Vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņš dažādām vakcīnām varētu atšķirties, pauž Pavļuts (41)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Vakcinācijas pret Covid-19 sertifikāta derīguma termiņš varētu atšķirties atkarībā no saņemtās vakcīnas, izriet no veselības ministra Daniela Pavļuta sacītā intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes".

Ministrs skaidroja, ka vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņš varētu būt trīs mēnešus ilgāks nekā laiks, kad jādodas pēc balstvakcīnas, kas "Janssen" ir divi mēneši, "AstraZeneca" - pieci mēneši, bet "Pfizer/Biontech" un "Moderna" - seši mēneši. Attiecīgi vakcinācijas sertifikātiem varētu būt atšķirīgi derīguma termiņi atkarībā no vakcīnas. Tas arī nozīmētu, ka Latvijā vakcinācijas sertifikāts būtu spēkā īsāku termiņu nekā citviet Eiropas Savienībā, kur tas ir derīgs deviņus mēnešus.

Lēmumu par vakcinācijas sertifikātu derīguma termiņu Pavļuts cer valdībā pieņemt līdz Ziemassvētkiem,

lai jau no 1.februāra ar nopietnu pārejas periodu šāds regulējums varētu stāties spēkā.

Kontekstā ar ceļošanu Pavļuts skaidroja, ka ceļošanai varētu būt atšķirīgāki noteikumi nekā iekšzemē, kas ir izplatīta prakse arī citās valstīs.

Jaunu ieviestu omikrona gadījumu pagaidām nav - tie ir septiņi, savukārt kopumā Latvijā ir 12 "aizdomās turētie" vai apstiprinātie Covid-19 omikrona varianti. Ir pieci sekundārie gadījumi, kad cilvēki saslimuši, inficējoties no tiem, kas atbraukuši no ārzemēm. Tāpēc tiek veikta pamatīga epidemioloģiskā kontrole, lai vīruss neizplatītos. Vienlaikus pieņemts lēmums aktīvāk testēt Rīgā ielidojošos cilvēkus, balstoties uz Slimību profilakses un kontroles centra izstrādātu sarakstu, kurā ietvertas omikrona skartās valstis.

Saslimstības viļņi Eiropā kopumā ir dažādi

- ja iepriekš, kad Latvijā saslimstība bija augsta, citviet tā bija krietni zemāka, taču tagad situācija ir otrāda.

Valdība negatavo lēmumu par lokdaunu uz jauno gadu, apgalvoja Pavļuts, piebilstot, ka turpmākie ierobežojumi un to mīkstināšana būs atkarīga tostarp no tā, kā Latvijas iedzīvotāji nosvinēs gaidāmos svētkus, jo "lielais" Covid-19 izplatības kritums, kas bija vērojams pēc lokdauna, ir apstājies.

"Aicinu visus svētkus pavadīt prātīgi, būt piesardzīgiem, jo tas iedos labu pamatu domāt par 11.janvāri, kad, ja viss ietu kā šobrīd, varētu izbeigt ārkārtējo situāciju, mīkstinot virkni ierobežojumu," teica Pavļuts, gan uzsverot, ka nevakcinētie joprojām būs spiesti rēķināties ar ierobežojumiem.

Komentāri (41)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu