Bērnu slimnīcas virsārste prioritāri aicina vakcinēt bērnus ar hroniskām slimībām (22)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Saslimšana ar Covid-19 vislielākos riskus var izraisīt gados vecākiem cilvēkiem, taču bērniem šīs slimības gaita pārsvarā norit viegli, tāpēc prioritāri pret Covid-19 būtu jāvakcinē vecvecāki un bērni ar hroniskām slimībām, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) virsārste Renāte Snipe.

Viņa informēja, ka slimnīca joprojām ir pārslogota, sniedzot neatliekamo palīdzību neierasti lielam pacientu skaitam,

kas, pēc ārstes teiktā, ir izskaidrojams ar mājsēdes baigām un bērnu kontaktu palielināšanos. Tomēr jaunu Covid-19 pacientu īpatsvars esot salīdzinoši neliels, un laiks, kas viņiem jāpavada slimnīcā, parasti esot diezgan īss.

Ņemot vērā, ka gados jauni cilvēki Covid-19 pārsvarā izslimo viegli un ātri, Snipe aicināja vecākus nevest savas atvases uz slimnīcu uzreiz pēc Covid-19 konstatēšanas, ja nav novērojami smagi simptomi. Lielākoties ārstēšanai būtu jānorit mājās ciešā saziņā ar ģimenes ārstu.

Jautāta, vai un cik ļoti būtu nepieciešams bērnus potēt pret Covid-19, BKUS virsārste atbildēja, ka teorētiski visaugstākais risks smagai slimības gaitai ir bērniem ar hroniskām saslimšanām, tai skaitā onkoloģiskām slimībām, diabētu, lieko svaru, hroniskām sirds un plaušu slimībām.

"Ja apkopo Eiropas datus par 820 000 bērnu, kuri saslimuši ar kovidu, tad slimnīcā nonāk drusku vairāk par 1%. (..)

Ceturtajai daļai bija šīs hroniskās slimības. Tas nozīmē, ka bērniņi ar hroniskām slimībām būtu jāvakcinē primāri, bet principā ļoti milzīgi augsts risks viņiem nav, ja apkopo visus šos pēdējos datus," skaidroja Snipe, uzsverot, ka minētā tendence nav īpaši pārliecinoša.

BKUS virsārste informēja, ka arī BKUS organizēs bērnu vakcināciju pret Covid-19, ja vecāki būs izdarījuši šādu izvēli. Poti ikviens jaunais cilvēks varēšot saņemt jebkurā vietā, kurā tiek veikta bērnu vakcinācija atbilstoši kalendāram.

Kā ziņots, Imunizācijas valsts padome (IVP) kopumā atbalsta bērnu vakcināciju pret Covid-19 vecuma grupā no 5 līdz 11 gadiem, taču atkārtoti uzsver, ka joprojām būtiskākā ir senioru un riska grupu vakcinēšana, decembra sākumā pēc kārtējās IVP sēdes informēja tās vadītāja, profesore Dace Zavadska.

Bērnu no pieciem līdz 11 gadiem potēšana pret Covid-19 valstī varētu sākties decembra otrajā pusē, kad Latvija būs saņēmusi attiecīgās vakcīnas, kuras Eiropā tika apstiprinātas vien pirms dažām nedēļām.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu