Cilvēkiem ar redzes traucējumiem izveidotas speciālas norādes šķiroto atkritumu konteineriem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Vides apsaimniekošanas un atkritumu pārstrādes uzņēmumu grupa AS "Eco Baltia" sadarbībā ar Latvijas Neredzīgo biedrību un izlietoto iepakojumu apsaimniekošanas uzņēmumu AS "Latvijas zaļais punkts" aicina mājsaimniecības un iestādes, kurās uzturas cilvēki ar redzes traucējumiem, pieteikties jaunizveidotu speciālo norāžu izvietošanai uz šķiroto atkritumu konteineriem, informē "Eco Baltia" pārstāvji.

Uzņēmumā skaidro, ka tas iedzīvotājiem ar redzes problēmām palīdzēs vieglāk orientēties konkrētu atkritumu veidu šķirošanā.

Norādēm iespējams pieteikties līdz 13.janvārim.

Speciālās uzlīmes tiks izvietotas pēc klientu vai klienta pārstāvja pieprasījuma. Tās būs pieejamas SIA "Eco Baltia vide" klientiem visos uzņēmuma apsaimniekošanas reģionos - Rīgas Ziemeļu rajonā un Vidzemes priekšpilsētā, Salaspilī, Ādažos, Mārupē, Babītē, Aucē, Tērvetē, Vecumniekos, kā arī Kurzemes reģionā - Saldū, Brocēnos, Liepājā, Grobiņā, Pāvilostā, Aizputē, Durbē un Skrundā. Tāpat speciālajām uzlīmēm var pieteikties Siguldas pilsētas SIA "Jumis" klienti Siguldā un Mālpilī.

"Eco Baltia" valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs norāda, ka viens no uzņēmumu grupas mērķiem ir veicināt atkritumu šķirošanu, lai tā būtu pieejama ikvienam iedzīvotājam.

Uzlīmes, kuras būs pielāgotas cilvēkiem ar redzes traucējumiem, tiks izvietotas šķirošanas konteineru priekšpusē - kreisajā augšējā stūri.

Šīs uzlīmes veido atbilstošais apzīmējums jeb piktogramma,

taktils uzraksts, kā arī uzrakts braila rakstā. Uzlīmes ir iedalītas trīs šķiroto atkritumu konteineru kategorijās - "Stikls", kuras apzīmējums ir stikla burka, "Bio atkritumi", ko apzīmē iegrauzta ābola serde, un "Plastmasa, papīrs, metāls", ko apzīmē atvērta kartona kaste, PET pudele, metāla skārdene.

Latvijas Neredzīgo biedrības Centrālās valdes priekšsēdētāja Svetlana Sproģe norāda, ka ANO konvencijā "Par personu ar invaliditāti tiesībām" minēts, ka "universālais dizains" apzīmē tādus produktus, vides programmu un pakalpojumu dizainu, kurus, cik vien iespējams, visi cilvēki var izmantot bez pielāgošanas vai īpaša dizaina nepieciešamības.

Informāciju par pieteikšanās iespējām uzlīmēm iedzīvotāji var meklēt "Eco Baltia vide" un "Jumis" mājaslapās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu