Deputāti vizītē ASV uzsver ciešas transatlantiskās sadarbības neatsveramu lomu Baltijas drošībā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Cieša transatlantiskā sadarbība ir neatsverama Latvijas un visa Baltijas reģiona drošībai, darba vīzītē ASV uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre, Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja biedre Inese Lībiņa-Egnere (JV) un Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA).

Kā informēja Saeimas Preses dienestā, abi deputāti akcentē, ka ASV vienmēr bijušas uzticams un drošs Latvijas sabiedrotais, un arī pašlaik, laikā, kad Baltijas valstis, Polija un Ukraina sargā ne vien savas, bet visas Eiropas ārējas robežas, ASV politisks, diplomātisks un militārs atbalsts ir ģeopolitiski un stratēģiski neatsverams un nozīmīgs.

Vizītes laikā divpusējās sarunās ASV Kongresā un Valsts departamentā Latvijas parlamentāriešiem bija iespēja apliecināt Latvijas ciešo apņemšanos līdzdarboties NATO efektivitātes un rīcībspējas veicināšanā, nodrošinot alianses spējas aizsargāt savas dalībvalstis, cīnoties ar mūsdienu draudiem un izaicinājumiem, norāda Saeimā.

Situācija uz Latvijas-Baltkrievijas robežas pašlaik ir stabila, taču joprojām pakļauta iespējamām provokācijām.

Tāpat nopietnas bažas rada pieaugošā Krievijas militāro spēku klātbūtne pie Ukrainas robežas. Latvijas drošības interesēs ir aktualizēt NATO atturēšanas un drošības plānus, lai garantētu alianses spējas novērst Krievijas un Baltkrievijas radīto apdraudējumu reģionā, vizītes laikā uzsvēra deputāti.

Tāpat Latvijas parlamentārieši ar ASV amatpersonām pārrunāja aktuālos Trīs jūru iniciatīvas jautājumus, uzsverot šīs sadarbības platformas nozīmīgo potenciālu stiprināt reģiona drošību, veicināt ekonomisko izaugsmi un konkurētspēju, kā arī padziļināt valstu transatlantisko sadarbību.

ASV šajā projektā ir stratēģiski īpaši nozīmīgs sadarbības partneris,

un nākamgad, sagaidot Latvijas un ASV diplomātisko attiecību simtgadi un jūnijā plānoto Trīs jūru iniciatīvas samitu Rīgā, Saeimas pārstāvji parlamenta vārdā izteica uzaicinājumu ASV Kongresa pārstāvjiem apmeklēt Latviju, šādi veicinot abu valstu parlamentāriešu sadarbību un attīstot Trīs jūru iniciatīvas parlamentāro dimensiju.

Vizītes laikā Lībiņa-Egnere un Kols tikās ar Senāta Ārlietu komitejas Eiropas apakškomisijas līdzpriekšsēdētāju Ronu Džonsonu, Kongresa Baltijas atbalsta grupas līdzpriekšsēdētājiem Donu Beikonu un Rubenu Gajego un Baltijas atbalsta grupas locekli Mārsiju Kapturi, Pārstāvju palātas Ārlietu komitejas Eiropas apakškomisijas locekli Augustu Flugeru, kā arī ASV Valsts departamenta Valsts sekretāra palīga vietnieci Centrāleiropas un Austrumeiropas jautājumos Robinu Daninganu un Valsts departamenta koordinatores vietnieci kiberdrošības jautājumos Lisilu Fransu, pavēstīja parlamentā.

Vizītes laikā notikusī tikšanās ar Vašingtonas domnīcu "Atlantic Council" un "The Center for European Policy Analysis" (CEPA) pārstāvjiem bija iespēja uzrunāt Latvijai aktuālos drošības politikas jautājumus un valstu savstarpējās sadarbības aktualitātes, norāda Saeimā.

Deputāti tikās arī ar Vašingtonā dzīvojošajiem diasporas pārstāvjiem un starptautiskajās institūcijās strādājošajiem latviešiem.

Lībiņa-Egnere un Kols pēc ASV kongresmeņa Roberta Pitindžera ielūguma uzturas ASV galvaspilsētā Vašingtonā, kur piedalās 20.Starptautiskajā pretizlūkošanas un drošības parlamentārajā forumā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu