Kucina: Apstiprināšana ST tiesneša amatā ir augsts manu profesionālo zināšanu novērtējums (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Irēna Kucina
Irēna Kucina Foto: Zane Bitere / LETA

Apstiprināšana Satversmes tiesas (ST) tiesneša amatā ir augsts manu profesionālo zināšanu novērtējums, TVNET uzsvēra pašreizējā Valsts prezidenta Egila Levita padomniece Irēna Kucina.

Viņa pateicās Saeimai par apstiprināšanu amatā, norādot, ka tas uzliek lielu atbildību, ko viņa centīsies attaisnot. Tāpat Kucina akcentēja, ka viņa pildīs tiesneša pienākumus neatkarīgi un pēc labākās sirdsapziņas.

"Tiesnesis nav politisks amats. Tiesnesis ir Satversmes sargs.

Turēšu godā un cieņā Satversmes burtu un garu un spriedīšu tiesu tikai un vienīgi saskaņā ar Satversmi," pauda Kucina, augsti novērtējot ST līdzšinējo 25 gadus ilgo darbu Latvijas valsts pamatu nostiprināšanā.

Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien ST tiesneses amatā apstiprināja patreizējo Valsts prezidenta Egila Levita padomnieci Kucinu.

Kucina savulaik bijusi Tieslietu ministrijas (TM) valsts sekretāra vietniece, Latvijas pārstāve Eiropas Savienības tiesā (EST). TM viņa strādājusi par EST departamenta direktori, vadījusi Civiltiesību departamentu un Starptautisko privāttiesību nodaļu.

2016.gadā Kucina ievēlēta par Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes asociēto profesori.

Lemšana par Kucinu bija plānota jau septembra beigās, taču partiju nevienprātības dēļ šo jautājumu no Saeimas darba kārtības izslēdza.

Latvijas Televīzija (LTV) toreiz ziņoja, ka Levits telefonsarunās ar "Attīstībai/Par!" (AP) politiķēm esot licis nokārtot frakcijas atbalstu viņa padomnieces Kucinas ievēlēšanai par ST tiesnesi. Levits zvanījis AP deputātēm Inesei Voikai un Vitai Andai Tēraudai, un vairāki avoti LTV norādījuši, ka Levits sarunās prasījis, lai deputātes nokārto frakcijas atbalstu Kucinai. Pretējā gadījumā Levits esot solījies kritizēt AP ministrus un valdību, kas varētu novest pat līdz valdības krišanai.

Pats Levits apgalvoja, ka esot noticis pārpratums. Viņš sarunā neesot izdarījis spiedienu, bet gan skaidrojis, ka Kucinas izvirzīšanas process bijis korekts un atbilst likumam. Runa par kritiku valdībai esot bijusi daļa no, iespējams, pārprasta salīdzinājuma.

Saeimas Juridiskās komisijas vadītājs Juris Jurašs (JKP) savukārt iepriekš paziņoja, ka jautājuma lemšana "iepauzēta", lai visām partijām būtu iespēja ar Kucinu pārrunāt interesējošos jautājumus, tāpat aizkavēšanās notika, jo bija jāizskata valsts budžets.

Kucinas kandidatūru iepriekš atbalstījusi arī valdība un tai vienbalsīgs atbalsts saņemts no Tieslietu padomes.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu