Vakcinācijas sertifikāts ES būs derīgs deviņus mēnešus (64)

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Sertifikāts, kas apliecina vakcināciju pret Covid-19, Eiropas Savienībā būs derīgs deviņus mēnešus, otrdien paziņoja Eiropas Komisija (EK).

EK paziņoja, ka pieņēmusi "saistošu deviņu mēnešu (precīzi 270 dienu) vakcinācijas sertifikātu akceptēšanas periodu, lai ceļotu ES iekšienē", un šis noteikums stāsies spēkā no 1.februāra.

Jaunais noteikums vēl jāapstiprina ES dalībvalstīm un tā mērķis ir veicināt balstvakcināciju.

Vairākas valstis jau ir pieņēmušas noteikumus, saskaņā ar kuriem cilvēki, kas saņēmuši divas Covid-19 potes, vairs netiks uzskatīti par pilnībā vakcinētiem, ja vien nebūs saņēmuši balstvakcīnu.

Francija paziņojusi, ka visiem pieaugušajiem, kas otro poti saņēmuši senāk nekā pirms sešiem mēnešiem, tā dēvētās Covid-19 pases no 15.janvāra vairs nebūs derīgas, ja viņi nebūs saņēmuši balstvakcīnu.

Vēl septiņas ES valstis - Portugāle, Īrija, Kipra, Latvija, Itālija, Grieķija un Austrija - pieņēmušas pasākumus, saskaņā ar kuriem pat vakcinētiem ES pilsoņiem pirms došanās ceļā jāveic Covid-19 tests vai pēc iebraukšanas jāievēro karantīna.

ES tieslietu komisārs Didjē Rendērs sacīja, ka ES nepieciešams pielāgoties mainīgajiem apstākļiem un jaunajām zināšanām. Viņš brīdināja, ka "vienpusēji pasākumi dalībvalstīs atgriezīs mūs pie sadrumstalotības un nenoteiktības", kas pirms ES Covid-19 sertifikāta ieviešanas jūlijā apgrūtināja ceļošanu ES.

"Tagad dalībvalstu ziņā ir nodrošināt, ka balstvakcīnas tiek ātri izplatītas, lai aizsargātu mūsu veselību un nodrošinātu drošu ceļošanu," sacīja Rendērs.

ES Covid-19 sertifikāts ir kļuvis par standartu ES un desmitiem trešo valstu. Tas apliecina, ka persona vakcinējusies pret Covid-19, to pārslimojusi vai nesen veikusi Covid-19 testu un tā rezultāts bijis negatīvs. Daudzas ES valstis to izmanto arī iekšzemē kā caurlaidi iekļūšanai restorānos, izklaides vietās un citur.

Kā aģentūru LETA informēja EK pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļā, skaidrs un vienotas vakcinācijas sertifikātu akceptēšanas periods garantēs to, ka attiecībā uz ceļošanu veiktie pasākumi arī turpmāk būs koordinēti, kā Eiropadome aicināja pēc sanāksmes 16.decembrī.

Pēc EK paustā, jaunie noteikumi nodrošinās, ka ierobežojumu pamatā ir pieejamie zinātniskie pierādījumi, kā arī objektīvi kritēriji. Turpmākā koordinācija ir būtiska vienotā tirgus darbībai un nodrošinās skaidrību ES pilsoņiem, kuri izmanto savas tiesības brīvi pārvietoties.

ES līdz šim ir izdoti 807 miljoni Covid-19 sertifikātu. Turklāt ES digitālais Covid-19 sertifikāts ir kļuvis par globālu standartu - līdz šim sistēmai ir pievienojušās 60 valstis un teritorijas piecos kontinentos.

Ar jaunajiem noteikumiem par ceļošanu ES iekšienē tiek saskaņoti atšķirīgie noteikumi dažādās dalībvalstīs. Šajā derīguma periodā ir ņemti vērā Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra norādījumi, saskaņā ar kuriem balstvakcināciju ieteicams veikt ne vēlāk kā sešus mēnešus pēc pirmā vakcinācijas cikla pabeigšanas. Sertifikāts būs derīgs papildu trīs mēnešus pēc minētajiem sešiem mēnešiem, lai nodrošinātu to, ka var tikt pielāgotas valstu vakcinācijas kampaņas un iedzīvotājiem ir piekļuve balstvakcinācijas saņemšanai.

Jaunie noteikumi par vakcinācijas sertifikātu akceptēšanas periodu tiks piemēroti ceļošanas kontekstā. Ieviešot atšķirīgus noteikumus par sertifikātu izmantošanu valsts līmenī, dalībvalstis tiek mudinātas tos saskaņot ar šiem jaunajiem noteikumiem, lai tādējādi nodrošinātu noteiktību ceļotājiem un samazinātu traucējumus.

Turklāt EK otrdien ir arī pielāgojusi noteikumus par vakcinācijas sertifikātu kodēšanu. EK atzīmēja, ka tas ir nepieciešams, lai nodrošinātu to, ka vakcinācijas sertifikātus, ar kuriem apliecina pirmreizējās vakcinācijas kursa pabeigšanu, vienmēr var nošķirt no vakcinācijas sertifikātiem, kas izdoti pēc balstdevas saņemšanas.

Paredzēts, ka ES dalībvalstis akceptēs vakcinācijas sertifikātus deviņus mēnešus pēc pēdējās pirmreizējā vakcinācijas kursa devas saņemšanas. Vienas devas vakcīnas gadījumā tas nozīmē 270 dienas pēc pirmās un vienīgās devas saņemšanas. Divu devu vakcīnas gadījumā tas nozīmē 270 dienas pēc otrās devas saņemšanas vai - saskaņā ar vakcinācijas dalībvalsts vakcinācijas stratēģiju - pēc pirmās un vienīgās devas saņemšanas pēc pārslimošanas ar vīrusu.

Saskaņā ar jaunajiem ES noteikumiem par ceļošanu ES iekšienē dalībvalstīm jāakceptē visi vakcinācijas sertifikāti, kas izdoti mazāk nekā deviņus mēnešus kopš pēdējās pirmreizējā vakcinācijas kursa devas saņemšanas. Dalībvalstis nevar paredzēt īsāku vai ilgāku akceptēšanas periodu.

EK uzsvēra, ka dalībvalstīm būtu nekavējoties jāveic visi vajadzīgie pasākumi, lai nodrošinātu piekļuvi vakcinācijai tām iedzīvotāju grupām, kurām iepriekš izdotie vakcinācijas sertifikāti tuvojas standarta akceptēšanas perioda beigām. Sertifikātiem, kuri izdoti pēc balstdevas saņemšanas, pagaidām netiks piemērots standarta akceptēšanas periods, jo vēl nav pieejami pietiekami dati par aizsardzības ilgumu.

Paredzēts, ka akceptēšanas periods netiks kodēts pašā sertifikātā. Tā vietā tiks pielāgotas mobilās lietotnes, kas tiek izmantotas ES digitālo Covid-19 sertifikātu verificēšanai. Ja vakcinācijas datums ir vairāk nekā pirms 270 dienām, tad mobilajā lietotnē, ko izmanto verificēšanai, tiks norādīts, ka sertifikāta derīguma termiņš ir beidzies.

Lai būtu pietiekami daudz laika akceptēšanas perioda tehniskajai īstenošanai un balstvakcinācijas kampaņu izvēršanai dalībvalstīs, šie jaunie noteikumi būtu jāpiemēro no 2022.gada 1.februāra.

Komentāri (64)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu