Kā mediķi nosaka, ka Covid-19 sertifikāts ir viltots (75)

Marta Krīgere
, Ziņu redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Kopš septembra sākuma Latvijā ieviesta jauna kārtība, kādā nosaka, vai ārstniecības iestādē nonākušam Covid-19 smagi slimam pacientam, kurš uzrādījis vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, patiešām ir antivielas, kas veidojas pēc vakcinācijas pret Covid-19. Tādēļ pacientiem tiek veikti antivielu testi, pēc kuriem var rasties aizdomas, ka persona uzrādījusi viltotu Covid-19 sertifikātu. Nacionālās mikrobioloģijas references laboratorijas vadītājs Sergejs Ņikišins uzsver, ka, pieaugot saslimšanas ar Covid-19 gadījumu skaitam, pieaug arī aizdomīgu šķietami vakcinētu pacientu skaits.

Latvijā no 6. septembra ieviesta sekojoša kārtība: sākotnēji pacientam ar vidēji smagu vai smagu Covid-19 slimības gaitu, kurš nonācis kādā no valsts slimnīcu stacionāriem, noskaidro, vai tas ir vakcinēts un pabeidzis pilnu vakcinācijas kursu. Stacionārā pacientam noņem asins paraugu antivielu noteikšanai, kas vēlāk tiek nosūtīts uz Nacionālo references laboratoriju, lai veiktu paplašināto asins cirkulējošo antivielu analīzi, pēc kuras konstatē – ir vai nav antivielas, kas veidojušās pēc vakcinācijas pret Covid-19.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Nacionālās mikrobioloģijas references laboratorijas vadītājs Sergejs Ņikišins norāda, ka kopš septembra sākuma laboratorijā nonākuši aptuveni simts Covid-19 pacientu asins paraugi, kuri turpmāk tiek padziļināti analizēti.

“Mēs analizējam antivielas, kas veidojas gan pēc vakcinācijas, gan pēc saskarsmes ar pašu SARS-CoV-2 vīrusu, kas izraisa Covid-19. Šīs antivielas atšķiras, līdz ar to, redzot antivielu profilu attiecīgajam pacientam, mēs varam atšķirt vai cilvēkam ir vai nav antivielas pēc vakcinācijas. Laboratorija asins analīzes rezultātus sūta atpakaļ ārstējošam ārstam, kur tālāk tiek izskatīti pacienta slimības dati un iespējamie iemesli, kādēļ pacientam nav antivielas. Kā iemesls, piemēram, var būt blakus saslimšanas un veselības stāvoklis, kas samazina imunitāti.

Aizdomīgi gadījumi ir tad, ja pacientam nav blakus diagnozes un viņam nav antivielu.

Vai, ja pacientam nav antivielas, kas veidojas pēc vakcinācijas, bet ir konstatētas specifiskās antivielas, kas norāda uz “svaigo” infekcijas jeb akūtas saslimšanas ar Covid-19 gadījumu," skaidro Ņikišins.

Svarīgi ir ne tikai laboratoriskie izmeklējumi (antivielu noteikšana), bet arī ārstējošā ārsta un infektologa slēdziens, uz kā pamata attiecīgi seko vēršanās Valsts policijā.

Arī infektologs Uga Dumpis norāda, ka visiem vakcinētajiem pacientiem, kas saslimuši ar Covid-19, iestājoties slimnīcā, tiek noteiktas specifiskās antivielas. Ja to nav, tad no tā var rasties aizdomas, ka pacients iepriekš nav vakcinējies.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (“A/Par”) situāciju, kad par naudu tiek iegādāti viltoti Covid-19 sertifikāti, dēvē par dramatisku, viņaprāt, ārstniecības personām, kas iesaistījušās šādu pakalpojumu sniegšanā, nav vietas ārstniecības sistēmā.

“Ja cilvēks, mēģinot viltot vakcinācijas faktu, galarezultātā ir miris, tad tas ir skaidrs apliecinājums tam, ka nekāda mānīšanās cilvēku nevar pasargāt. Visi šajā ķēdē iesaistītie ir līdzatbildīgi šā cilvēka nāvē. Ja ir izvēle nolikt kādu situācijā, kur saņems sodu, pret situāciju, kur kāds, iespējams, nomirs šīs nenotikušās vakcinācijas dēļ, es lūdzu rīkoties saprātīgi. Mēs centīsimies rast risinājumus, kā sodīt cilvēkus, kuri šādus pakalpojumus ir izmantojuši,” preses konferencē, kurā tika informēts par ārkārtējā stāvokļa ieviešanu medicīnā, sacīja Pavļuts.

Valsts policijas (VP) pārstāve Simona Grāvīte ziņo, ka saistībā ar iespējamu fiktīvu vakcināciju un kukuļošanu Latvijā ir sākti vairāki kriminālprocesi, kuros notiek aktīva izmeklēšana, tāpat aktīvi notiek izmeklēšana arī tajos kriminālprocesos, par kuriem iepriekš ziņots publiski.

Viens no šiem kriminālprocesiem ir par iespējamu sertifikātu viltošanu Vidzemes reģionā. TVNET iepriekš jau vēstīja, ka “ReTV” Ziņu dienesta rīcībā nonākusi informācija, ka Vidzemes slimnīcā no Covid-19 mirusi kāda persona, kura, iespējams, bija ieguvusi viltotu sertifikātu par vakcinēšanos, un šajā slimnīcā pašlaik ārstējas vairākas personas ar nelegāli iegūtiem dokumentiem.

Šobrīd tiek apzinātas tās personas, kuras izmantojušas prettiesisku iespēju par naudu iegūt vakcinācijas sertifikātu, un izmeklēšanas gaitā jau ir izkristalizējies ievērojams šādu personu loks. Turklāt policijas identificētās personas pārsvarā neatzīst fiktīvu vakcinēšanu, kas paildzina izmeklēšanu un pierādījumu nostiprināšanu. Procesa ietvaros, lai noskaidrotu, vai ir veikta vakcinācija, personas tiek nosūtītas uz antivielu testu, informē Grāvīte.

Jau ziņots, ka septembra beigās Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūras (NNVIDIP) prokurors piesprieda 1500 eiro naudas sodu kādai medicīnas māsai par to, ka viņa viltoja nosūtījuma dokumentu negatīva Covid-19 testa rezultāta saņemšanai.

Komentāri (75)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu