Kallasa: Nedrīkstam iekrist Putina izliktajās lamatās (18)

TVNET/Politico
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa izteikusies, ka Krievijas militārais spiediens uz Ukrainu nedrīkst ietekmēt lēmumus par to, kuras valstis drīkst iestāties Eiropas Savienībā vai NATO.

Koncentrējot karavīrus pie robežas ar Ukrainu un pieprasot NATO atsaukt 2008.gadā Ukrainai un Gruzijai doto solījumu, ka tās nākotnē varēs kļūt par alianses dalībvalstīm, Krievijas autoritārais prezidents Vladimirs Putins "cenšas sevi parādīt kā risinājumu problēmai, ko pats ir radījis", Kallasa otrdien teica intervijā medijam "Politico". "Es domāju, ka mums nevajadzētu iekrist šajās lamatās."

"Nedomāju, ka Krievijai ir jebkādas tiesības norādīt, kam ir un kam nav tiesību iestāties Eiropas Savienībā vai NATO," uzsver Kallasa.

"Ir ārkārtīgi būtiski ļoti augstā līmenī dot signālu, ka nav pieņemams nekāds ārējais spiediens uz NATO, Ukrainu vai ES ar mērķi mainīt to lēmumus," viņa turpina. "Mums jāparāda, ka Ukrainai ir draugi un sabiedrotie, ka mēs esam ar Ukrainu."

Pagājušonedēļ notika divas stundas ilgs videozvans starp ASV prezidentu Džo Baidenu un Putinu. Pēc sarunas Baidens vispirms sazvanījās ar lielākajiem Eiropas sabiedrotajiem, pēc tam ar Austrumeiropas valstīm, bet tikai divas dienas vēlāk sazvanījās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski.

Kallasa intervijā pauda negatīvu vērtējumu par Baidena sarunām ar Putinu. "Man personīgi nepatīk soļi, kas tikuši sperti pretī Putinam. Taču nav manā ziņā noteikt, kam ar ko jākonsultējas," viņa teica, tomēr piebilstot, ka "Baidens ir teicis, ka par mums nekas netiks lemts bez mūsu ziņas".

Kallasa neizslēdz, ka Krievija nevis plāno reālu iebrukumu Ukrainā, bet gan, iespējams, cenšas destabilizēt Kijevu vai šantažēt Ukrainu un tās sabiedrotos. Viņa norāda uz Maskavas atbalstītā Aleksandra Lukašenko režīma mākslīgi radīto migrācijas krīzi uz ES ārējās austrumu robežas, kā arī to, ka Putins augošās enerģijas cenas izmanto kā politisko ieroci.

Rietumos un Kijevā valda bažas, ka Maskava varētu plānot jaunu iebrukumu Ukrainā, un ASV brīdinājušas Maskavu, ka šādam solim būtu nopietnas ekonomiskās sankcijas.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu