Apkopots to miljardieru reitings, kuri šogad visvairāk audzējuši savas bagātības (22)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

2021. gads bija lielisks, lai audzētu savu bagātību. Tas it īpaši ir attiecināms uz miljardieriem. Pēc “Forbes” aprēķiniem, no šā gada 1. janvāra līdz 10. decembrim 1800 no 2660 miljardieriem kļuva bagātāki. Vairāki no viņiem kļuva bagātāki par vairākiem simtiem miljonu dolāru, bet citi – pat par vairākiem miljardiem.

Šajā sabiedrībā izceļas neliela miljardieru grupa. Tā faktiski ir “miljardieru elite”, kurā pulcējas pasaulē bagātākie cilvēki, kuri šogad spējuši audzēt savas bagātības par vairākiem desmitiem miljardu dolāru. 2021. gadā 10 miljardieru, kuri visvairāk spēja audzēt savas bagātības, aktīvu vērtība pieaugusi par 458 miljardiem dolāru. Tā ir tikai ceturtā daļa no kopējā miljardieru bagātības pieauguma šogad, kas sastāda 1,6 triljonus dolāru.

Seši no desmit miljardieriem, kas visstraujāk audzējuši savu aktīvu vērtību, dzīvo ASV. Viņi visi ir tehnoloģiju nozares un ar to saistīto sfēru saistīti biznesmeņi. Tiek norādīts, ka vēl šajā sarakstā iekļuvuši biznesmeņi no Indijas, Francijas, Ķīnas un Honkongas.

1. Īlons Masks: +109,8 miljardi dolāru

Valsts: ASV

Aktīvu vērtība: 265,4 miljardi dolāru

Ko lai vēl saka par “Tesla” un “SpaceX” vadītāja Īlona Maska teju 110 miljardus vērto bagātību pieaugumu šogad? Īpašumu pārdošana Kalifornijā, pārcelšanās uz Teksasu, šķiršanās no popzvaigznes Graimsas, joki tviterī, strīdi ar politiķiem un domas par došanos pensijā – tas viss ir Maska 2021. gada stāsts.

Visu gadu Maska aktīvu vērtība auga, ņemot vērā “Tesla” un “SpaceX” akciju vērtības kāpumu. 2021. gadā viņš kļuva par pirmo cilvēku, kura bagātību vērtība sasniedza 300 miljardus dolāru, tomēr tas nebija ilgi. “Tesla” akciju vērtība strauji kritās pēc tam, kad Masks sociālajā tīklā “Twitter” publicēja aptauju, kurā jautāja, vai viņam ir jāpārdod daļa savu akciju. Pēc tam uzņēmējs bija spiests šķirties no vairākiem miljardiem dolāru.

Tomēr tas netraucē viņam atrasties atrasties bagātākā cilvēka godā, tāpat arī otro gadu pēc kārtas būt cilvēkam, kura bagātības augušas visstraujāk.

2. Gautams Adani: +52,5 miljardi dolāru

Valsts: Indija

Aktīvu vērtība: 81,1 miljards dolāru

Indijas fondu indekss BSE SENSEX šogad pieauga par 23%. Tā rezultātā otro vietu visstraujāk bagātību audzējušo miljardieru sarakstā iegūst Adani. Viņa koncerns “Adani Group” strādā ar infrastruktūras attīstīšanu, elektroenerģētiku un nekustamajiem īpašumiem.

Šogad “Adani Gas” publiski pieejamo akciju vērtība palielinājās par 400%, bet enerģētikas uzņēmuma “Adani Transmission” akcijas auga par 330%. Tikmēr holdinga kompānija “Adani Enterprises” akcijas var lepoties ar 250% pieaugumu.

3. Lerijs Peidžs: +49,1 miljards dolāru

Valsts: ASV

Aktīvu vērtība: 126,3 miljardi dolāru

2021. gadā “Google” māteskompānijas “Alphabet” akcijas pieauga par 71%. “Google” akcijas arvien vairāk patīk investoriem, un starp lielo tehnoloģiju uzņēmumiem ar “Google” saistāmi vismazāk dažādi skandāli, norāda finanšu holdinga “JPMorgan” analītiķis Dags Enmuts. Tās ir labas ziņas Lerijam Peidžam, kurš 1998. gadā kopā ar Stenfordas universitātes aspirantu Sergeju Brinu dibināja “Google”. Peidžs joprojām ir viens no nozīmīgākajiem “Alphabet” akcionāriem un direktoru padomes locekļiem.

4. Lerijs Elisons: +47,5 miljardi dolāru

Valsts: ASV

Aktīvu vērtība: 135,7 miljardi dolāru

Šogad Elisons par savu bagātības pieaugumu var būt pateicīgs diviem faktoriem. Pirmkārt, programmu nodrošinājuma ražotāja “Oracle” akciju vērtība pieauga par 61%. Otrkārt, Elisons guva arī labumu no “Tesla” akcijām, jo viņš ir otrs lielākais uzņēmuma akcionārs aiz Maska. 2018. gadā Elisons iegādājās trīs miljonus “Tesla” akciju, un tiek lēsts, ka šis darījums bija aptuveni miljardu dolāru vērts. Kopumā miljardiera īpašumā ir 1,5% “Tesla” akciju, kuru vērtība pārsniedz 15 miljardus dolāru.

5. Sergejs Brins: +46,7 miljardi dolāru

Valsts: ASV

Aktīvu vērtība: 121,7 miljardi dolāru

Otrs “Google” dibinātājs “pazuda no skatiem” brīdī, kad viņi ar Peidžu 2019. gadā pameta “Google” māteskompānijas “Alphabet” vadību. Tomēr Brins joprojām ir šīs kompānijas direktoru padomes loceklis. Viņš nodarbojas ar dirižabļu ražotāja “LTA Research and Exploration” attīstīšanu. Tāpat Brins finansē pētījumus saistībā ar Parkinsona slimību, no kā cieš daži viņa ģimenes locekļi. Maijā pirmo reizi kopš 2017. gada Brins pārdeva sev piederošās “Alphabet” akcijas. Viņš gan saglabāja pietiekami daudz akciju, lai viņa bagātības šogad pieaugtu par vairākiem desmitiem miljardu dolāru, ņemot vērā “Alphabet” akciju vērtības kāpumu.

6. Bernārs Arno: +43 miljardi dolāru

Valsts: Francija

Aktīvu vērtība: 193,9 miljardi dolāru

2021. gadā Francijas miljardieris uz neilgu brīdi pat kļuva par bagātāko cilvēku pasaulē, ņemot vērā viņa vadītās kompānijas LVMH akciju vērtība pieaugumu. Tomēr vēlāk viņam aizgāja garām gan “Amazon” vadītājs Džefs Bezoss, gan Masks. Pašlaik bagātāko cilvēku reitingā Arno ieņem trešo vietu. Šogad LVMH akciju vērtība ir kāpusi par 29%, jo strauji pieaudzis pieprasījums pēc dažādām luksusa lietām. LVMH grupai pieder modes nams “Louis Vuitton”, šampanieša ražotājs “Moët”, kā arī tādi zīmoli kā “Fendi”, “Christian Dior” un “Givenchy”.

7. Stīvs Balmers: +32,3 miljardi dolāru

Valsts: ASV

Aktīvu vērtība: 107,5 miljardi dolāru

Balmeram piederošā NBA basketbola kluba Losandželosas “Clippers” vērtība pieauga par 20%, salīdzinot ar pagājušo gadu. Tomēr galvenais bagātību pieauguma iemesls meklējams “Microsoft”. Tā kā Balmers bija uzņēmuma ģenerāldirektors no 2000. līdz 2014. gadam, un joprojām ir šīs kompānijas akciju turētājs, uzņēmējs gūst “augļus” no tā, ka “Microsoft” akciju vērtība ir kāpusi par 57%.

8. Čans Imins: +31,7 miljardi dolāru

Valsts: Ķīna

Aktīvu vērtība: 59,4 miljardi dolāru

2012. gadā Imins dibināja uzņēmumu “Byte Dance”, kas izstrādā visā pasaulē populāro lietotni “TikTok”. Tieši pateicoties tai Imins nonāca desmit visstraujāk bagātības audzējošo miljardieru sarakstā.

Viņa tautiešiem gan šis gads nebija vienkāršs – šogad daudzi Ķīnas bagātākie biznesmeņi bija spiesti pamest vadošos amatus savos uzņēmumos un zaudēt miljardiem dolāru Ķīnas valdības lēmumu dēļ. Turklāt, baidoties par iespējamu krīzi nekustamo īpašumu tirgū, samazinājusies investoru interese par Ķīnu. 2021. gada maijā Imins pameta “ByteDance” ģenerāldirektora amatu, bet novembrī – arī direktoru padomes priekšsēdētāja amatu. Tas saistāms ar arvien pieaugošo Ķīnas valdības kontroli pār interneta sektoru. Pašlaik Iminam gan pieder aptuveni 22% “ByteDance” akciju.

9. Robins Zens: +26,8 miljardi

Valsts: Honkonga

Aktīvu vērtība: 57,6 miljardi dolāru

Viens no lielākajiem litija jonu akumulatoru elektromobiļiem piegādātājiem pasaulē “Contemporary Amperex Technology” (CATL) šogad audzēja akciju vērtību par 58%. CATL klientu vidū ir autoražotāji BMW, Volkswagen un citi. Turklāt arī “Tesla” iepērk CATL akumulatorus.

2011. gadā dibinātā Zena kompānija ir viens no Ķīnas elektromobiļu ražošanas nozares līderiem. Nesen CATL paziņoja par mērķi piesaistīt deviņus miljardus dolāru ražošanas jaudu palielināšanai.

10. Bils Geitss: +18,9 miljardi dolāru

Valsts: ASV

Aktīvu vērtība: 139,2 miljardi dolāru

Geitsam šis bija sarežģīts gads: vispirms šķiršanās, pēc tam kritika saistībā ar sakariem ar Džefriju Epsteinu, kā arī ziņas par senu dienesta romānu. “Nevaru noliegt, ka šis man ir bijis lielas personīgas sāpes gads,” nesen rakstīja Geitss. “Pielāgoties pārmaiņām nekad nav viegli, lai vai kādas tās būtu,” sacīja miljardieris.

No finansiālā skatupunkta Geitsam gan viss ir kārtībā. Lai arī pirmo reizi 30 gadu laikā Geitss neieguva pirmo vai otro vietu “Forbes” bagātāko ASV cilvēku reitingā. Tāpat viņš norakstīja 6,2 miljardus dolāru savai bijušajai sievai Melindai. Lielā mērā, ņemot vērā norises savā dzīvē, viņa bagātību pieaugums ir saistāms ar investīciju portfeli, kurā ir “Microsoft”, “Republic Services” un “Berkshire Hathaway” akcijas.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu