekonomikas atkopšanos no tās.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu