Etiopijas tigrai nemiernieki paziņo par atkāpšanos uz savu reģionu (17)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Etiopijas tigrai nemiernieki pirmdien paziņoja, ka ir atvilkuši savus spēkus no diviem reģioniem Etiopijas ziemeļos un atkāpušies uz savu Tigrai reģionu, un tas ir jauns pagrieziena punkts 13 mēnešus ilgušajā karadarbībā.

Tigrai nemiernieku aiziešana no Amharas un Afaras reģioniem, ja tā tiks apstiprināta, var dot cerības uz iespējamu dialogu bruņotajā konfliktā, kas ir prasījis tūkstošiem cilvēku dzīvību un radījis smagu humāno krīzi.

"Mēs nupat esam pabeiguši savu spēku atvilkšanu no abiem reģioniem -Amharas un Afaras," tviterī paziņoja Tigrai Tautas atbrīvošanas frontes (TTAF) preses sekretārs Getačevs Reda.

Etiopija pērnā gada novembrī izvērsa militāru operāciju Tigrai reģionā, cenšoties mazināt TTAF ietekmi, kas pārvalda šo reģionu un ir kritiski noskaņota pret centrālo valdību.

TTAF dominēja Etiopijā apmēram 25 gadus, līdz 2018.gadā par premjerministru kļuva Nobela Miera prēmijas laureāts Abijs Ahmeds.

Vadošu armijas locekļu pārbēgšana uz TTAF ļāva nemierniekiem īsā laikā gūt panākumus. Kopš augusta sākuma bruņotais konflikts no Tigrai reģiona bija izplatījies uz Afaras un Amharas reģioniem un novedis pie nopietnas humānās krīzes valsts ziemeļos.

Kopš oktobra beigām abas konflikta puses ir paziņojušas, ka ievērojami pavirzījušās uz priekšu. Pēc tam, kad premjers novembrī pats devās uz fronti, Etiopijas valdības spēki pavēstīja par vairāku svarīgu pilsētu atkarošanu.

ASV Valsts departamenta preses sekretārs Neds Praiss sacīja, ka tigrai spēku atvilkšana "ir kaut kas tāds, ko mēs apsveiktu". "Mēs uz to bijām aicinājuši un ceram, ka tā paver durvis plašākai diplomātijai."

Abija Ahmeda preses sekretāre Billene Sejuma raksturoja tigrai nemiernieku paziņojumu par atkāpšanos kā aizsegu militārām neveiksmēm.

"TTAF pēdējās nedēļās ir cietusi lielus zaudējumus un tāpēc apgalvo par "stratēģisku atkāpšanos", lai maskētu sakāvi," viņa sacīja.

"Amharas reģionā vēl ir daži rajoni, kur viņi (nemiernieki) palikuši, un ir arī citas frontes, kur viņi mēģina sākt konfliktu."

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu