Grūti savā ģimenes un draugu lokā atrast kādu, kurš nav redzējis nevienu Harija Potera filmu, sevišķi, ja tās ir kļuvušas par Ziemassvētku gaidīšanas laika TV programmas klasiku. Ikviens, kurš ir redzējis Harija Potera filmas vai lasījis Džoannas Ketlīnas Roulingas grāmatas, zina, kas ir mazliet drūmā, taču vienlaikus mājīgā Cūkkārpas pils jeb Cūkkārpas Raganības un burvestību arodskola, uz kuru ik gadu no malu malām sabrauc jaunie burvji. Lai arī tā nekad netika uzcelta (izņemot mazāka mēroga modeļus un atrakciju parku butaforiskos prototipus), milzīgā celtne, kas iemūžināta kinofilmās, ir ikonisks digitāls arhitektūras piemineklis.

Cūkkārpas pils vīziju sākotnēji iztēlojās Roulinga, Harija Potera grāmatu autore, savukārt vizuālu tās versiju pēcāk izstrādāja filmas mizanscēnu dizainers Stjuarts Kreigs un viņa radošā komanda. Dizaineri smēlušies iedvesmu no dažādām ikoniskām Lielbritānijas celtnēm, piļu interjeriem un eksterjeriem.

Cūkkārpas stils tiek saukts par viduslaiku gotiku, taču patiesībā tas ir vairāku stilu sajaukums, tostarp normāņu romānikas, gotikas un neogotikas. Lūk, vietas, kas iedvesmoja Cūkkārpas pils dizainu un tika izmantotas kā Cūkkārpas ainu filmēšanas vietas.

Daremas katedrāle

Harija Potera pasaulē Cūkkārpa pastāv jau vairāk nekā tūkstoš gadus, tāpēc dizaineri vēlējās, lai tās pastāvēšanas laiks liktu sevi manīt. Domājams, ka Daremas katedrālei bijusi vislielākā ietekme uz Cūkkārpas dizainu. Radošā komanda minēja, ka katedrāle tika izmantota kā pamats visam, kas atrodas pa labi no viadukta. Cūkkārpas kvadrātveida dvīņu torņi ir gandrīz precīza šīs akmens struktūras kopija, izņemot dažus grāmatas papildinājumus, tostarp augstās smailes, kas pievienotas galotnēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X