Ārstu biedrība veidos diskusijas par pacientu un mediķu attiecību regulējumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) jau tuvākajā laikā plāno organizēt plašu ekspertu diskusiju par pacientu un veselības aprūpes profesionāļu savstarpējo attiecību regulējuma pilnveidošanu,  informēja LĀB.

Šāds lēmums seko pēc tam, kad "Re:Baltica" un Latvijas Radio materiālā "Vajadzēs noģērbties" izskanēja informācija par imunologu, kurš vairākām savām pacientēm, iespējams, veicis savai specialitātei neatbilstošas manipulācijas, kas varētu būt kvalificējamas kā seksuāla uzmākšanās. Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) pēc tam nosūtīja aicinājumu LĀB izstrādāt un publicēt principus seksuālās izmantošanas novēršanai starp ārstiem un pacientiem, kā arī ieteikumus pacientiem, kas palīdzēs šādas situācijas atpazīt.

Organizācija atzīst, ka ārsta un pacienta savstarpējā uzticēšanās ir viens no būtiskākajiem aspektiem medicīnā, uzsverot, ka ārstam savā darbā ir jāievēro tiesību un ētiskās normas, kā arī jālieto viņa specialitātei atbilstošas metodes.

LĀB ieskatā, minētajā žurnālistu materiālā izskanējušo informāciju nedrīkst atstāt bez ievērības. Visām atbildīgajām institūcijām, arī LĀB, savas kompetences apmēros būtu jādara viss patiesības noskaidrošanai un turpmākai līdzīgu gadījumu novēršanai, norāda biedrībā.

Ģenerālprokurors Juris Stukāns ir pieprasījis visus lietas materiālus, lai veiktu pārbaudi un lemtu par tālāko rīcību. LĀB pilnībā paļaujas, ka ģenerālprokurors rūpīgi izvērtēs gan policijas, gan prokuratūras darbu, kā arī iepazīsies ar jaunajiem lietas apstākļiem.

"Ja LĀB no jauna saņems materiālus vai cietušo iesniegumus, tā nekavējoties savas kompetences apmēros vērtēs ārsta profesionālo darbību un ētiku. Svarīgi atzīmēt, ka LĀB Ētikas komisija 2009.gadā ārsta darbībā jau konstatēja rupjus ētikas pārkāpumus, tāpēc pauda nosodījumu viņa darbībām. Savukārt Veselības inspekcija veica pārbaudi, bet prokuratūra ierosināja kriminālprocesu, kas vēlāk tika izbeigts uz reabilitējoša pamata - tika atzīts, ka ārsts nav vainīgs," skaidrots biedrības paziņojumā.

Savukārt attiecībā pret publiskajā telpā izskanējušajiem aicinājumiem dažādu pārkāpumu gadījumā anulēt ārsta sertifikātu, LĀB skaidro, ka ārstu sertifikācijas procesu regulē Ministru kabineta (MK) noteikumi.

"LĀB ir ieguldījusi lielu darbu, lai tos pilnveidotu, tajā skaitā arī tiesību normas attiecībā uz sertifikāta anulēšanu pārkāpumu gadījumos. LĀB jau 2019.gada 23.oktobrī Veselības ministrijai iesniedza savus priekšlikumus minētā normatīvā regulējuma pilnveidei, bet līdz šim par tiem nav pat sākta diskusija, tāpēc biedrība cer, ka plānotā visu iesaistīto pušu diskusija kalpos par pamatu būtiskiem uzlabojumiem," skaidro organizācija.

Pašlaik MK noteikumi paredz divus kumulatīvus kritērijus ārsta sertifikāta anulēšanai - ētikas normu pārkāpums un normatīvo aktu pārkāpums. Tāpēc LĀB ir sagatavojusi priekšlikumus, kas ļautu anulēt ārsta sertifikātu - gan būtisku ētikas normu pārkāpuma gadījumos, gan arī gadījumos, kad izdarīti vai pieļauti būtiski pārkāpumi profesionālajā darbībā.

MK noteikumi pašlaik arī neparedz LĀB tiesības profesionālās darbības pārkāpumus ņemt vērā ārsta resertifikācijas procesā. LĀB ir izstrādājusi priekšlikumus, kas ļautu sertificējošām institūcijām izvērtēt saņemto informāciju par profesionālās darbības pārkāpumiem un ņemt to vērā resertifikācijas procesā.

Vienlaikus biedrība atzīst, ka ir nepieciešams uzlabot ne tikai spēkā esošos normatīvos aktus, bet arī ārstu ētikas kodeksu, gan arī ārstu tālākizglītībā paredzēt darba ar pacientiem prasmju pilnveidi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu