Krievijai nāksies maksāt kompensāciju sievietei, kurai vīrs nocirta rokas (3)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) lēmusi, ka Krievija nav pietiekami cīnījusies ar vardarbību ģimenē, un likusi izmaksāt kompensācijas četrām vardarbības upurēm. To vidū ir Margarita Gračeva, kuru vīrs 2017.gadā nolaupīja un uzbruka ar cirvi, nocērtot viņai rokas.

ECT likusi Krievijai izmaksāt Gračevai 370 000 eiro lielu kompensāciju. Kompensācijas būs jāizmaksā vēl trim no vardarbības ģimenē smagi cietušām sievietēm - Natālijai Tuņikovai, Jeļenai Geršmanei un Irinai Petrakovai.

Tiesa norādīja, ka Krievija pārkāpusi divus Eiropas Cilvēktiesību konvencijas punktus un ka Krievijā "milzīgā apmērā" notiek vardarbība pret sievietēm no viņu partneru puses, tāpēc nepieciešamas steidzamas izmaiņas likumdošanā.

2017.gada decembrī Gračevas vīrs aizveda viņu uz mežu un ar cirvi nocirta sievietei rokas. Gračevas kreisā roka vēlāk tika atrasta mežā un piešūta atpakaļ, taču labās rokas protēzei nācās vākt ziedojumus.

Viņas bijušajam vīram Dmitrijam Gračevam tika piespriests 14 gadu cietumsods.

Gračeva jau iepriekš bija vērsusies policijā par vīra agresīvo uzvedību, taču viņas sūdzības tika ignorētas.

Gračevas lieta parāda, ka Krievijas likumu dēļ atbildīgās iestādes nepievērsa uzmanību vardarbībai ģimenē līdz brīdim, kad tā jau noveda pie smagiem fiziskiem savainojumiem, norāda ECT. Tiesa pieprasa Krievijas likumos skaidri definēt vardarbību ģimenē un paredzēt atbildību pārkāpējiem.

2017.gadā Vladimirs Putins parakstīja likumu, kas mīkstināja sodus par vardarbību ģimenē. 

Krievija līdz šim bija atteikusies izmaksāt kompensācijas četrām sievietēm, kuras pēc tam vērsās ECT.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu