No breksita korekcijas rezerves Latvija varētu saņemt 10,95 miljonus eiro (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Provizoriskā summa, kas Latvijai tiks piešķirta no breksita korekcijas rezerves resursiem, ir 10 946 343 eiro, teikts Finanšu ministrijas (FM) informatīvajā ziņojumā, ko otrdien uzklausīja valdība.

Breksita korekcijas rezerve paredzēta, lai novērstu negatīvās ekonomiskās, sociālās un teritoriālās sekas, ko breksits rada dalībvalstīs un līdz ar to mīkstinātu negatīvo ietekmi uz ekonomisko, sociālo un teritoriālo kohēziju.

Maksimālais breksita korekcijas rezervē pieejamais finanšu apjoms ir 5,4 miljardi eiro. Šī summa provizoriski tika sadalīta starp dalībvalstīm un tiks izmaksāta divās sadales kārtās. Pirmā kārta (80%) tiks aktivizēta kā priekšfinansējums, kas tiks izmaksāts trīs daļās. 2021.gadā aptuveni 1,7 miljards eiro, 2022.gadā - 1,3 miljardi eiro, bet 2023.gadā - vēl 1,3 miljardi eiro.

Atlikusī summa 1,1 miljarda eiro apmērā tiks izmaksāta 2025.gadā, lai atlīdzinātu attiecināmās izmaksas, kas faktiski radušās un ko dalībvalstis samaksājušas.

Patlaban FM sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienestu un Zemkopības ministriju ir apzinājusi pasākumus, kurus atbilstoši saņemtajiem Eiropas Komisijas skaidrojumiem daļēji vai pilnībā varētu finansēt no Latvijai iezīmētajiem breksita korekcijas rezerves resursiem par kopējo summu aptuveni 3,2 miljoni eiro.

Turpmāk nepieciešams identificēt iespējamos atbalsta pasākumus arī citu ministriju kompetences jomās. Tāpēc Ministru kabinets nolēma, ka ministrijas līdz 2022.gada 1.februārim iesniedz FM priekšlikumus par nepieciešamajiem pasākumiem, kurus potenciāli ir iespējams finansēt.

Ministru kabineta noteiktais uzdevums ministrijām iesniegt priekšlikumus par potenciāli no breksita korekcijas rezerves finansējamiem pasākumiem ir nepieciešams, lai FM varētu novērtēt potenciālo pasākumu apjomu un raksturu, un sagatavot ārējo normatīvo aktu. Pēc normatīvā akta spēkā stāšanās sadarbības iestāde sāks projektu atlasi. Atbilstoši šī normatīvā akta nosacījumiem tiks paredzēts, ka potenciālais finansējuma saņēmējs sagatavo projekta pieteikumu un iesniedz to sadarbības iestādē, kurā to izvērtēs atbilstoši atlases kritērijiem un atbilstības gadījumā slēgs līgumu vai vienošanos par projekta finansēšanu.

Plānots, ka priekšfinansējuma summa tiks ieskaitīta Valsts kases kontā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu