Gada pieturzīmes Nekontrolējams mēris, terorisms un jauns aukstais karš: ko šodienai prognozēja pirms 25 gadiem (29)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

ASV žurnāla “Wired” 1997. gada jūlija numurā tika publicēts raksts ar nosaukumu “Ilgstošs bums”. Šajā rakstā futurologi Pīters Švarcs un Pīters Leidens prognozē, ka pasauli gaida 25 miera, attīstības un uzplaukuma gadi. Tomēr eksperti uzskaitījuši arī desmit lietas, kas varētu noiet greizi un apgrūtinātu uzplaukuma scenārija piepildīšanos.

Nākamgad šīm futurologu prognozēm aprit 25 gadi. Uzplaukuma scenāriju abi futurologi uzskatīja par ļoti ticamu, paredzot, ka tā piepildīšanos galvenokārt veicinās globalizācija un tehnoloģiju attīstība.

25 gadu scenārijs paredzēja, piemēram, ka līdz 2012.gadam būs pilnveidota gēnu terapija onkoloģisko saslimšanu ārstēšanai un ka līdz 2020.gadam cilvēks spers pirmos soļus uz Marsa virsmas.

Ķīnas ekonomika līdz šim laikam būs kļuvusi par lielāko pasaulē, pasaules iedzīvotāju skaits būs nostabilizējies pie 11 miljardu atzīmes, cilvēki būs bagātāki un būs gandrīz iemācījušies dzīvot un strādāt saskaņā ar dabu.

Futurologi gan toreiz paziņoja, ka viņu prognozētais “Ilgstošais bums” esot vien iespējamība, nevis garantija.

Ja kaut kas noiet greizi, uzplaukums var arī nemaz nepienākt. Līdzīga situācija pasaulē bija vērojama arī 20. gadsimta sākumā - arī tolaik ekonomiskā izaugsme un tehnoloģiskais progress solīja labklājības pilnu nākotni, tomēr to izjauca Pirmais pasaules karš.

1997.gadā eksperti prognozēja, ka uzplaukuma ēras galvenais princips būšot atvērtība.

Futorologi toreiz minēja arī desmit galvenos notikumus vai parādības, kas var apdraudēt cilvēces uzplaukumu turpmākā ceturtdaļgadsimta laikā jeb līdz 2022.gadam. Šie iespējamie šķēršļi ekspertu ieskatā ir nevis tehnoloģiski vai ekonomiski, bet gan politiski.

  • Domstarpības starp Ķīnu un ASV pāraug jaunā aukstajā karā.
  • Jaunās tehnoloģijas neattaisno cerības. Tām neizdodas nodrošināt cerēto produktivitātes pieaugumu un veicināt vispārējo ekonomisko attīstību.
  • Krievija kļūst par kleptokrātiju, ko pārvalda mafija, vai ieslīgst kvazikomunistiskā nacionālismā, kas apdraud Eiropu.
  • Eiropas integrācija buksē. Rietumeiropa un Austrumeiropa nespēj nolemt par apvienošanos un domstarpības rodas arī Eiropas Savienībā.
  • Nopietna ekoloģiska krīze noved pie būtiskām klimata pārmaiņām, kas izjauc preču piegādes tīklus. Tas noved pie cenu kāpuma un atsevišķās vietās pat pie pārtikas deficīta.
  • Būtisks noziedzības un terorisma līmeņa pieaugums rada visaptverošu baiļu atmosfēru pasaulē. Tā rezultātā cilvēki kļūst noslēgti.
  • Piesārņojuma līmeņa pieaugums izraisa onkoloģisko saslimšanu vilni, kas pārslogo veselības aprūpes sistēmu.
  • Energoresursu cenas sasniedz rekordaugstu līmeni. To izraisa politisku satricinājumu rezultātā sarukušās naftas piegādes no Tuvajiem Austrumiem un alternatīvu enerģijas avotu neesamība.
  • Nekontrolējama mūsdienu mēra epidēmija, kas izplatās kā savvaļas ugunsgrēks, visā pasaulē nogalinot vairāk nekā 200 miljonus cilvēku.
  • Sociālās un kultūras domstarpības būtiski palēnina cilvēces progresu.
Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu