Ziemassvētkos atbrīvojies no liekā un rotā ilgtspējīgi (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Vairums Latvijas iedzīvotāju (66 %) šogad vēlētos svinēt Ziemassvētkus dabai draudzīgāk, noskaidrots aptaujā. Daudzi apzinās, ka to sekmē katra izvēle, tāpēc plāno atkārtoti lietot iepriekšējos gados izmantotos rotājumus. Tomēr sapiņķerējušies un nobružāti rotājumi, kas nesaskan ne pēc krāsas, ne stila, var mazināt svētku gaidīšanas prieku. IKEA interjera dizainere Ieva Buka dalās idejās, kā organizēt rotājumus un kā pašu spēkiem tos atsvaidzināt, lai ietērptu mājokli svētku rotā

“Iemīļoti rotājumi saistās ar siltām atmiņām un svētku sajūtu, tāpēc par tiem ir jārūpējas, lai gūtu prieku daudzus gadus. Tiesa, reizēm kaut kas neizbēgami saplīst vai nolietojas, tāpēc laiku pa laikam kolekcija būtu jāpārskata – tās atsvaidzināšana var būt pat ļoti aizraujoša! Ir jāpārbauda, kas jau ir krājumā un kas vēl būtu nepieciešams. Pasaules tendences liecina, ka pašdarinātais ir modē arī svētkos, un tas ir redzams arī mūsu svētku preču klāstā – tur var atrast daudz rotājumu, kas radīti no ilgtspējīgiem materiāliem, piemēram, salmiem, papīra un kaltētiem augiem. Svētku gaidīšanas laikā par burvīgu aktivitāti var kļūt ziemīgs pikniks mežā, savācot skaistākos zarus un čiekurus, un pēcāk kopīga rotājumu darināšanas un atsvaidzināšanas darbnīca, kur katrs var pielikt roku,” saka dizainere.

Pirms svētkiem: pārskati un sašķiro esošo

Vispirms sašķiro mājās esošos Ziemassvētku rotājumus: liec atsevišķi tos, kurus vēlies paturēt, tos, kurus varētu kādam atdāvināt, tos, kuri jāsalabo, kā arī tos, kurus vairs nevar izmantot un ir no tiem jāatvadās. Pirmssvētku laiks ir labākais brīdis kolekcijas pārskatīšanai, jo rotājumi, kurus nelietojam, ir pelnījuši darīt laimīgu kādu citu, piemēram, nododot tos labdarībai.

Paturi prātā arī drošību – pārbaudi svečturus, lai varētu droši lietot sveces, un lampiņu virtenes, lai pārliecinātos, ka vadi nav bojāti. Iespējams, ir pienācis laiks veco virteņu vietā iegādāties jaunas, energoefektīvākas.

Svētku laikā: pavadi laiku ar tuvākajiem cilvēkiem, kopīgi atjaunojot rotājumus

Vairāk nekā desmitā daļa Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka labprāt izmantotu pašu izgatavotus rotājumus ekoloģisku apsvērumu dēļ. Arī dizainere mudina atbrīvot radošumu un veidot rotājumus no dabas materiāliem.

“Kad kaut kas ir jāsalabo vai jāuztaisa, mēs spējam būt ļoti atjautīgi un izveicīgi. Un, ja radošo apvienojam ar kopīgu laika pavadīšanu, tad papildus iegūstam vēl sirsnīgas atmiņas un kaut ko jaunu, ko esam radījuši kopā. Var izdomāt daudz dažādu aktivitāšu – sarīkot Ziemassvētku vainagu darbnīcu, veco eglītes rotājumu pārkrāsošanas studiju. Rotājumus var arī atsvaidzināt dekupāžas tehnikā vai aprakstīt ar novēlējumiem. Lielu sajūsmu var raisīt arī piparkūku mājiņu būvēšanas sacensības un sveču liešana no veco sveču pārpalikumiem.”

Prieku vienmēr sagādā personalizēšana – dāvanas un gardumus daudz īpašākus padarīs katram speciāli radīta kartīte vai piparkūka ar vārdu.

Pēc svētkiem: sakārto un noglabā svētku rotu

Rotājot mājokli svētkiem, turi acis vaļā un raugies, lai nejauši neizmestu kaut ko, ko varētu izmantot rotājumu noglabāšanai uz nākamo gadu. Trauslākus rotājumus var likt iepakojuma kastēs, ko iekšā papildina ar papīra dvieļiem, kartona sadalītājiem, salvetēm vai auduma gabaliņiem, kas gādās par papildu aizsardzību. Lai izvairītos no cīņas ar vadu mudžekļiem, lampiņu virtenes vislabāk aptīt ap kartona gabalu vai papīra dvieļa iekšpusi, vai arī pakarināt uz drēbju pakaramā. Svētku tekstilu – pledus, galdautus un spilvenus var glabāt vakuuma maisos, bet labākai kārtībai kastēs nelielus priekšmetus var salikt atkārtoti aizveramos maisiņos, ko parasti lieto virtuvē.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu