Paplašina tiesībsargājošo iestāžu tiesības veikt operatīvos eksperimentus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas ēka.
Saeimas ēka. Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Operatīvās darbības likumā, paplašinot tiesībsargājošo iestāžu tiesības veikt operatīvos eksperimentus.

Likumā par operatīvo eksperimentu teikts, ka šādas darbības mērķis ir konstatēt, kā noziedzīgu vai citādu prettiesisku rīcību izraisošā situācijā rīkojas personas.

Tagad likumā noteikts, ka operatīvo eksperimentu var veikt ne tikai attiecībā pret personu, par kuru sākta operatīvā izstrāde, bet arī attiecībā pret personu, par kuru ir pamatota informācija, ka šī persona gatavo vai izdara noziedzīgus nodarījumus, vai arī ir iesaistīta darbībās, kas rada valsts vai sabiedrības drošības apdraudējumu.

Tādējādi attiecīgo operatīvo eksperimentu varēs veikt arī operatīvajā pārbaudē.

Izmaiņas bija nepieciešams pieņemt, lai precizētu, ka operatīvā eksperimenta veikšana ir atkarīga nevis no konkrētas operatīvās darbības stadijas, bet gan iepriekšēju, pamatotu aizdomu pastāvēšanas par personas saistību ar noziedzīgu nodarījumu vai valsts drošības apdraudējumu.

Valdībā virzītie un Saeimas pieņemtie grozījumi arī nosaka, ka Valsts policijai, Valsts robežsardzes un Valsts ieņēmumu dienestam būs tiesības iekļaut publiski pieejamo un slepeno informāciju par personām, faktiem, notikumiem un lietām Kriminālizlūkošanas atbalsta informācijas sistēmā.

Iepriekš Saeimas atbildīgajā komisijā tiesībsargājošo iestāžu pārstāvji norādīja, ka sagatavotais regulējums ļaus sekmīgāk cīnīties ar bērnu pornogrāfijas un narkotiku noziegumiem, kuru veikšanā izmantots "Darknet" jeb tumšais tīkls.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu