Par kukuļņemšanu un sadarbošanos ar cigarešu kontrabandistiem aizturēta muitas amatpersona (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Iekšējās drošības pārvalde pagājušajā nedēļā par tūkstošu eiro kukuļņemšanu un sadarbošanos ar cigarešu kontrabandistiem aizturējusi muitas amatpersonu, pastāstīja VID Iekšējās drošības pārvaldes vadītājs Aigars Prusaks.

Amatpersona aizturēta par neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu, kukuļņemšanu, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, dokumentu viltošanu un viltotu dokumentu izmantošanu. Amatpersona nav augsta ranga un VID jau pārtraucis darba tiesiskās attiecības ar darbinieku.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka amatpersona sistemātiski izpaudusi neizpaužamas ziņas, kas tai bija pieejamas saskaņā ar amatpersonas amata pienākumu pildīšanu un ir paredzētas iestādes iekšējai lietošanai.

Tāpat izmeklētājiem ir aizdomas, ka amatpersona sistemātiski pieņēma kukuļus par savu pienākumu nepildīšanu vai nekvalitatīvu pildīšanu saistībā ar akcīzes preču kontrabandu lielā apmērā uz Latvijas-Baltkrievijas robežas.

Saņemtos kukuļus amatpersona legalizēja, iegādājoties nekustamos īpašumus, viltojot dokumentus, lai slēptu naudas izcelsmi, kā arī nodrošinot ienākumiem neatbilstošu dzīvesveidu.

Prusaks apliecināja, ka pretlikumīgi saņemtā nauda bija tūkstoši eiro, tomēr precīzu summu viņš šajā izmeklēšanas stadijā neminēja.

Šogad kopumā pārvalde par dažādiem noziegumiem sākusi 20 kriminālprocesus, bet vēl piecas lietas pārņēmusi no citām izmeklēšanas iestādēm. Kriminālvajāšanai prokuratūrai nodoti 14 kriminālprocesi.

Aizturētas vai atzītas par aizdomās turētajiem šogad ir 44 personas, no kurām daļa ir amatpersonas no dažādām VID struktūrvienībām. Starp šīm personām ir arī kukuļdevēji un starpnieki.

Jau ziņots, ka prokuratūra nesen nodevusi Ekonomisko lietu tiesai citas četras krimināllietas, kurās kopumā 20 muitas amatpersonām celtas apsūdzības par kukuļu pieņemšanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās. Aizturēšana notika šogad aprīlī.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu